
کبودی بدن در کودکان یکی از نگرانی های رایج والدین است که باید بدانید چه مواردی طبیعی است و چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد. شناخت علل کبودی ها و تفاوت بین کبودی های عادی و نگران کننده، به شما کمک می کند بهتر از سلامت فرزندتان مراقبت کنید. در این مقاله به نکات مهم درباره علت کبودی بدن در کودکان و مواردی که نیازمند توجه ویژه است، پرداخته ایم.در این مقاله در مورد علل کبودی های بدن کودکان توضیح خواهیم داد.
کبودی بدن در کودکان: چه چیزهایی طبیعی است و چه زمانی باید نگران شد؟
اگر در بدن کودک تان نقاط مختلفی را دیدید که رگ های خونی شان شکسته و همراه با کبودی های زیاد است، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. این توصیه دکتر دیکسون است.
زانوهای کبود و آرنج های زخم خورده برای کودکانی که تازه راه رفتن یاد گرفته اند یا بچه های بزرگ تر که درخت بالا می روند، مانند یک مرحله طبیعی رشد به حساب می آید. ممکن است اشک های کودک تان را پاک کرده و روی زخمش چسب زخم بگذارید، اما این به معنای پایان نگرانی نیست.
دکتر ربکا دیکسون، متخصص کودکان درباره کبودی بدن در کودکان پاسخ داده تا خیال شما راحت شود:
کبودی ها وقتی ظاهر می شوند که کودک شما به جایی می خورد یا ضربه می بیند و رگ های خونی زیر پوست پاره می شوند. خون از رگ خارج شده و زیر پوست جمع می شود که همان کبودی است. به طور جالبی، دخترها به دلایل نامشخص بیشتر از پسرها دچار کبودی می شوند و کودکانی که پوست روشن تری دارند، ممکن است کبودی های بیشتری نسبت به کودکان با پوست تیره تر داشته باشند.
رنگ های مختلف کبودی بدن در کودکان چه معنایی دارند؟
معمولا وقتی کودک به جایی ضربه می زند، کبودی ابتدا قرمز رنگ می شود چون خون تازه به محل آسیب رسیده است. پس از یکی دو روز، کبودی به رنگ آبی تیره یا بنفش تغییر می کند چون اکسیژن موجود در خون تجمع یافته کاهش می یابد. حدود روز پنجم، رنگ کبودی ممکن است به سبز تغییر کند و سپس به رنگ زرد یا زرد مایل به قهوه ای روشن تر شود که نشان دهنده روند بهبود است. معمولا کبودی طی حدود دو هفته کاملا محو می شود، اما زمان دقیق آن به شدت ضربه و رنگ پوست کودک بستگی دارد و ممکن است متفاوت باشد. البته این زمان بندی همیشه صددرصد دقیق نیست.
چگونه می توان به کبودی بدن در کودکان کمک کرد سریع تر خوب شود؟
برای کاهش شدت کبودی بدن در کودکان، بهتر است روی محل آسیب دیده یخ بگذارید و عضو آسیب دیده را بالاتر از سطح قلب نگه دارید تا جریان خون کاهش یابد و خون کمتری زیر پوست جمع شود. تغذیه خوب نیز اهمیت زیادی دارد؛ خوردن غذاهایی مثل سبزیجات برگ دار، کلم بروکلی و سایر منابع ویتامین K به تقویت عروق خونی و جلوگیری از شکنندگی آن ها کمک می کند تا کبودی ها سریع تر بهبود پیدا کنند. اما چالش این است که کودکان 9 ماه تا 4 سال که بیشترین احتمال زمین خوردن و کبودی دارند، معمولا علاقه ای به خوردن این سبزیجات ندارند. بنابراین دادن مولتی ویتامین به کودک، البته به مقدار توصیه شده، می تواند مفید باشد.
آیا می توان از کبودی بدن در کودکان جلوگیری کرد؟
اگر کودکتان در یک حباب زندگی نمی کند، تقریبا نمی توان از کبودی بدن در کودکان جلوگیری کرد. با این حال، می توانید با انجام اقدامات ایمنی در خانه، شدت ضربات را کاهش دهید. مثلا گذاشتن محافظ گوشه های میز به محافظت از سر کودک که معمولا هم سطح با لبه میز است کمک می کند، به خصوص زمانی که کودک در حال یادگیری راه رفتن است. همچنین اطمینان حاصل کنید که کودک کلاه ایمنی و زانوبند مناسبی هنگام دوچرخه سواری یا اسکیت سوار شدن دارد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر روی پوست کودک تان نقطه یا دسته ای از نقاط قرمز رنگ کوچکتر از کبودی معمولی دیدید که وقتی فشار می دهید رنگ آن ها سفید نمی شود، احتمالا رگ های خونی شکسته شده اند. اگر این نشانه ها همراه با کبودی های زیاد و در چند ناحیه بدن دیده شدند، باید حتما به پزشک مراجعه کنید چون ممکن است مشکل انعقاد خون، مثل کاهش تعداد پلاکت ها وجود داشته باشد. سایر علائم هشداردهنده شامل خونریزی بینی، خستگی همراه با کبودی های زیاد و کبودی در نواحی غیرمعمول مانند وسط شکم یا گونه ها است؛ برخلاف جاهای معمولی که بیشتر ضربه می خورند مثل آرنج و زانو.
کبودی در نوزادانی که هنوز راه نمی روند یا قادر به ایستادن نیستند، طبیعی نیست و نیاز به بررسی پزشکی دارد.
درد غیرمعمول در کبودی بدن در کودکان ممکن است نشانه چیست؟
اگر درد کبودی بیش از حد معمول است، ممکن است نشانه آسیب جدی تری باشد. برای مثال، اگر کودک تان روی زانو کبودی دارد اما به خاطر درد نمی تواند راه برود، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر کودکی که هنوز نمی تواند خوب حرف بزند ضربه شدید به سر یا چشمش خورده، بهتر است نظر پزشک گرفته شود تا از نبود آسیب های جدی مثل ضربه مغزی مطمئن شوید.
سخنی از نی نی تینی
کبودی در کودکان (به ویژه بعد از اینکه توانستند راه بروند) کاملا طبیعی است و تقریبا هر کودکی این کبودی ها را دارد. دکتر دیکسون می گوید اگر کبودی ها با رگ های خونی شکسته همراه نیستند، در مکان های غیرمعمول ظاهر نشده اند و کودک شما درد زیادی ندارد، معمولا جای نگرانی نیست.
اگر شما هم تجربه ای درباره کبودی بدن در کودکان دارید یا سوالی در این زمینه مطرح است، لطفا در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. مشارکت شما به دیگر والدین کمک می کند تا بهتر با این موضوع آشنا شوند و نگرانی هایشان کاهش یابد.