
آیا ممکن است باردار باشید اما همچنان پریود شوید؟
خیر، پریودی در بارداری آن هم داشتن یک دوره ی طبیعی به صورت همزمان امکان پذیر نیست اما ممکن است به دلایل دیگری دچار خون ریزی در بارداری شوید. تصور کنید که تست بارداری انجام داده اید و نتیجه مثبت بوده است، اما حالا متوجه لکه بینی یا خون ریزی شده اید. شاید این سؤال ها ذهن شما را به خود درگیر کرده باشد: آیا ممکن است در دوران بارداری همچنان پریود شوم؟ مگر پریود شدن در بارداری نباید متوقف شود؟
دکتر ارین هیگینز، متخصص زنان و زایمان، در مورد پریودی در بارداری توضیح می دهد:
“به طور رسمی، شما نمی توانید در دوران بارداری پریود شوید. اما این بدان معنا نیست که خون ریزی را تجربه نخواهید کرد. اما اگر بعد از پریود شدن متوجه شدید که باردار هستید، در واقع آن خون ریزی یک پریود واقعی نبوده است. بلکه یکی از انواع خون ریزی های مرتبط با بارداری بوده است.”
تجربه ی لکه بینی در بارداری یا حتی خون ریزی در این دوران می تواند طبیعی باشد و همیشه به معنای وجود مشکل نیست. در ادامه بررسی خواهیم کرد که این خون ریزی ها چه دلایلی می توانند داشته باشند.
پریود چیست و چرا اتفاق می افتد؟
پریود، نتیجه ی یک فرایند طبیعی در بدن زنان است و زمانی رخ می دهد که بارداری اتفاق نیفتاده باشد.
دکتر هیگینز در این باره توضیح می دهد که:
“پریود زمانی رخ می دهد که بدن شما، در نبود بارداری، دیواره ی رحم را از طریق خون ریزی دفع کند. این فرایند در اثر تعامل پیچیده ی هورمون ها در بدن اتفاق می افتد.”
بدن زنان هر ماه، خود را برای بارداری احتمالی آماده می کند:
- تخمدان ها یک تخمک آزاد می کنند.
- سطح هورمون ها افزایش می یابد.
- دیواره ی رحم ضخیم تر می شود تا برای لانه گزینی تخمک بارور شده آماده باشد.
اما اگر بارداری رخ ندهد، بدن نیازی به این آماده سازی ها ندارد، بنابراین دیواره ی رحم را از طریق خون ریزی دفع می کند که همان پریود است.
اما اگر باردار شوید، بدن باید این بافت و خون را حفظ کند تا از رشد جنین حمایت کند. به همین دلیل، در دوران بارداری پریود متوقف می شود.
دکتر هیگینز در این باره می گوید:
برخی از زنان ممکن است در اوایل بارداری دچار خون ریزی شبیه به پریود شوند، اما این را نمی توان یک دوره ی قاعدگی واقعی نامید، زیرا فرایندی که در دوران پریود رخ می دهد، در دوران بارداری اتفاق نمی افتد.
آیا پریودی در بارداری، طبیعی است؟
همان طور که گفته شد، شما نمی توانید همزمان باردار باشید و پریود شوید. بنابراین، اگر فکر می کنید که باردار هستید و در عین حال خون ریزی دارید، یکی از این دو احتمال وجود دارد:
- شما باردار نیستید و در واقع پریود طبیعی خود را تجربه می کنید.
- شما باردار هستید اما به دلایل دیگری دچار خون ریزی شده اید که در اکثر مواقع جای نگرانی نیست.
دکتر هیگینز توضیح می دهد:
“اگر در دوران بارداری خون ریزی داشته باشید، این خون ریزی به دلیل ریزش دیواره ی رحم نیست. بلکه می تواند دلایل دیگری داشته باشد.”
در ادامه بررسی می کنیم که این خون ریزی ها چه دلایلی می توانند داشته باشند .
آیا خون ریزی در بارداری طبیعی است؟
در حالی که پریودی در بارداری امکان پذیر نیست، اما برخی از زنان در این دوران دچار خون ریزی یا لکه بینی می شوند. این موضوع همیشه نشانه ی مشکل نیست، اما دانستن علت آن می تواند خیال شما را راحت تر کند.
دلایل شایع خون ریزی در دوران بارداری
لکه بینی لانه گزینی
گاهی اوقات، زمانی که تخمک بارور شده در دیواره ی رحم جای می گیرد، ممکن است خون ریزی سبک یا لکه بینی رخ دهد. این موضوع که به عنوان خون ریزی لانه گزینی شناخته می شود، یکی از علائم اولیه بارداری است که در حدود یک چهارم بارداری ها اتفاق می افتد.
دکتر هیگینز می گوید:
“هنگامی که تخمک به دیواره ی رحم متصل می شود، ممکن است مقدار کمی خون ریزی ایجاد شود و شما آن را با پریودی در بارداری اشتباه بگیرید. این یکی از شایع ترین علل خون ریزی در بارداری است.”
خون ریزی دهانه ی رحم
دهانه ی رحم (سرویکس)، کانالی است که رحم را به واژن متصل می کند. این ناحیه در دوران بارداری حساس تر از همیشه می شود، بنابراین رابطه ی جنسی یا معاینه ی لگنی ممکن است باعث خون ریزی شود.
بارداری همچنین می تواند باعث بروز عارضه ای بی خطر به نام اکتروپیون دهانه رحم شود. این وضعیت معمولا علائمی ایجاد نمی کند، اما شایع ترین علامت آن، همان طور که حدس می زنید، خون ریزی است.
دکتر هیگینز در این مورد توضیح می دهد:
“در اکتروپیون دهانه ی رحم، نوعی از سلول های دهانه ی رحم بسیار شکننده می شوند، یعنی با کوچک ترین لمس دچار خون ریزی می شوند. برخی زنان در طول دوران بارداری این مشکل را دارند و ممکن است بعد از هر رابطه ی جنسی یا معاینه دچار خون ریزی شوند.”
هماتوم ساب کوریونیک
این عارضه به معنی ایجاد یک لخته ی خون در جفت (یا در مراحل اولیه ی تشکیل آن) است که باعث خون ریزی واژینال شود و زنان آن را با پریودی در بارداری اشتباه می گیرند.
نظریه دکتر هیگینز در مورد هماتوم ساب کوریونیک:
“با افزایش استفاده از سونوگرافی های اولیه، تشخیص هماتوم ساب کوریونیک نیز افزایش یافته است. اما این تشخیص همیشه به معنی یک مشکل جدی در بارداری نیست.”
در بسیاری از موارد، این عارضه خود به خود برطرف می شود و به معنای خطر برای بارداری نیست.
جفت سرراهی (پلاسنتا پرویا)
یکی دیگر از عوامل پریودی در بارداری جفت سر راهی است و به وضعیتی گفته می شود که جفت، دهانه ی رحم را به طور کامل یا جزئی مسدود کند. این عارضه می تواند باعث خون ریزی در دوران بارداری شود.
دکتر هیگینز هشدار می دهد:
“بسته به شدت مشکل، پزشک ممکن است توصیه کند که فعالیت هایی که فشار به لگن وارد می کنند، مانند رابطه ی جنسی، متوقف یا محدود شوند. همچنین، در برخی موارد، زایمان سزارین برنامه ریزی شده ضروری است.”
بارداری خارج از رحم
خون ریزی شدید همراه با درد شدید در اوایل بارداری می تواند نشانه ی بارداری خارج از رحم باشد اما اکثرا زنان باردار فکر می کنند که دچار پریودی در بارداری شده اند. این وضعیت زمانی رخ می دهد که تخمک بارور شده خارج از رحم، در لوله ی فالوپ جای گذاری شده باشد. از آنجایی که این بخش از بدن قادر به حمایت از بارداری نیست، این وضعیت می تواند خطرناک و حتی تهدید کننده برای زندگی باشد.
علائم بارداری خارج از رحم
- خون ریزی شدید
- درد شدید در ناحیه ی شکم، لگن و کمر
- احساس ضعف و سرگیجه
اگر پزشک نتواند در سونوگرافی ساختارهایی مانند کیسه ی زرده یا قطب جنینی را مشاهده کند، ممکن است به عنوان “بارداری با محل نامشخص” در نظر گرفته شود و آزمایشات بیشتری انجام شود.
اگر دچار خون ریزی شدید همراه با درد هستید، سریعا به پزشک مراجعه کنید!
جدا شدن زودرس جفت (پلاسنتا آبروپشن)
زمانی که جفت از دیواره ی رحم جدا شود، جدا شدن جفت اتفاق می افتد. این وضعیت معمولا در سه ماهه ی سوم رخ می دهد و می تواند باعث خون ریزی همراه با درد شدید شکمی شود.
شدت خون ریزی لزوما نشان دهنده ی شدت مشکل نیست، اما در برخی موارد، این وضعیت می تواند خطرناک باشد.
دکتر هیگینز تأکید می کند:
“جدا شدن جفت می تواند یک وضعیت جدی باشد. بنابراین، اگر هرگونه علائم مشکوک داشتید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.”
سقط جنین
سقط جنین به معنای از دست دادن بارداری است. این وضعیت معمولا در سه ماهه ی اول رخ می دهد، اما در مراحل بعدی نیز امکان پذیر است.
دکتر هیگینز توضیح می دهد:
“همه ی زنانی که دچار سقط می شوند، لزوما خون ریزی واژینال را تجربه نمی کنند. اما در مواردی که خون ریزی رخ می دهد، ممکن است ابتدا سبک باشد و سپس شدت بگیرد. همچنین ممکن است لخته های خونی یا بافت مشاهده شود.”
در برخی موارد، سقط تهدید شده اتفاق می افتد. در این حالت، خون ریزی رخ می دهد، اما دهانه ی رحم بسته باقی می ماند و ممکن است بارداری ادامه پیدا کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر در دوران بارداری دچار خون ریزی شدید، بهترین کار تماس با پزشک است. حتی اگر مقدار خون ریزی کم باشد، بهتر است از پزشک خود راهنمایی بگیرید.
دکتر هیگینز توصیه می کند:
“اگر لکه بینی دارید یا هنگام پاک کردن مقدار کمی خون مشاهده می کنید، احتمالا جای نگرانی نیست. اما همیشه بهتر است با پزشک مشورت کنید.”
پریودی در بارداری ممکن نیست ولی احتمال خون ریزی در بارداری وجود دارد، اگر خون ریزی شما به اندازه ی یک پریود طبیعی باشد یا نیاز به تعویض مکرر نوار بهداشتی داشته باشید، حتما با پزشک خود تماس بگیرید. در چنین شرایطی، ممکن است نیاز به مراقبت اورژانسی باشد.
دکتر هیگینز توضیح می دهد:
“اگر بعد از پریود شدن متوجه شدید که باردار هستید، در واقع پریودی در بارداری اتفاق نیفتاده است. بلکه یکی از انواع خون ریزی های مرتبط با بارداری بوده است.”
سخنی از نی نی تینی
برخی از زنان ممکن است متوجه بارداری خود نشوند، زیرا فکر می کنند پریود شده اند. اما در واقع، این خون ریزی به دلایل دیگری مانند لانه گزینی، هماتوم ساب کوریونیک یا حتی سقط تهدید شده ممکن است رخ بدهد.
آیا تجربه ای از لکه بینی یا خون ریزی در دوران بارداری داشته اید؟ نظرات و تجربه های خود را در قسمت دیدگاه ها با ما به اشتراک بگذارید.