کم کاری تیروئید در بارداری
توسط به روزرسانی 1404/03/25بدون ديدگاه on کم کاری تیروئید در بارداری2 دقیقه خواندن

کم کاری تیروئید زمانی رخ می دهد که غده تیروئید عملکرد کافی نداشته باشد و هورمون های لازم را به اندازه کافی تولید نکند. این مشکل می تواند در دوران بارداری نیز بروز کند. نکته مهم این است که بسیاری از علائم کم کاری تیروئید در بارداری مشابه علائم طبیعی بارداری هستند. به عنوان مثال، هر دو می توانند باعث خستگی، افزایش وزن و تغییرات در دوره های قاعدگی شوند.

کم کاری تیروئید در بارداری علاوه بر این می تواند مشکلاتی در باردار شدن ایجاد کند و حتی باعث سقط جنین شود. همچنین، احتمال زایمان سزارین و خونریزی بیشتر بعد از زایمان را افزایش می دهد.

علائم کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟

کم کاری تیروئید در بارداری یک مشکل شایع است که وقتی تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمی کند، ایجاد می شود. علائم این بیماری ممکن است به آرامی شروع شوند و خفیف باشند، به طوری که گاهی حتی متوجه آن نمی شویم. برخی از رایج ترین نشانه های کم کاری تیروئید عبارت اند از:

  • احساس خستگی مداوم
  • افسردگی و بی حالی
  • حساسیت زیاد به سرمای محیط
  • گرفتگی یا خشونت صدا
  • ورم و پف کردگی صورت
  • افزایش وزن بدون دلیل مشخص
  • یبوست
  • خشکی پوست و ریزش مو، حتی ریزش ابرو
  • شکنندگی ناخن ها
  • احساس گزگز یا درد در دست ها (سندرم تونل کارپال)
  • ضربان قلب کند
  • تنگی نفس هنگام فعالیت
  • گرفتگی عضلات، ضعف و درد مفاصل
  • مشکل در تمرکز و حفظ توجه
  • نامنظم شدن دوره های قاعدگی

این علائم ممکن است شبیه بیماری های دیگر نیز باشند. بنابراین، بهتر است برای تشخیص دقیق و مشاوره به پزشک متخصص مراجعه کنید.

کم کاری تیروئید در بارداری چه عوارضی برای جنین دارد؟

در ماه های ابتدایی بارداری، جنین کاملا به هورمون های تیروئید مادر وابسته است. این هورمون ها نقش حیاتی در رشد طبیعی مغز و توسعه جسمانی کودک دارند. اگر مادر دچار کم کاری تیروئید باشد، ممکن است اثرات طولانی مدتی بر رشد و سلامت جنین داشته باشد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.

آزمایش عملکرد تیروئید چگونه انجام می شود؟

برای بررسی عملکرد تیروئید، آزمایش خون انجام می شود که میزان هورمون تیروئید (معمولا تیروکسین یا T4) و هورمون محرک تیروئید (TSH) را اندازه گیری می کند. زمانی که سطح TSH بالاتر از حد نرمال باشد و میزان T4 پایین تر از حد معمول، این می تواند نشان دهنده کم کاری تیروئید باشد.

این آزمایش ها کمک می کنند تا پزشک بتواند وضعیت تیروئید شما را به دقت بررسی کند و تشخیص درست بدهد.

چه کسانی باید عملکرد تیروئیدشان آزمایش شود؟

انجام آزمایش های غربالگری برای کم کاری تیروئید به صورت روتین در دوران بارداری توصیه نمی شود. اما اگر شما باردار هستید و علائم کم کاری تیروئید دارید، یا در گذشته به این بیماری مبتلا بوده اید، یا بیماری های دیگر مرتبط با سیستم غدد درون ریز دارید، باید آزمایش دهید.

انجمن تیروئید آمریکا توصیه می کند که تمام زنان باردار در آمریکا روزانه ۱۵۰ میکروگرم ید به صورت مکمل (معمولا به شکل یدید پتاسیم) مصرف کنند. این مقدار ید معمولا در ویتامین های دوران بارداری وجود دارد. بهتر است این مکمل را اگر امکان دارد، سه ماه قبل از بارداری شروع کنید تا بدن شما برای دوران بارداری آماده شود. (البته این توصیه برای زنانی که هم اکنون هورمون تیروئید مصرف می کنند، صدق نمی کند.)

روش درمان کم کاری تیروئید در بارداری چگونه است؟

درمان کم کاری تیروئید در بارداری با تجویز هورمون تیروئید جایگزین انجام می شود. میزان این هورمون که به مادر داده می شود، بر اساس سطح هورمون های تیروئید در خون و همچنین علائم فرد تعیین می گردد.

در طول بارداری، سطح هورمون تیروئید ممکن است تغییر کند، بنابراین دوز داروی جایگزین نیز احتمالا باید تغییر کند. در سه ماه اول و نیمه اول بارداری، سطح هورمون ها هر چهار هفته یک بار باید کنترل شود. در نیمه دوم بارداری، در صورتی که دوز دارو تغییر نکند، آزمایش ها ممکن است کمتر تکرار شوند.

این درمان برای سلامت مادر و جنین بسیار مهم و ایمن است. همچنین توصیه می شود هورمون تیروئید هم زمان با مصرف ویتامین های دوران بارداری خورده نشود، زیرا مواد معدنی موجود در ویتامین ها ممکن است جذب هورمون تیروئید را کاهش دهند.

در پایان، همه نوزادان در بدو تولد آزمایش غربالگری تیروئید دارند تا سطح هورمون های تیروئید آن ها بررسی شود و در صورت وجود مشکل، درمان به موقع شروع شود.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. hopkinsmedicine.org

عناوین مقاله

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

با رای دادن به آن، امتیاز به دست بیاورید!

امتیاز 0.00 از 0 رای

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها