
گفته می شود که دارچین می تواند به تنظیم قند خون و کاهش ناراحتی های گوارشی کمک کند.اما باید در مصرف آن یه سری نکاتی رو رعایت کرد، در این مقاله به 12 مورد از فواید مهم دارچین می پردازیم.
دارچین چیست؟
دارچین یکی از ادویه های محبوب خانگی است که روزگاری باارزش تر از طلا بوده و حتی به عنوان پول مبادله می شده است. این ادویه رایحه ای گرم و طعمی خوش دارد و در آشپزی، به ویژه در شیرینی پزی و غذاهایی مانند کاری، بسیار پرکاربرد است.
دارچین از پوست داخلی درختی همیشه سبز به دست می آید. ابتدا پوست درخت را جدا می کنند و در آفتاب خشک می گذارند تا به شکل رول هایی معروف به چوب دارچین درآید. همچنین می توان آن را به صورت پودر شده نیز تهیه کرد.
برخی از فواید مهم دارچین عبارت اند از:
1- سرشار از ترکیبات گیاهی با خاصیت آنتی اکسیدانی
2- دارای خواص ضدالتهابی
3- کمک به مقابله با عفونت ها
4- محافظت احتمالی در برابر سرماخوردگی و آنفلوانزا
5- کمک به تنظیم قند خون
6- کاهش خطر مقاومت به انسولین
7- جلوگیری احتمالی از بیماری هایی مانند آلزایمر
8- کاهش فشار خون با مصرف مداوم
9- کاهش سطح کلسترول
10- بهبود تعادل باکتری های مفید روده و تقویت گوارش
11- محافظت احتمالی در برابر سرطان
12- کاربرد سنتی در بهداشت دهان و دندان
جدول ارزش غذایی دارچین
یک قاشق چای خوری (3 گرم) دارچین پودر شده حاوی:
- 7 کیلوکالری
- 0.1 گرم پروتئین
- 2 گرم کربوهیدرات
- 1.6 گرم فیبر
فواید مهم دارچین برای سلامتی
1- دارچین منبع آنتی اکسیدان است
مانند بسیاری از ادویه ها، دارچین حاوی ترکیبات گیاهی ای به نام «پلی فنول» است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. همین ترکیبات نقش اصلی را در خواص مفید دارچین ایفا کرده و حتی به عنوان نگهدارنده طبیعی غذا نیز عمل می کنند.
2- خاصیت ضدالتهابی
پلی فنول ها علاوه بر آنتی اکسیدان بودن، اثر ضدالتهابی نیز دارند. با افزایش سن، التهاب مزمن می تواند زمینه ساز بسیاری از بیماری های مرتبط با پیری شود؛ بنابراین، مصرف دارچین می تواند در کاهش این روند مؤثر باشد.
3- ضدباکتری و ضدقارچ
سومین فواید مهم دارچین خاصیت ضد باکتری بودن آن است.دارچین در طب سنتی چینی جایگاه خاصی دارد. ترکیب اصلی معطر آن، «سینامالدهید»، از روغن موجود در پوست درخت به دست می آید و خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد.
4- احتمال خاصیت ضدویروسی
برخی پژوهش ها نشان می دهند که دارچین ممکن است در برابر ویروس هایی مانند آنفلوانزا و تب دنگی (منتقل شده از پشه) اثر محافظتی داشته باشد.
5- کمک به تنظیم قند خون و پیشگیری از دیابت نوع 2
دارچین به خاطر توانایی در کاهش قند خون معروف است. این کار را از چند طریق انجام می دهد؛ از جمله کاهش جذب گلوکز به جریان خون. مطالعات انسانی نشان داده اند که مصرف دارچین می تواند به کاهش قند خون ناشتا در مبتلایان به دیابت کمک کند.
6- بهبود حساسیت به انسولین
انسولین هورمونی است که قند خون را به سلول ها منتقل می کند. با افزایش سن ممکن است بدن نسبت به انسولین مقاوم شود که این وضعیت می تواند منجر به دیابت نوع 2 شود. به نظر می رسد که عصاره دارچین عملکردی شبیه به انسولین دارد و احتمالاً می تواند خطر مقاومت به انسولین را کاهش دهد.
7- مفید برای مغز در حال پیری
یکی دیگر از فواید مهم دارچین جلوگیری از بیماری آلزایمر و زوال عقل است. در بیماری آلزایمر، پروتئین هایی در مغز تجمع یافته و باعث اختلال در حافظه و تفکر می شوند. دو ترکیب موجود در دارچین ممکن است از تجمع این پروتئین ها جلوگیری کنند. البته بیشتر این شواهد در مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی به دست آمده اند و برای اثبات کامل این اثر در انسان، تحقیقات بیشتری لازم است.
8- کمک به کنترل فشار خون
برخی شواهد نشان می دهند که مصرف منظم دارچین ممکن است به کاهش موقتی فشار خون کمک کند. البته این یافته ها هنوز در مراحل ابتدایی هستند و به آزمایش های دقیق تر نیاز دارند.
9- محافظت از قلب
علاوه بر فشار خون، دارچین ممکن است به کاهش سطح تری گلیسرید و کلسترول خون نیز کمک کند؛ بنابراین مصرف منظم آن می تواند خطر بیماری های قلبی را کاهش دهد.
10- تقویت سلامت روده
یکی دیگر از فواید مهم دارچین بهبود عملکرد روده است. برخی ادویه ها از جمله دارچین خاصیت «پربیوتیک» دارند؛ یعنی می توانند باکتری های مفید روده را تقویت کرده و به سلامت گوارش کمک کنند.
11- احتمال محافظت در برابر سرطان
مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که از فواید مهم دارچین این است که ممکن است در مهار رشد سلول های سرطانی، جلوگیری از ایجاد رگ های خونی جدید در تومورها و حتی از بین بردن سلول های سرطانی نقش داشته باشد. با این حال، هنوز برای تأیید قطعی در انسان نیاز به تحقیقات بیشتری داریم.
12- کمک به بهداشت دهان و دندان
دارچین در گذشته به عنوان پودر دندان برای تسکین دندان درد و مقابله با مشکلاتی مانند بوی بد دهان و رشد بیش ازحد باکتری ها استفاده می شده است.
آیا مصرف دارچین برای همه ایمن است؟
برای اکثر افراد، مصرف دارچین به عنوان ادویه در مقادیر کم (حداکثر یک قاشق چای خوری در روز برای بزرگسالان) ایمن است. البته برای کودکان باید مقدار کمتری مصرف شود. در موارد نادر، ممکن است برخی افراد دچار حساسیت پوستی (درماتیت تماسی) شوند.
اغلب دارچین های موجود در بازار از نوع «کاسیا» هستند که طعم تندتری دارند و ارزان ترند. این نوع دارچین حاوی مقدار زیادی «کومارین» است که در دوزهای بالا می تواند سمی باشد. در مقابل، دارچین «سیلان» یا همان دارچین اصل، سطح بسیار پایین تری از کومارین دارد و برای استفاده منظم مناسب تر است.
اگر دارچین به مقدار زیاد مصرف شود، ممکن است با برخی داروهای تجویزی، مانند داروهای دیابت، قلب یا کبد، تداخل داشته باشد.
آیا دارچین برای سلامتی مفید است؟
دلایل زیادی برای گنجاندن دارچین در رژیم غذایی وجود دارد. این ادویه سرشار از آنتی اکسیدان است و می تواند در برابر بیماری، التهاب و پیری محافظت ایجاد کند. همچنین ممکن است به سلامت دستگاه گوارش، بهداشت دهان، کاهش کلسترول و فشار خون کمک کند.
با این حال، برای تأیید برخی از این فواید مهم دارچین به پژوهش های بیشتری نیاز داریم. اگر داروی خاصی مصرف می کنید یا بیماری زمینه ای دارید، بهتر است پیش از مصرف منظم دارچین با پزشک خود مشورت کنید.
سخنی از نی نی تینی
اگر به دنبال راهی طبیعی برای تقویت سیستم ایمنی، کنترل قند خون و سلامت دستگاه گوارش هستید، دارچین می تواند انتخابی هوشمندانه باشد. البته به یاد داشته باشید که مصرف بیش از اندازه آن، به خصوص دارچین نوع کاسیا، ممکن است اثرات منفی داشته باشد. بنابراین، همیشه تعادل را رعایت کنید و در صورت داشتن بیماری زمینه ای، پیش از استفاده منظم با پزشک مشورت کنید.
شما چطور از دارچین استفاده می کنید؟ آیا تجربه ای در کاهش قند خون، بهبود گوارش یا استفاده از دارچین برای سرماخوردگی دارید؟ نظرات، تجربیات و سؤالات خود را در قسمت دیدگاه ها با ما به اشتراک بگذارید تا دیگران هم از آن بهره مند شوند.