
جوش در بارداری چیست؟
جوش در دوران بارداری، برخلاف تصور برخی افراد، یک نوع خاص از آکنه نیست. در حقیقت، این ها همان آکنه هایی هستند که به دلیل تغییرات هورمونی مرتبط با بارداری ظاهر می شود. اصطلاح “جوش در بارداری” صرفا زمانی که این جوش ها ظاهر می شوند و علت ایجاد آن ها را توصیف می کند.
چه عواملی باعث جوش در بارداری می شوند؟
بر اساس گفته های دکتر ملیسا تری، متخصص زنان و زایمان در مرکز مراقبت های بهداشتی دانشگاه میسوری، تا نیمی از زنان باردار در دوران بارداری دچار جوش بارداری می شوند. این وضعیت معمولا به دلیل افزایش سطح هورمون های بارداری، به ویژه پروژسترون، ایجاد می شود.
دکتر تری در این باره توضیح می دهد که:
پروژسترون باعث افزایش تولید چربی پوست یا همان سبوم می شود. این چربی اضافی، منافذ پوست را مسدود می کند و با به دام انداختن باکتری ها، منجر به ایجاد جوش می شود.
علاوه بر این، عوامل ژنتیکی و استرس بالا نیز می توانند احتمال بروز جوش در بارداری را افزایش دهند.
همچنین، زنانی که در دوران قاعدگی (پریود) خود مستعد جوش زدن هستند، احتمال بیشتری دارند که در بارداری نیز با این مشکل مواجه شوند. یک مطالعه صورت گرفته در سال ۲۰۱۷ نشان می دهد زنانی که در دوران بارداری به شدت دچار آکنه می شوند، معمولا قبل از بارداری هم جوش داشته اند و ممکن است در بارداری های بعدی نیز با این مشکل روبه رو شوند.
جوش در بارداری چه زمانی شروع می شود؟
از آنجایی که جوش بارداری با تغییرات هورمونی مرتبط است، ممکن است در هر زمانی از دوران بارداری ظاهر شود.
دکتر تری اشاره می کند که بسیاری از زنان در سه ماهه اول بارداری و سه ماهه دوم بارداری، هنگامی که سطح هورمون ها به اوج خود می رسد، جوش بیشتری را تجربه می کنند. اما از سوی دیگر، دکتر تریسی دی اسپلینتر، متخصص زنان و زایمان در بیمارستان متدیست ویلوبروک هوستون، می گوید که در برخی زنان، این مشکل ممکن است در سه ماهه سوم بارداری به اوج خود برسد، زیرا در این زمان غدد چربی پوست فعال تر هستند.
آیا جوش در بارداری می تواند جنسیت نوزاد را مشخص کند؟
برخی باورهای قدیمی می گویند که اگر در دوران بارداری جوش بزنید، نوزاد شما دختر خواهد بود؛ چرا که دخترها زیبایی مادر را می گیرند، در حالی که پسرها باعث ایجاد یک درخشش سالم در پوست مادر می شوند.
اما دکتر دی اسپلینتر تأکید می کند که هیچ ارتباط علمی بین جوش بارداری و جنسیت نوزاد وجود ندارد. برای تعیین جنسیت جنین، می توانید پس از گذشت ده هفته از بارداری از آزمایش خون استفاده کنید یا تا زمان انجام اسکن آناتومی در میانه بارداری منتظر بمانید.
جوش در بارداری چگونه به نظر می رسد؟
اگرچه جوش در دوران بارداری نوع خاصی از آکنه نیست، اما ویژگی های خاصی دارد. به گفته دکتر سونیا باترا، متخصص پوست و بنیان گذار کلینیک درماتولوژی باترا در سانتا مونیکا، کالیفرنیا، این جوش ها می توانند تقریبا در هر نقطه ای از بدن، مانند صورت، گردن، سینه یا پشت ظاهر شوند. اما به دلیل اینکه این آکنه ها توسط هورمون ها تحریک می شوند، بیشتر در نواحی پایین صورت و خط فک ظاهر می شوند.
دکتر باترا اضافه می کند که به لطف تأثیر هورمون ها، نوع آکنه ای که در بارداری تجربه می کنید نیز ممکن است متفاوت باشد. از آنجایی که آکنه در بارداری توسط هورمون های آندروژنیک مانند پروژسترون تغذیه می شود، احتمال دارد که جوش های زیرپوستی، منافذ مسدود و کیست های عمقی یا حساس بیشتری داشته باشید.
این بدان معناست که ممکن است بیش از چند جوش کوچک یا سرسیاه با نوعی از آکنه به نام “آکنه ندولار” مواجه شوید. این نوع آکنه معمولا قرمز، دردناک و مستعد ایجاد اسکار است.
درمان جوش در بارداری
مانند بسیاری از شرایط دیگر در دوران بارداری، مقابله با جوش بارداری می تواند چالش برانگیز باشد، زیرا برخی از درمان های معمول برای آکنه ممکن است برای جنین مضر باشند.
روش های بی خطر برای درمان جوش در بارداری
خبر خوبی که وجود دارد این است که اگرچه ممکن است نیاز باشد در دوران بارداری برخی از درمان های معمول آکنه را کنار بگذارید و از آن ها چشم پوشی کنید، هنوز هم گزینه های ایمن زیادی برای مقابله با جوش بارداری وجود دارد.
به گفته دکتر باترا، محصولات بدون نسخه که حاوی مواد مؤثری مانند اسید سالیسیلیک، بنزوئیل پراکسید، اسید گلیکولیک و اسید آزالئیک هستند، می توانند در درمان این عارضه مورد استفاده قرار گیرند. اگر آکنه شما نیاز به آنتی بیوتیک موضعی داشته باشد، پزشک ممکن است برای شما اریترومایسین یا کلیندامایسین تجویز کند.
همچنین، بهتر است از پاک کننده ها و مرطوب کننده های ملایم، بدون عطر و رنگ که به حفظ سد طبیعی پوست و کاهش التهاب کمک می کنند، استفاده کنید.
نکات کلی برای مراقبت از پوست
- از محصولات آرایشی غیرکومدوژنیک و فاقد چربی استفاده کنید.
- بالش ها و موهای خود را به طور منظم بشویید، به ویژه اگر موهای چربی دارید.
- جوش ها را دستکاری نکنید، زیرا این کار روند بهبودی را طولانی تر می کند.
- از لمس صورت خود پرهیز کنید.
- استرس خود را کاهش دهید و غذاهای سالم و غیر فرآوری شده مصرف کنید.
- آب کافی بنوشید تا پوستتان بیش از حد چرب نشود.
موادی که در درمان جوش در بارداری باید از آن ها اجتناب کنید عبارتند از:
- رتینوئیدهای موضعی مانند ایزوترتینوئین و آداپالن
- آنتی بیوتیک های خوراکی مانند تتراسایکلین، داکسی سایکلین و مینوسایکلین
- مسدودکننده های هورمونی مانند اسپیرونولاکتون
این مواد می توانند عوارض منفی بر رشد جنین داشته باشند. به عنوان مثال، رتینوئیدها ممکن است باعث نقص های مادرزادی شوند و برخی آنتی بیوتیک ها می توانند روی رشد دندان ها و استخوان های جنین تأثیر بگذارند.
چه زمانی جوش در بارداری برطرف می شود؟
طبق گفته دکتر دی اسپلینتر، جوش در دوران بارداری معمولا چند هفته پس از زایمان بهبود می یابد. با کاهش سطح هورمون ها به حالت طبیعی، تولید چربی پوست نیز کاهش می یابد و پوست شروع به بهبودی می کند. با این حال، ممکن است در دوران پس از زایمان، جوش های موقتی نیز در صورت شما ظاهر شوند.