بارداری سایز بزرگ
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۱۱/۲۸بدون دیدگاه on بارداری سایز بزرگزمان مطالعه : 20 دقیقه

بارداری سایز بزرگ مساله ای کاملا رایج است. در این مقاله نکات و توصیه های مهمی که باید در مورد آن بدانید، برای شما آورده شده است.

وزن همیشه موضوعی حساس است، به ویژه در دوران بارداری که اندازه گیری وزن بخشی ثابت از معاینات پزشکی می شود. این موضوع می تواند استرس زا باشد، مخصوصا اگر قبلا به شما گفته شده که وزن شما در محدوده استاندارد قدتان نیست یا شاخص توده بدنی (BMI) شما بالا است.

ممکن است در گذشته نظرات منفی بسیاری درباره بارداری سایز بزرگ شنیده باشید، اما باید بدانید که این نوع بارداری بسیار رایج است و تفاوت چندانی با بارداری های دیگر ندارد. در ادامه، متخصصان توصیه ها و راهکارهایی برای داشتن یک بارداری سالم و ایمن در اختیار شما قرار می دهند و همچنین به سؤالات رایج درباره این موضوع پاسخ داده می شود.

بارداری سایز بزرگ چیست؟

لازم است بدانید که اصطلاح “بارداری پلاس سایز یا سایز بزرگ” یک اصطلاح پزشکی نیست، بلکه یک مفهوم اجتماعی است.

اسکایلر جاکوبز، ماما و متخصص مراقبت های بارداری، در این باره توضیح می دهد:

تعریف دقیق و مشخصی برای بارداری سایز بزرگ وجود ندارد. معمولا برای تعیین این وضعیت از شاخص توده بدنی (BMI) استفاده می شود. اگر BMI فردی بالاتر از ۲۵ باشد، او در دسته افراد دارای اضافه وزن قرار می گیرد و اگر BMI بالاتر از ۳۰ باشد، چاق محسوب می شود.

البته، شاخص BMI محدودیت هایی دارد و نمی تواند تفاوت بین توده عضلانی و چربی را به درستی نشان دهد، اما همچنان ابزاری رایج برای ارزیابی وضعیت بدنی در دوران بارداری است.

تیا جکسون-بی، متخصص غدد تولیدمثلی، در این مورد می گوید:

زنانی که پیش از بارداری در گروه پلاس سایز قرار داشته اند، معمولا خود را در این دسته بندی قرار می دهند.

بر اساس تحقیقات  Credence Research، حدود ۶۷ درصد از زنان آمریکایی در دسته پلاس سایز قرار دارند.

افزایش وزن در دوران بارداری سایز بزرگ

میزان افزایش وزن بارداری توصیه شده به وزن پیش از بارداری و شاخص توده بدنی (BMI)  بستگی دارد.

کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) در این باره توصیه می کند:

  • زنانی که BMI بالای ۲۵ دارند، باید در دوران بارداری بین ۷ تا ۱۱ کیلوگرم وزن اضافه کنند.

  • زنانی که BMI بالای ۳۰ دارند، باید وزنشان را بین ۵ تا ۹ کیلوگرم افزایش دهند.

توجه داشته باشید که محدود کردن افزایش وزن در دوران بارداری می تواند خطر برخی از مشکلات مرتبط با بارداری سایز بزرگ را کاهش دهد.

بنا به گفته متخصصان، افزایش وزن در این دوران را می توان با تغذیه متعادل و فعالیت بدنی منظم کنترل کرد. تاکید می شود که بارداری پلاس سایز یک بارداری پرخطر محسوب می شود و پایبندی به توصیه های مربوط به افزایش وزن در آن اهمیت زیادی دارد. اما این به معنای رژیم گرفتن نیست.

به هیچ عنوان توصیه نمی شود که زنان باردار رژیم های محدود کننده بگیرند و بدن خود یا جنین را از دریافت کالری مورد نیاز محروم کنند.

به جای محدود کردن غذا، بهتر است تمرکز بر روی مصرف مواد مغذی سالم مانند پروتئین، چربی های مفید، سبزیجات و میوه ها باشد و مصرف مواد غذایی با شکر افزوده کاهش یابد. پزشک شما نیز در طول دوران بارداری، وزن شما را تحت نظر خواهد داشت تا اطمینان حاصل شود که افزایش وزن در محدوده استاندارد قرار دارد.

خطرات و عوارض احتمالی در بارداری سایز بزرگ

هر بارداری ویژگی های خاص خود را دارد و عوارض آن بسته به شرایط پزشکی فرد متفاوت است. زنان سایز بزرگ ممکن است در دوران بارداری هیچ علائمی نداشته باشند یا برخی مشکلات مانند درد مفاصل، تنگی نفس، یبوست یا مشکلات گوارشی آن ها تشدید شود.

بااین حال، متخصصان می گویند که بارداری پلاس سایز می تواند خطرات بیشتری برای مادر و جنین به همراه داشته باشد.

خطرات افزایش یافته برای مادر

بارداری سایز بزرگ به عنوان یک بارداری پرخطر در نظر گرفته می شود زیرا احتمال ابتلا به برخی شرایط پزشکی در این افراد بیشتر است. برخی از مهم ترین این خطرات عبارت اند از:

  • دیابت بارداری: زنان دارای اضافه وزن یا چاقی بیشتر در معرض دیابت بارداری قرار دارند زیرا ممکن است پیش از بارداری نیز مقاومت به انسولین داشته باشند. به همین دلیل، پزشک ممکن است در اولین معاینه بارداری تست قند خون را انجام دهد.
  • پره اکلامپسی: مطالعات نشان داده اند که چاقی می تواند خطر ابتلا به پره اکلامپسی را تا سه برابر افزایش دهد. این عارضه معمولا به دلیل مشکلاتی مانند مقاومت به انسولین یا آپنه خواب رخ می دهد.
  • آپنه خواب: افزایش وزن، تغییرات هورمون های بارداری و وضعیت قرارگیری جنین در رحم می توانند باعث انسداد مجاری تنفسی شوند. این موضوع ممکن است خطر پره اکلامپسی را افزایش دهد.
  • سندرم تونل کارپال: اگر در دوران بارداری دچار سوزن سوزن شدن یا بی حسی در دستان و ساعد خود شدید، ممکن است این عارضه ناشی از تغییرات هورمونی باشد.
  • مشکلات قلبی مرتبط با بارداری: دیابت بارداری و فشار خون بالا می توانند به عروق خونی قلب آسیب برسانند و خطر بیماری قلبی را افزایش دهند.
  • لخته های خونی در پاها یا ریه ها: زنان باردار در معرض خطر بیشتری برای لخته شدن خون قرار دارند زیرا در دوران بارداری، خون به طور طبیعی بیشتر لخته می شود تا از خونریزی هنگام زایمان جلوگیری کند. اضافه وزن و سن بالای ۳۵ سال می توانند این خطر را افزایش دهند.

به همین دلیل، بارداری سایز بزرگ می تواند خطر زایمان زودرس، القای زایمان پزشکی و سزارین را افزایش دهد.

این موارد ممکن است ترسناک به نظر برسند، اما باید توجه داشت که عوامل دیگری مانند سن، پیشینه ژنتیکی و بیماری های زمینه ای نیز در این خطرات نقش دارند. توصیه می شود که مدیریت افزایش وزن و کنترل شرایط پزشکی از قبل می تواند خطر بروز این مشکلات را کاهش دهد.

خطرات افزایش یافته برای جنین

ازآنجا که سلامت جنین به وضعیت جسمانی مادر وابسته است، برخی از خطرات بارداری سایز بزرگ می توانند بر سلامت نوزاد نیز تأثیر بگذارند، ازجمله:

  • ماکروزومی جنین: در این وضعیت، نوزاد بزرگ تر از حد طبیعی متولد می شود که معمولا به دلیل دیابت بارداری رخ می دهد. زنان سایز بزرگ ممکن است نیاز به مراقبت بیشتری در سه ماهه سوم بارداری داشته باشند.
  • چاقی دوران کودکی: تحقیقات نشان داده اند که کودکانی که یک والد چاق دارند، ۵۰ درصد بیشتر در معرض چاقی دوران کودکی قرار دارند و این احتمال در صورتی که هر دو والد چاق باشند، به ۸۰ درصد افزایش می یابد. چاقی کودکان می تواند خطر ابتلا به دیابت، فشار خون بالا، مشکلات تنفسی و بیماری های قلبی را در بزرگسالی افزایش دهد.

البته باید توجه داشت که وزن مادر تنها یکی از عوامل تأثیرگذار بر این شرایط است و فاکتورهای ژنتیکی و محیطی نیز در بروز این مشکلات نقش دارند.

نکاتی برای حفظ سلامتی در بارداری و پس از آن در زنان دارای اضافه وزن

روش های زیادی برای اطمینان از سلامت خود و نوزادتان در دوران بارداری وجود دارد که برای همه، صرف نظر از وزن، صدق می کند. در ادامه، متخصصان توصیه هایی برای حفظ سلامتی در این دوران ارائه کرده اند.

تغذیه سالم و متعادل

زنان دارای اضافه وزن بیشتر در معرض افزایش سطح قند خون قرار دارند که می تواند منجر به تولد نوزادی با وزن بالا شود. به همین دلیل، متخصصان توصیه می کنند مصرف کربوهیدرات ها را کنترل کنید. بسیاری از مواد غذایی غنی از کربوهیدرات مانند شیرینی ها، نوشابه ها، نان سفید، پاستا و چیپس ارزش غذایی کمتری نسبت به مواد غذایی مانند حبوبات، مغزها، گوشت و سبزیجات دارند.

البته، حذف کامل این مواد می تواند باعث محدود شدن رشد جنین شود. بنابراین، بهتر است از منابع سالم تر کربوهیدرات مانند میوه ها، لبنیات و غلات کامل استفاده کنید. این مواد مغذی لازم را برای شما و جنین فراهم می کنند. البته، این به معنای حذف کامل خوراکی های مورد علاقه تان نیست، گاهی بهتر است در حد تعادل به میل خود توجه کنید. فقط مراقب حجم مصرف و تعادل کلی رژیم غذایی باشید.

علاوه بر کاهش مصرف کربوهیدرات ها و قند، تمرکز بر مصرف پروتئین های بدون چربی مانند سینه مرغ، گوشت کم چرب، حبوبات، ماهی، توفو و لبنیات کم چرب می تواند مفید باشد. مطالعات نشان داده است که این کار به جلوگیری از افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری کمک می کند، خطر دیابت بارداری را کاهش می دهد و باعث ایجاد احساس سیری می شود. مصرف روزانه حدود ۷۵ گرم پروتئین برای یک بارداری تک قلو توصیه می شود.

یک روش ساده برای حفظ تعادل غذایی در بارداری سایز بزرگ، تقسیم بشقاب به چهار قسمت است:

  • یک چهارم پروتئین بدون چربی
  • یک چهارم غلات کامل یا کربوهیدرات های پیچیده
  • نیمی از بشقاب شامل سبزیجات یا سالاد

با رعایت این الگو در هر وعده غذایی، می توانید از دریافت مواد مغذی ضروری بدون دریافت بیش از حد کالری مطمئن شوید.

فعال بمانید

طبق توصیه کالج متخصصان زنان و زایمان آمریکا (ACOG)، زنان باردار، در صورتی که پزشک اجازه دهد، باید در هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش کنند. پیاده روی یکی از بهترین و در دسترس ترین گزینه هاست، زیرا مطالعات نشان داده اند که مزایای مشابهی با سایر اشکال ورزش دارد.

مراقبت های دوران بارداری را جدی بگیرید

یافتن پزشک یا مامایی که به او اعتماد دارید، از مهم ترین بخش های بارداری سایز بزرگ است. داشتن رابطه ای مبتنی بر اعتماد با ارائه دهنده خدمات درمانی، نقش مهمی در تجربه و نتیجه بارداری دارد. برای اطمینان از دریافت مراقبت های مناسب و بدون تبعیض، می توانید این سؤالات را از پزشک خود بپرسید:

  • چقدر تجربه مراقبت از زنان دارای اضافه وزن را داشته اید؟
  • آیا صرفا به دلیل وزن من، آزمایشات یا پروتکل های خاصی را توصیه می کنید؟
  • میزان موفقیت زایمان طبیعی در بیماران شما با شرایط من چگونه است؟
  • آیا بیمارستان امکانات لازم مانند تیم بیهوشی مجرب برای زنان دارای اضافه وزن را دارد؟
  • آیا اعضای تیم درمانی شما تجربه کار با زنان دارای اضافه وزن را دارند؟

همچنین، اگر امکان دارد، بهتر است پیش از بارداری پزشک خود را انتخاب کنید تا بدون استرس وارد این مسیر شوید.

مصرف روزانه مکمل های دوران بارداری

مصرف ویتامین های بارداری به تأمین مواد مغذی مورد نیاز مادر و جنین کمک می کند. این ویتامین ها شامل اسید فولیک، کلسیم در بارداری، ید، کولین و سایر مواد ضروری هستند. همیشه پیش از مصرف هر مکملی، با پزشک مشورت کنید.

به اندازه کافی استراحت کنید

کم خوابی می تواند باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول شود، که احساس گرسنگی را افزایش می دهد. مشکلاتی مانند سوزش معده، گرفتگی عضلات پا در بارداری و رویاهای واضح ممکن است در دوران بارداری خواب شما را مختل کنند. برای بهبود کیفیت خواب:

  • ساعت مشخصی برای خواب و بیداری داشته باشید.
  • استراحت را در اولویت قرار دهید.
  • محیط خواب را آرام و راحت نگه دارید.

به دنبال کمال گرایی نباشید

بدن شما در حال تغییر است و بسیار مهم است که با خود مهربان باشید. اگر تلاش برای تغذیه کامل و بی نقص باعث استرس شما می شود، کمی انعطاف پذیر باشید و اجازه دهید گاهی اوقات از میل خود پیروی کنید. حفظ تعادل مهم است نه فقط در رژیم غذایی، بلکه در سطح استرس نیز!

زایمان در بارداری سایز بزرگ

زنان دارای اضافه وزن بیشتر در معرض زایمان سزارین هستند، اما با آمادگی و استفاده از موقعیت های مناسب در حین زایمان، امکان زایمان طبیعی وجود دارد. برخی از اقدامات مفید شامل:

در طول زایمان، زنان دارای اضافه وزن می توانند از تمام پوزیشن های زایمان استفاده کنند تا درد کاهش یابد و مسیر خروج نوزاد تسهیل شود. البته در مواردی مانند جراحی های قبلی رحم، زایمان متوقف شده، ناراحتی جنین یا وضعیت بریچ، ممکن است سزارین ضروری باشد. بیشتر موارد سزارین در این افراد به دلیل دیابت بارداری و پره اکلامپسی رخ می دهد. بنابراین، تحرک و تغییر موقعیت در طول زایمان بسیار مهم است تا روند زایمان طبیعی تسهیل شود.

مراقبت های پس از زایمان در زنان دارای اضافه وزن

مراقبت های بعد از زایمان برای همه زنان مهم است. در بارداری سایز بزرگ نیز باید نکات زیر را رعایت کنند:

  • استراحت کافی داشته باشید.
  • به میزان کافی آب بنوشید.
  • از زخم های جراحی یا بخیه ها به خوبی مراقبت کنید تا از عفونت جلوگیری شود.

همچنین، این افراد باید بیشتر مراقب برخی شرایط مانند دیابت، فشار خون بالا و لخته های خون باشند. ترومبوز وریدی عمقی (DVT) در زنان دارای اضافه وزن بیشتر دیده می شود، به ویژه پس از سزارین. توصیه های زیر می توانند خطر لخته شدن خون را کاهش دهند:

  • استفاده از جوراب های فشاری
  • تحرک مداوم و راه رفتن منظم
  • در برخی موارد، مصرف داروهای رقیق کننده خون

گاهی لازم است که زودتر از ۶ هفته پس از زایمان به پزشک مراجعه کنید تا از سلامت خود مطمئن شوید. آگاهی از علائم هشداردهنده و داشتن یک سیستم حمایتی قوی نیز می تواند کمک کننده باشد.

سخنی از نی نی تینی

بارداری سایز بزرگ ممکن است چالش هایی داشته باشد، اما بیشتر زنان دارای اضافه وزن، بارداری سالمی را تجربه می کنند. مهم ترین نکته، حفظ ارتباط مؤثر با پزشک، رعایت نکات تغذیه ای و تحرک کافی است. این دوران را با آرامش سپری کنید و از این تجربه ارزشمند لذت ببرید.

سوالات متداول

هنگامی که به شکم بارداری پلاس سایزخود از پهلو نگاه می کنید، ممکن است متوجه یک برآمدگی بزرگ “B” شوید. اگرچه این تضمینی نیست و هر شکل شکمی منحصربه فرد است، زنان سایز بزرگ معمولا می توانند شکمی B شکل بگیرند، به خصوص اگر وزن اضافی در ناحیه شکم خود حمل کنند.

بله می توانید اپیدورال را تزریق کنید، اما در زمان تزریق اگر بافت چربی زیادی وجود داشته باشد، قرار دادن آن ها سخت تر است. به همین دلیل مهم است که با یک تیم بیهوشی با تجربه قبلی در انجام اپیدورال در زنان سایز بزرگ کار کنید.

داشتن BMI بالاتر می تواند چرخه تخمک گذاری منظم را مختل کند، که ممکن است باردار شدن را دشوارتر کند. علاوه بر این، مطالعات نشان داده اند که چاقی می تواند خطر ناباروری را سه برابر افزایش دهد.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.thebump.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله