کولیک
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۴/۳۱بدون دیدگاه on کولیک چیست؟زمان مطالعه : 7,1 دقیقه

کولیک به دوره‌های مکرر و بی‌دلیل گریه نوزادان گفته می‌شود که معمولاً بیش از سه ساعت طول می‌کشد. علت کولیک و یا قولنج نوزادان ناشناخته است اما نظریه‌ هایی مانند نارسایی روده، آلرژی‌های غذایی و نفخ روده در ارتباط با آن مطرح شده ‌اند. کولیک معمولاً بدون درمان است و پس از چند هفته خود به ‌خود برطرف می‌شود.

کولیک معمولاً زمانی شروع می‌شود که نوزاد حدود ۲ هفته سن دارد، در حدود ۶ هفتگی به اوج می ‌رسد و تا ۴ ماهگی پایان می ‌یابد. با اینکه قولنج نوزادان شایع است، گریه مداوم و زیاد نوزاد می‌تواند هم برای او و هم برای والدین او بسیار سخت باشد. برای کمک به نوزاد خود در زمان کولیک، می‌توانید از لالایی، تکان دادن، قنداق کردن، ماساژ و نگه داشتن نوزاد به صورت عمودی هنگام شیردهی استفاده کنید.

با پزشک نوزاد خود در رابطه با وجود مشکلات خطرناک در این باره در خصوص سلامت نوزاد خود صحبت کنید تا دلایل پزشکی گریه نوزاد را رد کند، بهترین راهکارهای مقابله با آن را به شما پیشنهاد دهد و توصیه‌هایی برای استفاده از قطره‌های ضد نفخ و پروبیوتیک‌ها که ممکن است مفید باشند، را به شما ارائه دهد.

در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات دقیق تری در این باره، خدمت شما ارائه دهیم.

برخی از نوزادان روزانه به صورت دوره ای، گریه‌های بی‌دلیل و منظم را تجربه می ‌کنند. این دوره‌ها معمولاً بین دو هفتگی تا شانزده هفتگی رخ می‌دهد. این گریه های سهمگین ممکن است سه ساعت یا حتی بیشتر هم طول بکشد و غالبا در بعدازظهرها و عصرها اتفاق می افتد. این طور به نظر می رسد که نوزاد از درد شکمی رنج می ‌برد.

تمامی موارد ذکر شده مرتبط با کولیک هستند که حدوداً از هر سه نوزاد، یک نوزاد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. معمولاً بغل کردن یا تلاش برای آرام کردن گریه‌های نوزاد کارساز نیست.

همانطور که در ابتدای مقاله هم ذکر کردیم علت کولیک ناشناخته است اما معمولاً بدون انجام درمان پس از چند هفته متوقف می ‌شود. برخی مطالعات نشان داده‌اند که والدین تحت استرس بیشتر احتمال دارد نوزاد خود را «کولیکی» بدانند، اما باید به یاد داشت که زندگی با قولنج نوزادان بسیار استرس‌زا است. بسیار مهم است که والدین «استرسی» را برای گریه نوزاد سرزنش نکنیم.

علائم کولیک

علائم کولیک

کولیک معمولاً در هفته‌های اول تا چهارم زندگی نوزاد ظاهر می‌شود و در حدود شش تا هشت هفتگی او به اوج خود می‌ رسد. معمولاً نوزاد تا بعدازظهر یا اوایل عصر خوشحال به نظر می‌رسد. مهمترین علائم قولنج نوزادان نوزادان عبارتند از:

  • اخم و گریه
  • سرخ شدن صورت
  • نوزاد ممکن است پاهای خود را جمع کند که نشان دهنده درد معده است
  • گریه شدید و وحشتناک
  • صدای بلند غرغر معده
  • آرام نشدن نوزاد
  • گریه سه ساعت یا بیشتر طول می‌کشد
  • نوزاد در زمان متوقف شدن گریه نفخ یا مدفوع دفع می ‌کند که ممکن است تصادفی باشد
  • نوزاد بهبودی می‌یابد و بدتر نمی ‌شود.

علت کولیک

با وجود تحقیقات زیاد در مورد این وضعیت شایع، علت کولیک ناشناخته باقی مانده است. نظریات زیادی در این باره وجود دارد؛ اما برخی نوزادان بدون هیچ عامل واضحی دچار قولنج می‌شوند. نظریات محبوب در این باره شامل موارد زیر هستند:

رژیم غذایی مادر

برخی غذاها در رژیم غذایی مادر ممکن است باعث علائم آلرژی یا عدم تحمل غذایی در نوزاد شیرخوار شوند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که غذاهای خاصی که مادر می‌خورد، از جمله کلم، گل کلم، بروکلی، شکلات، پیاز و شیر گاو، می ‌توانند حمله کولیک را در نوزاد شیرخوار ایجاد کنند.

مصرف داروهای مادر

کافئین و نیکوتین در شیر مادر با تحریک ‌پذیری نوزاد مرتبط هستند، زیرا بدن نوزاد به صورت مؤثر، قادر به دفع این مواد نیست.

احساس پری

نوزادان ممکن است به حس‌های ناآشنای نفخ یا پری بیش از حد واکنش نشان دهند و این احساسات را دردناک یا ترسناک تفسیر کنند.

نارسایی های عمومی

ممکن است چند ماه طول بکشد تا نوزادان به زندگی خارج از رحم عادت کنند.

دارو برای کولیک

مفید بودن داروها برای کولیک مشخص نیست. قولنج نوزادان بدون استفاده از داروها و اغلب به طور ناگهانی بهبود می‌یابد. استفاده از داروها می ‌توانند نوزادان را خواب‌آلودتر کنند که می‌تواند خطرناک باشد.

اگر از هر دارویی استفاده می‌کنید، ابتدا باید به پزشک در این زمینه مشورت کنید تا سلامت نوزاد شما را بررسی کند.

«آب گریپ» اصطلاحی عمومی برای مایعاتی است که ادعا می‌کنند نفخ، هضم و سایر علائم کولیکی را کاهش می‌دهند. انواع مختلفی شیمیایی و گیاهی دارند اما هیچ شواهدی مبنی بر این که آب گریپ می‌تواند قولنج نوزادان را بهبود بخشد وجود ندارد و این محصولات باید فقط با مشورت پزشک استفاده شوند.

رژیم غذایی و کولیک

تغییر رژیم غذایی نوزاد تنها در صورتی که نوزاد دچار عدم تحمل لاکتوز یا آلرژی به شیر گاو باشد، برای جلوگیری و بهبود کولیک مفید است. حذف این مواد از رژیم غذایی نوزاد و مادر ممکن است مفید باشد. اما این کار باید فقط با کمک و مشورت پزشک انجام شود تا نیازهای تغذیه ‌ای مادر و نوزاد تامین گردد.

کاهش میزان کافئینی که مادر از طریق قهوه، چای، نوشابه یا سایر نوشیدنی‌ها و غذاها مصرف می‌کند، هم می تواند مفید باشد. قهوه دم ‌کرده به ‌ویژه نوشیدنی‌های انرژی ‌زا دارای مقادیر بالای کافئین هستند.

در سال‌های اخیر علاقه زیادی به باکتری‌های مفید (مانند لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) در مقابل باکتری‌های مضر در روده ایجاد شده است. نوزادان، به‌ویژه آن هایی که با شیر مادر تغذیه می‌ شوند، احتمالاً مقدار زیادی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس دارند. برخی از شیر خشک ها هم  اکنون حاوی لاکتوباسیلوس (پروبیوتیک) هستند، اما این هم به نظر نمی‌رسد که بتواند تفاوت زیادی برای نوزادان مبتلا به کولیک ایجاد کند.

تشخیص کولیک نوزادان

اول از همه برای پی بردن به این مساله می بایتس نوزاد توسط پزشک معاینه شود تا بررسی شود که آیا مشکلی در سلامتی او به وجود آمده که باعث درد یا ناراحتی نوزاد می‌شود یا خیر. هیچ آزمایشی برای کولیک وجود ندارد، بنابراین تنها راه برای اطمینان از اینکه این گریه ها فقط به دلیل قولنج نوزادان است، این است که نوزاد توسط پزشک معاینه شود.

چگونه به نوزاد گریان کمک کنیم

با بغل کردن یا نوازش کردن نوزاد خود، حتی اگر هنوز نتواند آرام شود، می فهمد که شما برای حمایت از او آن جا هستید. ایده‌های زیر را که ممکن است به آرام کردن و آرامش نوزاد شما کمک کنند را امتحان کنید.

هرچه سریع تر به گریه های او پاسخ دهید

اگر نوزاد شما گریه می‌کند، سریعا به گریه هایش پاسخ دهید. این ممکن است باعث شود که بعداً کمتر گریه کند.

نوزاد را در موقعیت C قرار دهید

نوزادان گریان تمایل دارند که پشت خود را قوس دهند و پاهای خود را سفت کنند. قرار دادن آن‌ها در وضعیت خمیده (یا موقعیت C) به آرام شدن آن‌ها کمک می‌کند.

راحتی نوزاد را بررسی کنید

مطمئن شوید که نوزاد شما بیش از حد گرم یا سردش نشده باشد و یا به هیچ وجه ناراحت نباشد.

نوزاد را در پارچه ای نخی بپیچید

پیچیدن یا «قنداق کردن» در یک پارچه نخی می‌تواند برای نوزادان آرامش‌بخش باشد.

پستانکش را به او بدهید

بسیاری از نوزادان با مکیدن آرام می‌شوند. بنابراین زمانی که روند تولید شیر مادر به خوبی پیش می‌رود، پستانک می‌تواند یک گزینه بسیار مفید باشد.

او را نوازش کنید

نوازش کردن می ‌تواند به آرامش نوزاد کمک کند.

او را در معرض نور ملایم قرار دهید

قرار گرفتن در معرض نور ملایم می‌تواند به نوزادانی که از نورهای تند و زننده ناراحت می‌شوند، کمک کند.

از آغوشی استفاده کنید

برای فراهم کردن راحتی و تماس اگر نوزاد به نگه ‌داشتن نیاز دارد، آغوشی‌ها عالی هستند.

حمام و ماساژ ملایم

حمام و ماساژ ملایم برخی نوزادان را آرام می‌کند، اما اغلب در صورتی که نوزاد در حال گریه است کمکی نمی ‌کند.

موسیقی ملایم

موسیقی ملایم یا صدایی که ضربان یا ریتم دارد، مانند صدای بلند ساعت، ممکن است کمک کننده باشد.

استراحت دادن

ممکن است تلاش شما برای آرام کردن نوزاد بیش از حد باشد (بیش از حد جنباندن، نوازش کردن و گرفتن آروغ نوزاد ). نوزاد خود را برای مدتی در جایی امن قرار دهید و ببینید که آرام می‌ شود.

قدم زدن یا رانندگی

نوزاد را با کالسکه یا آغوشی به پیاده‌روی ببرید یا در خودرو سوار کنید. ممکن است برای چند هفته به طور مکرر نیاز به ماشین سواری داشته باشید، اما این وضعیت دائمی نیست و به نظر می‌رسد که این کار به بسیاری از نوزادان کمک می‌کند تا آرام شوند. حتما به این نکته توجه داشته باشید که اگر استرس بالایی دارید یا خواب آلوده هستید، هرگز رانندگی نکنید.

ممکن است تکنیکی پیدا کنید که گاهی اوقات نوزاد شما را آرام کند. اگر همه چیز را امتحان کرده‌اید و نوزاد شما هنوز گریه می‌کند، سعی کنید او را فقط در آغوش بگیرید. حتی اگر گریه نوزاد ادامه داشته باشد، او تلاش شما برای راحتی خود را حس می کند. استفاده از یک صندلی راک برای این کار عالی است.

چگونه با استرس خود در مقابل کولیک فرزندتان مقابله کنید

مراقبت از نوزادی که به شدت گریه می ‌کند و نمی ‌توان او را آرام کرد، بسیار استرس ‌زا است. اگر احساس می‌کنید که بیش از حد ناراحتید، حتما به زمانی برای ریلکس کردن نیاز دارید. برخی از پیشنهادات موجود در این زمینه در ادامه برای شما آورده شده است.

  • نوزاد خود را در مکانی امن مانند تخت بگذارید و از اتاق خارج شوید.
  • در خانه قدم بزنید یا برای پیاده روی به بیرون بروید.
  • بدن خود را با انجام کارهایی مانند پایین انداختن شانه‌ها، مشت کردن و باز کردن مشت‌ها و کشش دادن به کمر، بازوها و پاها، آرام کنید.
  • یک نوشیدنی (غیر الکلی) بنوشید و اگر می‌توانید چیزی بخورید.
  • فعالیت های فیزیکی ای مانند دویدن رانجام دهید

والدین نیاز به حمایت دارند

در حالی که نوزاد شما دچار کولیک است، نیاز دارید که استراتژی‌های مقابله‌ای را تنظیم کنید. برخی از این موارد در ادامه برای شما آورده شده است.

  • با همسر خود نوبتی به نوزاد رسیدگی کنید و برای مدتی به بیرون بروید.
  • وقتی که شیفت مراقبت از نوزاد را تحویل دادید، با روش هایی مثل کوش دادن به موسیقی با صدای بلند خود را سرگرم کنید.
  • از دوستان یا اقوام خود درخواست حمایت کنید. بگذارید آن‌ها نوزاد شما را در حالی که گریه می ‌کند بغل کنند.
  • تجربیات خود را با والدین دیگر در میان بگذارید و استراتژی‌های مقابله‌ای را به اشتراک بگذارید.
  • از پرستار و پزشک خود مشورت بگیرید.
  • به یاد داشته باشید که کولیک معمولاً بعد از چند هفته از بین می‌رود.

امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. اگر سوالی در این زمینه برای شما وجود دارد که در مقاله به آن پرداخته نشده است را در قسمت کامنت ها مطرح کنید و همکاران ما در اسرع وقت به پرسش شما پاسخ خواهند داد.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.betterhealth.vic.gov.au

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله