گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا
نویسنده: آخرین به روز رسانی : 1403/12/15بدون دیدگاه on گلودرد در نوزادان و کودکان نوپازمان مطالعه : 1 دقیقه

اگر کودک شما هنگام بلعیدن احساس ناراحتی می کند و صدای گریه اش، گرفته و خشن شده، ممکن است دچار گلودرد شده باشد. اما آیا این مشکل به دلیل عفونت ایجاد شده است؟ در بسیاری از موارد، گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا ناشی از یک بیماری ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا است. برخی دیگر از بیماری ها مانند سرخک، آبله مرغان و کروپ نیز می توانند باعث گلودرد شوند. اما در حقیقت، عفونت های ویروسی شایع ترین علت گلودرد در کودکان هستند.

اگر به پزشک مراجعه کردید و او التهاب لوزه کودک (تونسیلیت) را تشخیص داد، به این معناست که بافت های برجسته در دو طرف انتهای گلوی کودک به دلیل یک عفونت ویروسی یا باکتریایی ملتهب شده اند.

آیا گلودرد کودک می تواند به دلیل یک عفونت باکتریایی باشد؟

یکی از رایج ترین باکتری هایی که باعث گلودرد می شود، استرپتوکوک (استرپ) است. با این حال، این نوع عفونت در نوزادان و کودکان نوپا نادر است. یکی دیگر از عفونت های باکتریایی که می تواند باعث گلودرد شود، سیاه سرفه است.

آیا عوامل محیطی می توانند باعث گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا شوند؟

بله، تحریک کننده های موجود در هوا نیز می توانند باعث ایجاد گلودرد و علائم مشابه سرماخوردگی شوند. برخی از این عوامل شامل موارد زیر می شوند:

  • دود سیگار
  • پرز و شوره ی حیوانات خانگی مانند سگ و گربه
  • گرد وغبار و گرده ی گل ها، علف ها و درختان

این عوامل می توانند باعث رینیت آلرژیک (تب یونجه) شوند که یکی از دلایل شایع تحریک گلو در کودکان و نوزادان نوپا است.

آیا خشکی هوا می تواند در کودک گلودرد ایجاد کند؟

بله! اگر کودک شما با دهان باز می خوابد، خشکی هوا می تواند باعث تحریک گلو و مشکل در بلع شود. در چنین شرایطی، او هنگام بیدار شدن از خواب دهانش خشک خواهد بود، اما بعد از نوشیدن مقداری آب، احساس بهتری پیدا خواهد کرد.

علاوه بر عفونت ها و عوامل محیطی، برخی از مشکلات دیگر نیز ممکن است باعث گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا شوند، مانند:

چه زمانی باید کودک را نزد پزشک ببریم؟

اگر کودک شما زخم هایی در دهان خود دارد، بهتر است پزشک آن ها را بررسی کند. همچنین، عفونت های باکتریایی در صورت عدم درمان، ممکن است گسترش پیدا کنند و به سایر بخش های بدن آسیب بزنند. بنابراین، اگر فکر می کنید که مشکل گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا شما چیزی بیشتر از یک تحریک ساده یا خشکی گلو است، بهتر است او را نزد پزشک ببرید.

اما اگر کودک شما یکی از علائم زیر را دارد، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید:

  • گلو به نظر عفونی می آید (قرمز روشن، متورم، یا لکه دار با چرک)
  • فکر می کنید که نمی تواند به راحتی بلعیده یا دهانش را باز کند
  • نفس کشیدن او دشوار است
  • او از دست دادن اشتها، علائم کم آبی بدن، ریزش بزاق زیاد، گردن سفت یا ناراحتی بیش از حد دارد

اگر فکر می کنید گلودرد کودک شما به اندازه ای ملایم است که نیاز به مراجعه به پزشک ندارد، اما گلودرد او بیش از یک هفته طول کشیده است، حتما با پزشک تماس بگیرید.

برای نوزادان کمتر از 3 ماه چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر کودک شما کمتر از 3 ماه سن دارد و دمای بدن او بالاتر از 38 درجه سانتی گراد است، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. و هرگونه تب در کودکان بالای 3 ماه را باید با پزشک در میان بگذارید. پزشک ممکن است اگر کودک بین 3 تا 6 ماه باشد و علائم گلودرد به همراه تب بالای 38.3 درجه سانتی گراد داشته باشد، او را معاینه کند. همچنین، اگر کودک بیش از 6 ماه سن داشته باشد و تب او به 39.4 درجه سانتی گراد رسیده باشد نیز باید با پزشک تماس بگیرید.

آیا گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا می تواند یک نوع وضعیت اضطراری باشد؟

گلودرد به ندرت یک وضعیت اضطراری است، اما یکی از شرایطی که به شدت باید مراقب آن باشید، اپی گلوتیت است. خوشبختانه، این بیماری به لطف واکسن Hib اکنون بسیار نادر است. اپی گلوتیت یک عفونت در بافت محافظ گلو است که مانع از عبور غذا و مایعات به نای می شود. این وضعیت می تواند باعث سختی در تنفس و بلعیدن شود.

کودک مبتلا به اپی گلوتیت سریعا تب می کند (دما بالاتر از 38.3 درجه سانتی گراد است)، نفس های خشن می زند و معمولا بزاق بیشتری ترشح می کند. اگر کودک شما چنین علائمی داشت، فورا باید با پزشک تماس بگیرید.

اگر فکر می کنید کودک شما به اپی گلوتیت مبتلا است، این کارها را انجام دهید:

  • کودک را به حالت نشسته نگه دارید
  • برای معاینه کردن گلوی او تلاش نکنید
  • به او غذا یا نوشیدنی ندهید، زیرا ممکن است تنفس را دشوارتر کند

اگر پزشک مشکوک باشد که کودک شما به اپی گلوتیت مبتلا است، او را مستقیما به بخش اورژانس خواهد برد تا درمان ها سریع انجام شود.

گلودرد ناشی از عفونت چطور درمان می شود؟

برای بیشتر عفونت های ویروسی، نیازی به درمان خاصی نیست. سیستم ایمنی بدن کودک معمولا می تواند ویروس را طی یک هفته از بین ببرد. در این مدت، کودک به استراحت زیاد و مصرف مایعات نیاز دارد.

گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا ممکن است به دلیل عفونت باکتریایی ایجاد شود و اگر پزشک به این قضیه مشکوک باشد، نمونه ای از سلول های گلو می گیرد. این آزمایش سریع تر از تزریق است. پزشک نمونه برداری را از قسمت پشتی گلو انجام می دهد و این فرآیند به سرعت به پایان می رسد.

اکثر پزشکان آزمایش استرپ سریع را انجام می دهند که نتایج آن معمولا در عرض 10 دقیقه مشخص می شود. اگر نتیجه منفی باشد، نمونه معمولا برای یک آزمایش دقیق تر 1 تا 2 روزه ارسال می شود تا نتایج تأیید شود.

اگر کودک شما عفونت باکتریایی دارد، چگونه باید دارو را مصرف کند؟

اگر مشخص شد که کودک شما به یک عفونت باکتریایی مانند استرپتوکوک مبتلا است، پزشک برای او آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. بسیار مهم است که دستورالعمل ها را دقیقا انجام دهید و دارو را به طور کامل به کودک خود بدهید. اگر دارو را زودتر از موعد قطع کنید، باکتری ها می توانند دوباره رشد کنند و به سرعت در قالبی شدیدتر ظاهر شوند.

در صورتی که عفونت کودک شدید باشد، ممکن است مجبور شوید او را به بیمارستان ببرید تا چند روز تحت درمان با داروها یا مایعات تزریقی قرار بگیرد.

گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا چقدر می تواند مسری باشد؟

عفونت های باکتریایی و ویروسی بسیار مسری هستند. بنابراین، باید دست های کودک خود را مرتبا بشویید و اگر او به اندازه کافی بزرگ است که غذای جامد می خورد، مطمئن شوید که هیچ کس از لوازم شخصی او، مانند قاشق، فنجان یا مسواک استفاده نمی کند. همچنین، دست های خودتان را نیز مرتبا بشویید، به ویژه بعد از تعویض پوشک.

پزشک کودک به شما خواهد گفت که چه زمانی کودک می تواند به مهد کودک برگردد، اما به طور کلی باید او را تا زمانی که احساس بهتری پیدا کند و اگر عفونت باکتریایی باشد، حداقل 24 ساعت بعد از شروع مصرف آنتی بیوتیک ها، در خانه نگه دارید.

چگونه می توانم گلودرد کودک خود را تسکین دهم؟

اگر کودک شما به اندازه کافی بزرگ است که غذای جامد می خورد، نوشیدنی های گرم مانند چای یا سوپ می توانند آرامش بخش باشند. (با این حال، تا زمانی که کودک شما حداقل یک ساله نشده است، از عسل در چای استفاده نکنید. عسل ممکن است حاوی اسپورهای بوتولیسم باشد که در دستگاه گوارش نوزادان رشد می کنند.)

کودکان بالای 12 ماه ممکن است از مقداری آب سیب یا یک یخ پاپ لذت ببرند. اما از آبمیوه های ترش مانند آب پرتقال خودداری کنید زیرا می تواند گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا را بدتر کنند.

به یاد داشته باشید بسیار مهم است که کودک شما دچار کم آبی نشود، بنابراین اگر بلعیدن برای او دردناک است، نیاز به مایعات زیاد دارد، به ویژه اگر تب داشته باشد. برای نوزادان، شیر مادر یا شیر خشک توصیه می شود. اگر بلعیدن برای نوزاد شما سخت است، می توانید مقدار کمتری به او بدهید و به دفعات بیشتر از معمول او را سیراب کنید.

اگر کودک شما خیلی ناراحت است، از پزشک بپرسید که آیا می توانید داروهایی مانند استامینوفن نوزادی یا ایبوپروفن (اگر کودک شما 6 ماه یا بیشتر سن دارد) به او بدهید. هرگز به کودکان آسپیرین ندهید، زیرا این دارو با یک بیماری نادر و جدی به نام “سندرم ری” مرتبط است.

برای راحتی بیشتر کودک، می توانید از یک دستگاه بخور سرد یا رطوبت ساز در اتاق خواب کودک استفاده کنید تا هوای اتاق مرطوب شود و گلو را آرام کند. فراموش نکنید که فیلترهای دستگاه را تمیز نگه دارید، چون اگر فیلترها کثیف باشند، ممکن است باعث پخش میکروب ها در هوا شوند.

سخنی از نی نی تینی

گلودرد در نوزادان و کودکان نوپا می تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله عفونت های ویروسی یا باکتریایی باشد. در بیشتر مواقع، این نوع عفونت ها خود به خود بهبود می یابند، اما در صورتی که گلودرد کودک شما شدید یا طولانی مدت باشد، یا علائمی مانند تب بالا یا مشکل در بلعیدن مشاهده کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. استفاده از داروهای مناسب، نوشیدنی های گرم، رطوبت ساز و رعایت نکات بهداشتی می تواند به تسکین گلودرد کمک کند.

در نهایت، اگر فکر می کنید که گلودرد کودک شما به دلیل عفونت باکتریایی است، مصرف آنتی بیوتیک به موقع و کامل می تواند از عوارض آن جلوگیری کند. همچنین مراقبت های خانگی نظیر نوشیدن مایعات فراوان و استفاده از مسکن های مناسب می تواند به بهبود حال کودک شما کمک کند.

مراقب باشید که کودک شما دچار کم آبی نشود و در صورت بروز هرگونه مشکل تنفسی یا علائم جدی، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.babycenter.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله