بدغذایی کودک
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۵/۲۲بدون دیدگاه on 10 نکته برای بهبود بدغذایی کودکزمان مطالعه : 3,3 دقیقه

بدغذایی در میان کودکان نوپا معمولاً امری رایج است. بعد از رشد سریع دوران نوزادی که وزن نوزاد معمولاً سه برابر می‌شود، سرعت رشد و اشتهای کودک نوپا کاهش می‌یابد و دوران بدغذایی کودک آغاز می شود.

همچنین، کودکان نوپا شروع به توسعه سلیقه غذایی خود می‌کنند که این فرآیند بسیار متغیر است. ممکن است غذایی را که کودک امروز دوست دارد، فردا دیگر علاقه‌ای به آن نشان ندهد، یا غذایی که قبلاً از آن بیزار بوده، ناگهان تبدیل به غذایی شود که نمی‌تواند از آن سیر شود. ممکن است کودک برای هفته‌ها فقط ۱ یا ۲ غذای مورد علاقه‌اش را بخورد و چیز دیگری نخورد.

سعی کنید از این رفتار طبیعی فرزند خود ناامید نشوید. فقط غذاهای سالم در دسترس قرار دهید و بدانید که با گذر زمان، اشتها و رفتارهای غذایی کودکتان متعادل خواهد شد. در این میان، این نکات می‌توانند به شما کمک کنند تا از این مرحله عبور کنید.

بهبود سبک زندگی خانوادگی

بدغذایی کودک

تا جایی که ممکن است با هم به عنوان یک خانواده غذا بخورید. این به معنای عدم وجود رسانه‌های مخل مانند تلویزیون یا تلفن همراه در زمان غذا خوردن است. از این زمان برای الگوبرداری از تغذیه سالم استفاده کنید. یک وعده غذایی برای کل خانواده سرو کنید و اگر کودک شما آنچه درست کرده‌اید را نمی‌خورد، از درست کردن وعده غذایی دیگر خودداری کنید.

این کار تنها به تشویق بدغذایی کودک منجر می‌شود. سعی کنید در هر وعده غذایی حداقل یک غذای مورد علاقه کودک را بگنجانید و همچنان وعده غذایی متعادلی ارائه دهید، چه او آن را بخورد چه نخورد.

عدم جنگیدن بر سر غذا خوردن

بدغذایی کودک

اگر کودک نوپایتان از خوردن وعده غذایی یا در کل خوردن غذا خودداری کرد، نگران نشوید. بهتر است که کودکان یاد بگیرند به بدن خود گوش دهند و از گرسنگی به عنوان راهنما استفاده کنند. اگر مثلاً صبحانه یا ناهار زیادی خورده‌اند، ممکن است در ادامه روز علاقه‌ای به خوردن نداشته باشند.

مسئولیت والدین ارائه غذا و تصمیم کودک برای خوردن آن است. فشار آوردن به کودکان برای خوردن یا تنبیه آن‌ها اگر غذا نخورند، می‌تواند باعث شود که فعالانه از غذاهایی که ممکن است دوست داشته باشند، بیزار شوند.

رشوه ندادن برای جلوگیری از بدغذایی کودک

هرچند وسوسه‌انگیز است، سعی نکنید با دادن خوراکی‌های خوشمزه به کودکان برای خوردن سایر غذاها، به آن ها رشوه بدهید. این کار ممکن است غذاهای جایزه‌ای و خوراکی ها را حتی جذاب‌تر و غذایی که می‌خواهید آن‌ها امتحان کنند را به یک کار ناخوشایند تبدیل کند. این کار همچنین می‌تواند به دعواهای شبانه بر سر میز غذا منجر شود.

تلاش مجدد در ارائه غذاهای تکراری

کودکان بدغذا

فقط به این دلیل که کودکی یک بار از خوردن یک مدل غذا خودداری می‌کند، تسلیم نشوید. سعی کنید غذاهای جدید و غذاهایی که قبلا کودک دوست نداشته را مجددا درست کنید. یک کودک نوپا ممکن است لازم باشد ۱۰ بار یا بیشتر از یک مدل غذا بچشد تا ذائقه او، آن را بپذیرد. وعده‌های غذایی زمان‌بندی شده و محدود کردن تنقلات می‌تواند به اطمینان از گرسنگی کودک هنگام معرفی یک غذای جدید کمک کند.

ارائه تنوع غذایی برای بهبود بدغذایی کودک

ارائه تنوعی از غذاهای سالم، به ویژه سبزیجات و میوه‌ها، و گنجاندن غذاهای پروتئینی مانند گوشت و ماهی بدون استخوان حداقل ۲ بار در هفته را فراموش نکنید. به کودک خود کمک کنید تا طعم‌ها و بافت‌های جدید را در غذاها کشف کند. سعی کنید با افزودن گیاهان و ادویه‌های مختلف به وعده‌های غذایی ساده، آن‌ها را خوشمزه ‌تر کنید. برای به حداقل رساندن هدررفت، غذاهای جدید را در مقادیر کم درست کنید و حداقل یک هفته یا بیشتر صبر کنید تا دوباره همان غذا را معرفی کنید.

غذا را جذاب درست کنید

کودکان بدغذا

کودکان نوپا از تست کردن غذاهایی که به‌صورت جالب و خلاقانه چیده و تزئین شده‌اند، استقبال می کنند. غذاها را به شکلی جذاب و رنگارنگ که کودکان آن را بشناسند بچینید. کودکان در این سن معمولا از هر غذایی که در کنارش سس باشد لذت می‌برند. غذاهای انگشتی نیز معمولاً برای کودکان نوپا جذاب هستند.

غذاهای خشک را به اندازه های کوچک برش دهید که بتوانند به راحتی خودشان بخورند، و مطمئن شوید که برش ها آنقدر کوچک هستند که خطر خفگی نداشته باشند.

کودکان را در برنامه ‌ریزی وعده غذایی مشارکت دهید

از علاقه رو به رشد کودک خود به اعمال کنترل به خوبی استفاده کنید. اجازه دهید کودک شما میوه و سبزیجاتی که قرار است برای شام تهیه شود را انتخاب کند یا هنگام خرید از فروشگاه مواد غذایی یا میوه فروشی ها، نظر دهد. کتاب‌های آشپزی مخصوص کودکان را با هم بخوانید و اجازه دهید کودک شما دستورالعمل‌های جدیدی برای امتحان انتخاب کند.

آشپزهای کوچک

کودکان بدغذا

مشارکت دادن کودکان نوپا در برخی از وظایف آشپزی البته با نظارت فراوان ایده بسیار خوبی است: الک کردن، هم زدن، شمردن مواد، چیدن گیاهان تازه از باغ یا طاقچه، و “نقاشی” با برس شیرینی پزی با روغن از جمله این وظایف هستند.

استفاده از تکنیک پل زدن برای بهبود بدغذایی کودک

هنگامی که یک غذا پذیرفته شد، از آنچه متخصصان تغذیه “پل‌های غذایی” می‌نامند برای معرفی غذاهای دیگر با رنگ، طعم و بافت مشابه استفاده کنید تا تنوع غذایی کودک را گسترش دهید. اگر کودک شما به کیک پای کدو تنبل علاقه دارد، مثلاً می‌توانید پختن کیک با سیب‌زمینی شیرین له‌شده و سپس هویج له‌شده را نیز امتحان کنید.

استفاده از ترکیب‌های جالب

سعی کنید غذاهای ناآشنا یا طعم‌هایی که کودکان خردسال در ابتدا تمایلی به آن‌ها ندارند (ترش و تلخ) را با غذاهای آشنایی که کودکان نوپا به طور طبیعی آن‌ها را ترجیح می‌دهند (شیرین و شور) ترکیب کنید. مثلا ترکیب بروکلی (تلخ) با پنیر رنده شده (شور) یک ترکیب عالی برای ذائقه کودک نوپاست.

به یاد داشته باشید

اگر نگران رژیم غذایی کودک خود هستید، با پزشک کودکتان صحبت کنید. او می‌تواند به رفع مشکلات و اطمینان از دریافت تمامی مواد مغذی لازم برای رشد و توسعه کودک کمک کند. همچنین به یاد داشته باشید که بدغذایی کودک معمولاً یک مرحله عادی در رشد کودکان نوپا است. تمام تلاش خود را بکنید تا با صبر و حوصله آن‌ها را به سوی تغذیه سالم هدایت کنید.

سوالات متداول

تنوع در غذاها و ارائه غذاها با اشکال و رنگ‌های جذاب می‌تواند علاقه کودک به غذا خوردن را افزایش دهد. همچنین، ایجاد یک محیط مثبت و بدون استرس در هنگام غذا خوردن بسیار مهم است. نباید کودک را مجبور به خوردن غذا کنید؛ بلکه باید او را تشویق کنید که به تدریج غذاهای مختلف را امتحان کند.

سعی کنید سبزیجات را به روش‌های جذاب و خلاقانه آماده کنید. مثلاً سبزیجات را به شکل‌های مختلف برش دهید یا آنها را در غذاهایی که کودک دوست دارد مانند سس‌ها، پوره‌ها یا سوپ‌ها پنهان کنید. همچنین، می‌توانید کودک را در فرآیند آماده‌سازی غذا مشارکت دهید تا علاقه بیشتری به خوردن آن نشان دهد.

بله، مصرف بیش از حد تنقلات، به ویژه تنقلات شیرین و ناسالم، می‌تواند اشتهای کودک را برای وعده‌های غذایی اصلی کاهش دهد. بهتر است تنقلات سالم مثل میوه‌ها، آجیل‌ها و سبزیجات تازه را به عنوان میان وعده به کودک بدهید و مقدار تنقلات ناسالم را محدود کنید.

اگر کودک به طور مداوم از خوردن بیشتر غذاها خودداری می‌کند و این امر باعث کاهش وزن، خستگی، یا کاهش انرژی می‌شود، بهتر است با یک پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. نشانه‌هایی مانند عدم رشد مناسب یا تأخیر در رشد نیز ممکن است نیاز به بررسی بیشتری داشته باشند.

تنظیم یک برنامه غذایی منظم و ایجاد عادات غذایی صحیح می‌تواند به افزایش اشتهای کودک کمک کند. از دادن مایعات زیاد قبل از وعده‌های غذایی خودداری کنید و سعی کنید از ایجاد فشار یا استرس برای خوردن پرهیز کنید. همچنین، انجام فعالیت‌های بدنی منظم می‌تواند اشتهای کودک را افزایش دهد.

در برخی موارد، مکمل‌های غذایی ممکن است مفید باشند، اما نباید به عنوان اولین راه حل استفاده شوند. بهتر است ابتدا سعی کنید با اصلاح رژیم غذایی و ایجاد تغییرات در نحوه ارائه غذا، بدغذایی را بهبود بخشید. در صورت نیاز به مکمل‌ها، حتماً با یک پزشک مشورت کنید.

بله، کودکان به طور طبیعی از والدین خود تقلید می‌کنند. اگر شما خودتان عادات غذایی سالم داشته باشید و غذاهای متنوعی مصرف کنید، احتمالاً کودک نیز به تدریج این عادات را یاد خواهد گرفت و تمایل بیشتری به امتحان کردن غذاهای مختلف پیدا خواهد کرد.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.healthychildren.org

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله