
آبله مرغان که در پزشکی با نام واریسلا شناخته می شود، یک بیماری ویروسی بسیار مسری است. این بیماری باعث ایجاد جوش ها و دانه های خارش دار همراه با تاول های کوچک حاوی مایع می شود. معمولا تب، ضعف، درد عضلانی و احساس خستگی شدید هم از دیگر علائم آبله مرغان هستند. اما زمانی که آبله مرغان در بارداری اتفاق می افتد، می تواند منجر به مشکلات جدی برای مادر و جنین شود.
اگر در دوران بارداری هستید
خانم های بارداری که به آبله مرغان مبتلا می شوند، ممکن است با مشکلات مختلفی روبه رو شوند. شایع ترین خطر آبله مرغان در بارداری برای مادر، ابتلا به ذات الریه (عفونت ریه ها) است که در بارداری می تواند بسیار شدیدتر از حالت عادی باشد.
برای جنین، خطرات بستگی به زمان ابتلا به بیماری دارد. اگر آبله مرغان در بارداری در 20 هفته اول اتفاق بیفتد، احتمال کمی وجود دارد که جنین به مشکلی نادر و جدی به نام سندروم واریسلا مادرزادی (Congenital Varicella Syndrome) مبتلا شود. این سندروم بیشتر زمانی ایجاد می شود که عفونت بین هفته هشتم تا هفته بیستم بارداری رخ دهد.
سندروم واریسلا مادرزادی چیست؟
این بیماری می تواند منجر به:
- زخم ها و اسکارهای پوستی در بدن نوزاد
- مشکلات دائمی در چشم ها
- اختلالات مغزی
- نقص در دست ها و پاها
- مشکلات در دستگاه گوارش
در برخی موارد، این مشکلات ممکن است با سونوگرافی در دوران بارداری قابل تشخیص باشند.
در صورت ابتلا به آبله مرغان در بارداری چه کنیم؟
اگر آبله مرغان در بارداری در روزها یا هفته های پایانی بارداری رخ دهد، ممکن است نوزاد با حالتی به نام واریسلا نوزادی (Neonatal Varicella) به دنیا بیاید. همچنین اگر نوزاد در هفته های اول پس از تولد به آبله مرغان مبتلا شود، خطر بروز همین بیماری وجود دارد. واریسلا نوزادی می تواند بیماری بسیار خطرناکی باشد و حتی زندگی نوزاد را تهدید کند.
چرا دانستن وضعیت ایمنی بدن در دوران بارداری اهمیت دارد؟
اگر باردار هستید، بسیار مهم است که بدانید آیا بدن شما در برابر آبله مرغان ایمن است یا خیر. اگر بدن ایمن باشد، احتمال ابتلا به بیماری بسیار کم است.
معمولا افرادی که در دوران کودکی آبله مرغان گرفته اند یا واکسن آن را دریافت کرده اند، بدنشان ایمن است. اگر مطمئن نیستید که قبلا آبله مرغان گرفته اید یا نه، می توانید با مشورت پزشک، آزمایش خون بدهید. بسیاری از پزشکان در معاینات اولیه بارداری، وضعیت ایمنی بدن در برابر آبله مرغان را بررسی می کنند تا در صورت لزوم اقدامات پیشگیرانه انجام شود.
در ایران هم معمولا در چکاپ های اولیه بارداری، این موضوع قابل پیگیری است و بهتر است حتما این موضوع را با پزشک خود مطرح کنید.
اگر ایمن نباشید و در معرض آبله مرغان در بارداری قرار بگیرید چه باید کرد؟
اگر بدن شما در برابر آبله مرغان ایمن نیست و با فردی که آبله مرغان دارد تماس داشته اید، باید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک ممکن است برای شما دارویی به نام ایمونوگلوبولین واریسلا زوستر (VZIG) تجویز کند. این دارو حاوی آنتی بادی های آماده برای مقابله با ویروس آبله مرغان است. اگر این دارو طی 10 روز پس از تماس با فرد بیمار مصرف شود، می تواند خطر ابتلا به آبله مرغان را کاهش دهد یا شدت بیماری را کمتر کند.
با این حال، هنوز مشخص نیست که این دارو به طور قطعی می تواند از آسیب به جنین جلوگیری کند یا خیر. اما مصرف آن می تواند برای مادر مفید و ایمن باشد.
اگر در دوران بارداری به آبله مرغان مبتلا شدید، پزشک احتمالا برای شما داروی ضدویروسی تجویز می کند تا روند بهبودی سریع تر شود. این داروها زمانی بیشترین تاثیر را دارند که طی 24 ساعت اول پس از ظاهر شدن دانه های پوستی شروع به مصرف شوند.
اگر هنگام زایمان دچار آبله مرغان باشید، نوزاد شما معمولا بلافاصله پس از تولد داروی ایمونوگلوبولین دریافت می کند تا از بروز واریسلا نوزادی پیشگیری شود. اگر نوزاد در هفته های اول زندگی به آبله مرغان مبتلا شود، پزشکان با داروی ضدویروسی به درمان او می پردازند.
اگر قصد باردار شدن دارید
اگر هنوز باردار نیستید اما در آینده قصد بارداری دارید، می توانید پیش از بارداری خود را در برابر آبله مرغان ایمن کنید. اگر قبلا آبله مرغان نگرفته اید یا واکسن آن را نزده اید، حتما با پزشک خود درباره تزریق واکسن مشورت کنید. واکسن آبله مرغان برای بزرگسالان کاملا ایمن است، اما باید حداقل یک ماه پس از دریافت دوز دوم واکسن برای باردار شدن صبر کنید.
در ایران هم این واکسن در مراکز معتبر موجود است و توصیه می شود خانم هایی که سابقه آبله مرغان ندارند، قبل از بارداری اقدام به واکسیناسیون کنند تا به آبله مرغان در بارداری دچار نشوند.
اگر شما هم تجربه ای در مورد آبله مرغان در بارداری دارید یا سوالی در این زمینه ذهن تان را مشغول کرده، خوشحال می شویم که در بخش نظرات با ما و دیگر مادران به اشتراک بگذارید. تجربیات شما می تواند راهنمای خوبی برای سایر مادران باشد. همچنین اگر سوالی دارید، در همین جا بپرسید تا سریع پاسخ دهیم.