
زمانی که بند ناف نوزاد شما از بدنش جدا می شود، گاهی ممکن است بافت کوچکی در اطراف ناف باقی بماند که به این عارضه گرانولوم نافی نوزاد گفته می شود. با اینکه این توده بدون عارضه و بدون درد است اما برای جلوگیری از بروز عفونت به پزشک مراجعه کنید تا با تجویز دارویی از بروز عفونت جلوگیری کند. در این مقاله به طور مفصل توضیح می دهیم که گرانولوم ناف چیست و چه باید کرد.
هنگامی که نوزاد شما از بیمارستان به خانه می آید، معمولا پس از چند روز ضایعه ناف جدا می شود و خیلی راحت می افتد. با این حال، بسیاری از والدین از احتمال ایجاد این رشد بافتی در نوزاد خود اطلاعی ندارند.
گرانولوم نافی زمانی رخ می دهد که بند ناف به یک توده کوچک از بافت اسکار در داخل ناف نوزاد تبدیل می شود. این مشکل در حالی که برای نوزاد شما بی ضرر و بدون درد است، اغلب توسط پزشک درمان می شود تا از بروز عفونت جلوگیری شود.
گرانولوم نافی چیست؟
گرانولوم توده ای از بافت است که در نتیجه التهاب یا عفونت در بدن تشکیل می شود. گرانولوم ها می توانند با برخی از بیماری های خاص ارتباط داشته باشند، اما هنگامی که در ناف نوزاد پس از افتادن بند ناف ایجاد می شود، به دلیل تشکیل بافت اسکار درجهت فرایند بهبودی است. (برخی از بزرگسالان نیز ممکن است پس از سوراخ کردن ناف دچار گرانولوم شوند.)
طبق تحقیقات، از هر 500 نوزاد 1 نفر به گرانولوم مبتلا می شود. این مسئله شایع ترین مشکل غیرطبیعی ناف در نوزادان است.
علائم گرانولوم نافی نوزاد کدامند؟
گرانولوم به صورت یک توده کوچک، مرطوب، صورتی یا قرمز رنگ در محل ناف نوزاد ظاهر می شود. ممکن است بافتی از لایه نازک زرد یا سفید روی آن باشد، مایعی روشن از آن نشت کند یا اطراف آن قرمز و متورم شود.
نوزاد شما احتمالا از وجود این توده احساس ناراحتی نمی کند. چون در بند ناف هیچ پایانه عصبی وجود ندارد، نه خود توده و نه درمان آن توسط پزشک متخصص درد زیادی برای نوزاد ایجاد نمی کند.
هرنی ناف چیست؟
یکی دیگر از مشکلات رایج بند ناف، هرنی ناف است. تقریبا 20% از نوزادان دچار هرنی ناف می شوند، وضعیتی که در آن ماهیچه های اطراف ناف به طور کامل به هم متصل نیستند. این وضعیت باعث می شود که کمی فضای خالی برای بیرون زدن بافت های داخلی از ناف وجود داشته باشد و معمولا وقتی نوزاد گریه می کند بیشتر دیده می شود. مانند گرانولوم ها، هرنی ها برای نوزاد دردناک نیستند و بیشتر آن ها بدون نیاز به درمان تا 18 ماهگی به خودی خود بهبود می یابند.
درمان گرانولوم نافی نوزاد چگونه است؟
پزشکان درمورد نحوه درمان این رشد بافتی نظرات مختلفی دارند. برخی از پزشکان به شیوه ای محتاطانه عمل می کنند و گرانولوم را با الکل ایزوپروپیل یا هیبیکلن (کلرهگزیدین) ضدعفونی می کنند و می بینند که آیا خود به خود از بین می رود یا کوچک می شود. سایر درمان ها شامل موارد زیر است:
- نمک: مالیدن نمک به گرانولوم یکی از درمان های خانگی است که می تواند باعث خشک شدن و از بین رفتن توده کوچک شود.
- نیترات نقره: هنگامی که مقدار کمی از این ماده شیمیایی به گرانولوم زده می شود، بافت را سوزانده و از بین می برد.
- تکنیک لیگاتور: پزشکان با بستن گرانولوم در قاعده اش، جریان خون به آن قسمت را محدود کرده و باعث از بین رفتن آن می شوند.
- نیتروژن مایع: با استفاده از گاز نیتروژن مایع، گرانولوم “منجمد” می شود و از بین می رود.
- جراحی: گاهی پزشک توصیه به جراحی برای برداشتن توده می کند.
علائم عفونت در گرانولوم نافی نوزاد
باید همیشه مراقب علائم عفونت در ناف نوزاد خود باشید. طبق گفته آکادمی پزشکان اطفال آمریکا (AAP)، عفونت ناف ممکن است:
- باعث تب و تحریک پذیری شود
- هنگام لمس ناف نوزاد، ناراحتی ایجاد کند
- اطراف آن ناحیه قرمز روشن و ملتهب شده و با خطوط قرمز پوشانده شود
- مایعی زرد رنگ یا چرک از آن نشت کند
- ترشحات بدبویی ایجاد کند
پیشگیری از گرانولوم نافی نوزاد
روش اثبات شده ای برای پیشگیری از گرانولوم وجود ندارد، اما می توانید با رعایت نکات بهداشتی مناسب برای تمیز و خشک نگه داشتن بند ناف نوزاد خود، از بروز آن جلوگیری کنید که درزیر به این روش ها اشاره می کنیم:
- تنها از حمام اسفنجی استفاده کنید و پوست نوزاد خود را با آب گرم و صابون به طور ملایم تمیز کنید.
- با دقت اطراف ناف نوزاد را با دستمال تمیز کرده و از مرطوب شدن بیش از حد بند ناف جلوگیری کنید.
- نوزاد خود را به خوبی خشک کنید، از جمله ناحیه ناف.
- قسمت بالای پوشک نوزاد را تا کنید تا ناحیه ناف در معرض هوای آزاد قرار گیرد.
معمولا بند ناف باید بین یک تا سه هفته بعد از تولد خود به خود از بدن جدا شود و ناف نوزاد به زیبایی نمایان شود. اما اگر پس از سه هفته بند ناف هنوز جدا نشده، گرانولوم نافی تشکیل شده یا مشکوک به عفونت هستید، در این موارد بهتر است با پزشک اطفال مشورت کنید.
سخنی از نی نی تینی
برای حفظ سلامتی نوزاد خود، به دقت به علائم گرانولوم توجه کنید و در صورت نیاز، درمان مناسب را انجام دهید.
آیا شما هم تجربه ای در مورد گرانولوم نافی نوزاد خود دارید؟ تجربه های خود را با ما در میان بگذارید.