مشکلات رایج شیردهی
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۵/۰۷بدون دیدگاه on 10 مورد از مشکلات رایج شیردهی و راه‌ حل‌ های آن‌ هازمان مطالعه : 4,1 دقیقه

فرقی نمی‌کند که دچار انسداد مجرا، ترک خوردگی نوک سینه یا افزایش بیش از حد شیر شده باشید، ما برای تمام مشکلات رایج شیردهی راه‌حل‌هایی داریم. شیردهی ممکن است طبیعی باشد، اما همیشه آسان نیست. حقیقت این است که در مسیر شیردهی شما ممکن است مشکلات مختلفی بروز کنند که راه را برای شما دشوارتر کنند.

چه چیزی آسان است؟ دریافت مشاوره عالی از کارشناسانی که با سینه و نوزادان به خوبی آشنا هستند. از آن‌ها بهترین نکات را برای مدیریت مشکلات رایج شیردهی که تازه مادران با آن مواجه می‌شوند دریافت کرده ایم و در ادامه مقاله برای شما آورده ایم

1: درد هنگام مکیدن

واقعیت این است که کاملاً طبیعی است که نوک سینه‌های شما در ابتدای شیردهی کمی (یا خیلی) دردناک باشند، به ویژه اگر برای اولین بار است که شسر می دهید. اما اگر درد بیشتر از چند ثانیه پس از شروع شیردهی ادامه پیدا کند، ممکن است مشکلی در حالت مکیدن نوزاد وجود داشته باشد. به یاد داشته باشید که هم شما و هم نوزاد در حال یادگیری این فرآیند هستید، بنابراین مکیدن نادرست یکی از مشکلات رایج شیردهی است.

راه‌حل: ابتدا نوک سینه خود را به آرامی زیر بینی نوزاد بمالید تا او را به باز کردن دهان تشویق کنید. بیشتر نوزادان در این حالت به خوبی دهان خود را باز می‌کنند و برای شیردهی آماده می‌شوند. سپس نوزاد را طوری قرار دهید که لب پایین او خیلی پایین‌تر از نوک سینه شما باشد، نه در پایه نوک سینه.

اما حتماً نوزاد را به سمت سینه بیاورید، نه اینکه سینه را در دهان او بگذارید. وقتی که چانه او به سینه شما برخورد می‌کند، شما می‌دانید که نوزاد به درستی در موقعیت مناسب قرار گرفته است، لب‌های او پهن شده‌اند و نمی‌توانید نوک سینه یا بخشی از آرئول پایین را ببینید.

2: ترک خوردگی نوک سینه‌ها

این یکی دیگر از مشکلات رایج شیردهی است که می‌تواند ناشی از چندین علت مختلف باشد: مکیدن سطحی، پمپاژ نادرست، عفونت قارچی و گاهی حتی پوست خشک. در هفته اول شیردهی، زمانی که نوزاد تازه در حال یادگیری مکیدن است، ممکن است حتی کمی خونریزی را تجربه کنید. ترک خوردگی نوک سینه‌ها ممکن است کمی ترسناک و ناراحت‌کننده باشد، اما این مشکل شیردهی جای نگرانی ندارد.

راه‌ حل: اولین قدم شما این است که مطمئن شوید نوزاد به درستی در پوزیشن مناسب قرار گرفته است. وقتی نوزاد مکیدن سطحی دارد، نوک سینه شما در جلوی دهان نوزاد قرار می‌گیرد، که به این معنی است که نوک سینه شما در حال مالش به سقف سخت دهان نوزاد است.

وقتی مکیدن عمیق‌تر می‌شود، نوک سینه شما به قسمت عقب‌تر دهان نوزاد که سقف نرم است می‌رسد، که بسیار راحت‌تر (و مؤثرتر) است. همیشه بهتر است که قبل از اینکه به درمان بپردازید، یک متخصص زنان و زایمان یا مشاور شیردهی علت ترک خوردگی نوک سینه‌های شما را تعیین کنند، اما برای بسیاری از مادران، پدهای تسکین‌دهنده، پمادهای شیردهی و/یا مصرف یک مسکن ملایم مانند استامینوفن (Tylenol) 30 دقیقه قبل از شیردهی می‌تواند به کاهش ناراحتی کمک کند.

مقداری شیر روی نوک سینه‌ها پس از شیردهی باقی بماند و به صورت طبیعی خشک شود تا به بهبود وضعیت کمک کند. و چون ترک خوردگی نوک سینه‌ها می‌تواند به باکتری‌ها اجازه ورود به سینه را بدهد، نوک سینه‌های آسیب‌دیده خود را حداقل دو بار در روز با صابون و آب بشویید.

3: پر شدن بیش از حد سینه‌ها

سینه‌های پر (یعنی سینه‌هایی که با مقدار زیادی شیر پر شده‌اند) بسیار پر، سفت و کشیده هستند، که این موضوع می‌تواند مکیدن نوزاد را سخت کند و بله، مثل بسیاری از مشکلات رایج شیردهی دیگر، پر شدن بیش از حد سینه‌ها می‌تواند برای مادر بسیار ناراحت‌کننده باشد.

سینه‌های شما ممکن است در ابتدای مسیر شیردهی زمانی که شیر شما تازه شروع به تولید کرده و بدنتان هنوز در حال تنظیم تولید شیر است، پر شوند. پر شدن بیش از حد سینه‌ها همچنین می‌تواند اتفاق بیفتد اگر شما مدت طولانی بین شیردهی‌ها فاصله بیندازید یا نوزاد نتواند سینه‌های شما را به درستی تخلیه کند.

راه‌حل: سعی کنید قبل از شیردهی مقداری از شیر خود را با دست بدوشید. این کار باعث جریان یافتن شیر و نرم شدن سینه می‌شود و مکیدن نوزاد و دسترسی به شیر را آسان‌تر می‌کند. البته هرچه بیشتر شیردهی کنید، احتمال پر شدن بیش از حد سینه‌ها کمتر می‌شود.

مشکلات رایج شیردهی و راه حل های آن

4: انسداد مجاری شیر

وقتی سینه‌ها بیش از حد پر می‌شوند یا بین شیردهی‌ها زمان بیشتری سپری می‌شود، شیر می‌تواند به مجاری برگردد و آن‌ها را مسدود کند. اگر یک توده سفت در سینه‌تان احساس می‌کنید، سینه‌تان به لمس حساس است و/یا قرمزی دارید، احتمالاً دچار انسداد مجاری شده‌اید.

اگر تب هم دارید، این نشانه ماستیت است. دلایل دیگر انسداد مجاری شامل فشار دادن سینه‌ها هنگام خواب، استفاده از قطعات پمپاژ نامناسب یا ناکارآمد، یا برخورد چیزی به سینه در همان نقطه، مانند سیم زیر سینه‌بند می‌باشد. اما برخی از زنان به طور طبیعی بیشتر مستعد انسداد مجاری هستند و ممکن است علت خاصی برای آن وجود نداشته باشد.

راه‌حل: برای برطرف کردن این مورد از مشکلات رایج شیردهی، توصیه می‌شود که استراحت کافی داشته باشید (می‌توانید از همسرتان بخواهید که کمی از کارهای شما را انجام دهد). همچنین می‌توانید نوزاد را در هر نوبت شیردهی از سینه مبتلا تغذیه کنید تا مجرا باز شود. استفاده از کمپرس گرم روی سینه‌ها و ماساژ آن‌ها نیز می‌تواند به شکستن انسداد کمک کند. ویبراسیون هم موثر است. از یک ماساژور برقی یا انتهای یک مسواک برقی استفاده کنید.

5: ماستیت

ماستیت نیز یکی دیگر از مشکلات رایج شیردهی است و یک عفونت باکتریایی در سینه‌ها است که با علائمی شبیه به آنفولانزا مانند تب و درد در سینه‌ها همراه است. این عارضه معمولاً در چند هفته اول پس از زایمان رخ می‌دهد (اگرچه در هر زمان از شیردهی ممکن است رخ دهد) و ممکن است ناشی از دیگر مشکلات شیردهی مانند انسداد مجاری شیر، پر شدن بیش از حد سینه‌ها یا ترک خوردگی نوک سینه‌ها باشد که می‌تواند به باکتری‌ها اجازه ورود به سینه را بدهد و عفونت را ایجاد کند.

راه‌حل: تنها راه درمان ماستیت، مصرف آنتی‌بیوتیک است. پزشک شما مطمئن می‌شود که دارویی که تجویز می‌کند برای شیردهی بی‌خطر و سازگار باشد. همچنین توصیه می‌شود در هنگام استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها، یک پروبیوتیک به روتین روزانه خود اضافه کنید.

در عین حال، تخلیه مکرر سینه‌ها همچنان مهم است. اگر شیردهی خیلی دردناک است یا نوزاد از شیر خوردن امتناع می‌کند، برای خالی نگه‌داشتن سینه‌ها، آن ها را پمپاژ کنید. شیر در سینه‌ها می‌تواند ماستیت را بدتر کند. در نهایت، کمپرس‌های گرم می‌توانند به تسکین درد کمک کنند.

6: عفونت قارچی

عفونت قارچی یک عفونت مخمری در دهان نوزاد است که می‌تواند به سینه‌های شما منتقل شود ویکی دیگر از مشکلات رایج شیردهی است . نوک سینه‌های قرمز، براق و گاهی پوسته‌پوسته را مشاهده خواهید کرد. همچنین ممکن است احساس خارش یا درد شدید و تیز در سینه‌ها داشته باشید.

راه‌حل: پزشک شما نیاز به تجویز داروی ضدقارچ برای نوک سینه و دهان نوزاد دارد (داروهای بدون نسخه در اینجا مؤثر نیستند). اگر شما و نوزاد همزمان درمان نشوید، می‌توانید به راحتی قارچ را بین خود انتقال دهید و بهبودی را طولانی‌تر کنید.

برای کنترل قارچ، مطمئن شوید که تمام قطعات پمپاژ که با سینه‌ها تماس دارند را ضدعفونی کنید. همچنین باید هر روز تمامی سینه‌بندها، لباس‌ها و پدهای شیردهی را در آب گرم و سرکه بشویید تا هرگونه قارچ از بین برود.

7: کمبود شیر

در تئوری، شیردهی یک سیستم عرضه و تقاضا است. هرچه بیشتر شیردهی یا پمپاژ کنید، بدن شما باید شیر بیشتری تولید کند. با این حال، دلایل زیادی برای کمبود شیر وجود دارد، بنابراین همیشه بهتر است با یک مشاور شیردهی مشورت کنید تا ببینید مشکل چیست.

راه‌حل: شیردهی و پمپاژ مکرر در طول روز می‌تواند به افزایش تولید شیر کمک کند. در حالی که مهم است در هنگام شیردهی هیدراته و خوب تغذیه شوید، جالب است بدانید که مصرف بیش از حد مایعات و کالری بیشتر نشان نداده است که تولید شیر را افزایش می‌دهد.

8: خوابیدن نوزاد در حین شیردهی

نوزادان تازه متولد شده می‌توانند در چند هفته اول پس از تولد بسیار خواب‌آلود باشند، بنابراین خوابیدن در حین شیردهی معمول و یکی دیگر از مشکلات رایج شیردهی است و حتی انتظار آن هم می‌رود. با این حال، خوابیدن در حین شیردهی نیز ممکن است در صورتی رخ دهد که نوزاد شیر کافی دریافت نمی‌کند. جریان شیر در طول شیردهی نوزاد را بیدار و مشغول نگه می‌دارد.

راه‌حل: جریان شیر در ابتدای شیردهی و با اولین “ریزش” شیر سریع‌تر است. بنابراین اگر به دنبال افزایش کارایی هستید، با سینه پرتر شروع کنید و زودتر به سینه دیگر منتقل شوید.

هنگامی که مکیدن نوزاد کند می‌شود و چشمانش می‌لرزد، با دست آزاد خود سینه‌تان را ماساژ دهید. این کار معمولاً باعث جریان شیر و بیدار شدن نوزاد می‌شود.

می‌توانید سر نوزاد را نوازش کنید، به آرامی در صورت او بدمید و موقعیت او را به آرامی تغییر دهید تا بیدار شود. بازکردن لباس نوزاد یا حتی کشیدن یک دستمال مرطوب بر روی گونه او نیز ممکن است کمک کند.

مشکل شماره 9: نوک سینه‌های فرورفته

مطمئن نیستید که نوک سینه‌هایتان در چه وضعیتی هستند؟ به آرامی با انگشت شست و اشاره خود آرئولا را فشار دهید. اگر نوک سینه شما به جای بیرون آمدن، فرو می‌رود، ممکن است نوک سینه‌های فرورفته داشته باشید که این نیز از جمله مشکلات رایج شیردهی است.

اما نگران نباشید: داشتن نوک سینه‌های صاف یا فرورفته به این معنا نیست که نمی‌توانید شیردهی کنید. با این حال، این به این معناست که احتمالاً از کمک در قرار گرفتن نوزاد در هنگام شیردهی بهره‌مند خواهید شد.

راه‌حل: علاوه بر دریافت کمک حرفه‌ای، می‌توانید از پمپ سینه برای جریان یافتن شیر و بیرون کشیدن نوک سینه‌هایتان تا حد ممکن قبل از قرار دادن نوزاد در سینه استفاده کنید. همچنین ممکن است استفاده از شیلد نوک سینه را در نظر بگیرید.

شیلد نوک سینه‌ها، شیلدهای نازک سیلیکونی هستند که روی نوک سینه قرار می‌گیرند و به بیرون آمدن بیشتر نوک سینه کمک می‌کنند، که باعث آسان‌تر شدن شیردهی می‌شود. یک مشاور شیردهی می‌تواند نحوه استفاده از آن‌ها را به شما نشان دهد و مطمئن شود که به درستی نصب شده‌اند تا مشکلات دیگری در شیردهی ایجاد نشود.

10: درد ناشی از ریزش شیر

احساس ریزش شیر (یا “بازتاب خروج شیر”) نیز از جمله مشکلات رایج شیردهی است و اغلب به صورت سوزن سوزن شدن یا حس خارش همراه است. اما برای برخی، این حس در عمق سینه‌ها احساس می‌شود و می‌تواند دردناک یا آزاردهنده باشد، به ویژه هنگامی که تولید شیر بیش از حد است.

راه‌حل: وقتی این درد به دلیل مقدار زیاد شیر ایجاد می‌شود، سعی کنید مدت بیشتری از یک سینه به نوزاد شیر بدهید و فقط در صورت نیاز به سینه دیگر منتقل شوید. با این حال، اگر حس سوزن سوزن شدن به احساس چاقوهای کوچک در سینه تبدیل شود، به پزشک مراجعه کنید. ممکن است واقعاً عفونت قارچی یا باکتریایی در سینه‌ها داشته باشید. اگر تب، درد و لرز دارید، این‌ها نشانه‌های جدی هستند و نیاز به درمان دارند.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.nhs.uk

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها