لکه بینی در بارداری
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۹/۰۹بدون دیدگاه on لکه بینی در بارداریزمان مطالعه : 6 دقیقه

لکه بینی در بارداری یا خونریزی کم مقدار در این دوران، به ویژه در سه ماهه اول بارداری، بسیار رایج است. این موضوع معمولا مسئله ای جدی نیست، اما بهتر است برای اطمینان در مورد آن با پزشک خود صحبت کنید. اگر خونریزی شدید باشد یا متوقف نشود، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این مساله در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

آیا لکه بینی در بارداری طبیعی است؟

لکه بینی یا خونریزی کم در دوران بارداری، به خصوص در اوایل بارداری، معمول است. تا یک چهارم از زنان باردار در سه ماهه اول بارداری خود مقداری خونریزی خفیف را تجربه می کنند. اما حتی اگر لکه بینی متوقف شود، باید با پزشک خود تماس بگیرید تا از سلامت خود و بارداری تان مطمئن شوید.

لکه بینی در بارداری یا خونریزی کم مقدار معمولا از دلایل ساده ای ناشی می شود، اما می تواند نشانه مشکلی جدی مانند بارداری خارج از رحم، سقط جنین، یا عفونت باشد. پزشک ممکن است برای بررسی شرایط شما و جنین، آزمایش هایی مانند معاینه فیزیکی، سونوگرافی در بارداری، و آزمایش خون باردرای انجام دهد.

اگر خونریزی شدید دارید یا درد شدیدی احساس می کنید و نمی توانید با پزشک تماس بگیرید، فورا به اورژانس مراجعه کنید.

تفاوت لکه بینی و خونریزی در بارداری چیست؟

تفاوت لکه بینی و خونریزی در بارداری چیست؟

لکه بینی در بارداری به خونریزی بسیار خفیفی گفته می شود که شبیه به خونریزی در ابتدا یا انتهای دوره قاعدگی است. لکه بینی می تواند به صورت چند قطره خون روی لباس زیر ظاهر شود و رنگ آن از صورتی تا قرمز یا قهوه ای (رنگ خون خشک شده) متغیر است. لکه بینی در سه ماهه اول بارداری رایج است.

اما خونریزی زمانی است که نیاز به استفاده از نوار بهداشتی یا پد دارید تا از کثیف شدن لباس زیر جلوگیری کنید. اگر خونریزی شدید باشد، ممکن است بیش از یک پد را خیس کند. خونریزی مداوم یا شدید می تواند نشان دهنده مشکلی جدی در بارداری باشد و باید فورا با پزشک در میان گذاشته شود.

دلایل لکه بینی در اوایل بارداری

دلایل متداول لکه بینی در بارداری

لانه گزینی جنین

برخی از زنان قبل از اینکه متوجه بارداری خود شوند، در حدود یک هفته پس از تخمک گذاری، دچار لکه بینی در بارداری می شوند. این لکه بینی به “خونریزی لانه گزینی” معروف است و زمانی رخ می دهد که تخمک بارور شده در دیواره رحم که غنی از خون است، جای گذاری می شود. این فرآیند حدود شش روز پس از لقاح آغاز می شود.

اگر در هفته ای که انتظار پریود شدن دارید، دچار لکه بینی شدید، می توانید از تست بارداری خانگی استفاده کنید. اگر نتیجه منفی بود، چند روز یا یک هفته صبر کنید و اگر پریود نشدید، دوباره تست دهید.

هماتوم ساب کوریونیک

این نوع خونریزی زمانی اتفاق می افتد که لایه بیرونی کیسه آمنیوتیک (کوریون) از دیواره رحم جدا شود. این حالت معمولا بی خطر است و خودبه خود متوقف می شود. تجمع خون کوچک معمولا بی خطر است، اما اگر بزرگ باشد، ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا جذب شود. این حالت می تواند خطر سقط جنین یا زایمان زودرس را افزایش دهد. به همین دلیل، پزشک ممکن است با سونوگرافی وضعیت آن را بررسی کند.

سقط جنین

لکه بینی در بارداری یا خونریزی در سه ماهه اول، به ویژه اگر با درد شکمی یا گرفتگی همراه باشد، ممکن است نشانه ای از سقط جنین باشد. البته، این مسئله همیشه به معنای سقط نیست. در واقع، حدود نیمی از زنانی که سقط می کنند، قبل از تشخیص هیچ خونریزی ای را تجربه نمی کنند.

علائم دیگر سقط جنین شامل ترشح مایعات یا بافت از واژن و از بین رفتن علائم بارداری (مانند تهوع صبحگاهی) است. با این حال، اگر تنها علامت شما بهبود علائم بارداری است، نگران نباشید؛ بسیاری از زنان بدون تجربه تهوع در سه ماهه اول، بارداری سالمی دارند.

بارداری خارج از رحم

خونریزی در اوایل بارداری ممکن است نشان دهنده بارداری خارج از رحم باشد؛ زمانی که جنین خارج از رحم (معمولا در لوله های فالوپ) جای گذاری می شود. گاهی خونریزی تنها علامت است، اما علائم رایج دیگر شامل درد در شکم، لگن، یا شانه هستند. بارداری خارج از رحم می تواند تهدیدکننده زندگی باشد، بنابراین اگر در سه ماهه اول خونریزی یا درد متوسط تا شدید دارید، فورا به پزشک اطلاع دهید.

بارداری مولار

این عارضه نادر زمانی اتفاق می افتد که جفت به درستی رشد نمی کند و نمی تواند جنین را حفظ کند. بارداری مولار جدی است و نیاز به درمان فوری دارد.

عفونت

برخی عفونت ها می توانند دهانه رحم را تحریک کرده و باعث خونریزی و لکه بینی در بارداری شوند، به ویژه پس از رابطه جنسی. عفونت هایی که ممکن است باعث لکه بینی شوند عبارتند از:

  • کلامیدیا
  • سوزاک
  • تبخال
  • عفونت قارچی
  • تریکومونیاز

از آنجا که برخی عفونت ها می توانند عوارض بارداری ایجاد کنند، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک یا درمان دیگری تجویز کند.

همچنین ممکن است بعد از رابطه جنسی یا معاینه لگنی، لکه بینی در بارداری یا خونریزی خفیفی مشاهده کنید. افزایش جریان خون به دهانه رحم در دوران بارداری می تواند باعث این حالت شود. یک پولیپ دهانه رحم (یک توده غیرسرطانی) نیز ممکن است پس از رابطه جنسی یا معاینه باعث لکه بینی شود.

دلایل خونریزی در سه ماهه دوم یا سوم بارداری

خونریزی در اواخر بارداری نیز ممکن است نگران کننده نباشد. لکه بینی خفیف ممکن است نشانه ای از التهاب بی ضرر، یک پولیپ دهانه رحم، یا تغییرات دیگری در دهانه رحم باشد. همچنین چند روز قبل از موعد زایمان، ممکن است ترشح خونی به نام “شو” (show) مشاهده کنید که نشان دهنده آماده شدن دهانه رحم برای زایمان است.

اما خونریزی شدید در اواخر بارداری (سه ماهه سوم بارداری) می تواند جدی باشد و بهتر است فورا با پزشک خود تماس بگیرید.

دلایل رایج خونریزی در سه ماهه دوم و سوم

مشکلات جفت

خونریزی یا لکه بینی در بارداری پس از سه ماهه اول ممکن است به مشکلات جفت مرتبط باشد، از جمله:

  • جفت سرراهی: زمانی که جفت به طور کامل یا جزئی دهانه رحم را می پوشاند. این حالت معمولا در سونوگرافی اواسط بارداری تشخیص داده می شود. پزشک ممکن است توصیه کند از رابطه جنسی پرهیز کنید تا زمانی که جفت از دهانه رحم دور شود.
  • چسبندگی جفت (Placenta Accreta): حالتی که جفت به طور غیرطبیعی به دیواره رحم چسبیده است. این عارضه نادر است اما با افزایش تعداد زایمان های سزارین، خطر آن افزایش می یابد.
  • کندگی جفت (Placental Abruption): زمانی که جفت به طور کامل یا جزئی از دیواره رحم جدا می شود. این حالت ممکن است به دلایل مختلفی از جمله تصادف، خشونت خانگی، فشارخون کنترل نشده یا شروع زایمان رخ دهد.

سقط جنین دیرهنگام

بیشتر سقط ها در سه ماهه اول باردرای رخ می دهند، اما خونریزی بین هفته 13 بارداری تا اواسط بارداری (سه ماهه دوم بارداری) می تواند نشانه ای از سقط دیرهنگام باشد.

زایمان زودرس

خونریزی یکی از علائم زایمان زودرس است (زمانی که زایمان قبل از هفته 37 بارداری شروع شود). علائم دیگر عبارتند از:

  • درد شکمی، گرفتگی، یا انقباضات
  • کمردرد
  • تغییر در ترشحات واژن
  • احساس فشار در لگن یا پایین شکم

چه میزان خونریزی در دوران بارداری طبیعی است؟

مقداری خونریزی خفیف یا لکه بینی در بارداری، به ویژه در اوایل بارداری و هنگام جای گیری تخمک بارور شده، طبیعی است. اما خونریزی و لکه بینی می تواند در هر مرحله از بارداری رخ دهد و دلایل مختلفی داشته باشد. از آنجا که برخی علل جدی تر از دیگران هستند، همیشه بهتر است پزشک خود را در جریان بگذارید.

خونریزی شدید که نوار بهداشتی را خیس کند یا خونریزی ای که متوقف نشود، جدی تر است و ممکن است نشانه مشکلی باشد که نیاز به توجه فوری پزشکی دارد. تماس با پزشک یا مراجعه به اورژانس می تواند به پیشگیری از مشکل و حفظ سلامت شما و جنین کمک کند.

چه زمانی باید درباره لکه بینی در بارداری یا خونریزی با پزشک تماس بگیرم؟

هر نوع یا میزان خونریزی در دوران بارداری ارزش تماس با پزشک را دارد تا مطمئن شوید مشکلی وجود ندارد. این موضوع حتی اگر آخرین سونوگرافی شما نشان داده باشد که جنین سالم است و به خوبی رشد می کند، اهمیت دارد.

خونریزی شدید یا مداوم دلیلی برای تماس فوری است. پزشک می تواند علل احتمالی را بررسی کرده و یا شما را از سلامت خودتان مطمئن کند یا مشکل را درمان کند.

هنگام تماس با پزشک، این اطلاعات را ارائه دهید:

  • مدت زمان خونریزی
  • مقدار خونریزی
  • علائم همراه، مانند گرفتگی یا درد
  • سابقه فعالیت جنسی یا مسائل پزشکی اخیر

همچنین اگر گروه خونی شما منفی RH است، پزشک احتمالا تزریق یک آمپول Rhogam را برای محافظت از بارداری های آینده توصیه می کند. اگر گروه خونی شما RH مثبت است، نیازی به نگرانی در این باره نخواهید داشت.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.babycenter.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله