
کاهش وزن نوزاد در روزهای اول
معمولا نوزادان در روزهای اول پس از تولد، 5 تا 10 درصد از وزن بدن خود را از دست می دهند. این اتفاق طبیعی است و جای نگرانی ندارد. علت این کاهش وزن، از دست دادن مایعات اضافی بدن است. اما خبر خوب این است که تا دو هفتگی روند وزن گیری نوزاد آغاز شده و نوزادان مجددا به وزن هنگام تولد خود برمی گردند.
میانگین وزن طبیعی نوزادان چقدر است؟
وزن طبیعی نوزاد هنگام تولد بسته به عوامل مختلفی متغیر است، اما به طور متوسط، نوزادان در هنگام تولد حدود 3.25 کیلوگرم وزن دارند.
وزن کم نوزاد هنگام تولد چقدر است؟
نوزادانی که هنگام تولد وزنی کمتر از 2.5 کیلوگرم دارند، به عنوان نوزاد با وزن کم هنگام تولد شناخته می شوند. بر اساس آمار، حدود 8.24 درصد از نوزادان با وزن کم به دنیا می آیند و 1.34 درصد از نوزادان وزنی کمتر از 1.5 کیلوگرم دارند که به آن وزن خیلی کم هنگام تولد گفته می شود. اما نگران نباشید با آشنایی با روند اصولی وزن گیری نوزاد، فرزند شما مسیر سلامتی خود را طی می کند.
وزن زیاد نوزاد هنگام تولد چقدر است؟
در مقابل، اگر وزن نوزاد هنگام تولد 4 کیلوگرم یا بیشتر باشد، به عنوان نوزاد با وزن زیاد هنگام تولد در نظر گرفته می شود. حدود 7.5 درصد از نوزادان با وزن زیاد متولد می شوند.
چه عواملی بر وزن گیری نوزاد تأثیر دارند؟
وزن نوزاد در هنگام تولد و میزان رشد او تحت تأثیر عوامل مختلفی است، از جمله:
- اندازه و ژنتیک والدین
- سن و وضعیت سلامت مادر در دوران بارداری
- میزان افزایش وزن مادر در دوران بارداری
- سلامت عمومی نوزاد و سن بارداری در هنگام تولد (نوزادان نارس معمولا کوچک تر هستند)
- جنسیت نوزاد (معمولا پسرها سنگین تر از دخترها هستند)
- تعداد بارداری های قبلی مادر (نوزادان اول معمولا وزن کمتری دارند)
- تک قلو یا چندقلو بودن نوزاد
چرا وزن گیری نوزاد اهمیت دارد؟
پیگیری روند وزن گیری نوزاد یکی از مهم ترین شاخص های ارزیابی سلامت او است. پزشکان با بررسی تغییرات وزن و قد نوزاد می توانند از رشد طبیعی او اطمینان حاصل کنند.
اگر نوزاد به میزان کافی وزن نگیرد، ممکن است پزشک تشخیص دهد که نوزاد دچار اختلال در رشد است. این مشکل می تواند به:
- تغذیه ناکافی (نوزاد شیر کافی دریافت نمی کند)
- مشکلات گوارشی و جذب مواد مغذی
- بیماری های زمینه ای باشد.
چگونه روند وزن گیری نوزاد بررسی می شود؟
- در بیمارستان، نوزاد در بدو تولد و هر 24 ساعت وزن می شود.
- اولین مراجعه به پزشک معمولا 3 تا 5 روز پس از ترخیص از بیمارستان است که طی آن وزن نوزاد مجددا بررسی می شود.
- در تمامی ویزیت های سلامت نوزاد در سال اول، وزن او اندازه گیری شده و در نمودار رشد ثبت می شود.
اگر نوزاد شما دچار مشکلاتی مانند کاهش وزن غیرطبیعی یا زردی نوزادی باشد، ممکن است پزشک ویزیت های بیشتری را برای بررسی وضعیت او توصیه کند.
کاهش وزن طبیعی نوزاد در روزهای اول پس از تولد چقدر است؟
اکثر نوزادان سالم و رسیده در روزهای اول پس از تولد بین 5 تا 10 درصد از وزن تولد خود را از دست می دهند. اگر انتظار این کاهش وزن را نداشته باشید، ممکن است نگران کننده به نظر برسد، اما این روند کاملا طبیعی است.
همانطور که در ابتدا ذکر شد این کاهش وزن اولیه به این دلیل اتفاق می افتد که نوزادان با مایعات اضافی در بدن خود متولد می شوند که پس از تولد از بین می رود. این کاهش وزن معمولا مشکلی ایجاد نمی کند، مگر اینکه بیش از 10 درصد باشد.
از آنجایی که معده ی نوزاد بسیار کوچک است، او به مقدار کمی غذا نیاز دارد، بنابراین ممکن است چند هفته طول بکشد تا وزن از دست رفته را جبران کند. با این حال، معمولا تا 5 روز پس از تولد، روند افزایش وزن آغاز می شود. اگر نوزاد وزن زیادی از دست بدهد، بیمار باشد یا نارس به دنیا آمده باشد، ممکن است 3 هفته یا بیشتر طول بکشد تا به وزن تولد خود بازگردد.
افزایش وزن نوزاد در هفته های اول پس از تولد چقدر است؟
نوزادان معمولا 5 تا 7 روز پس از تولد دوباره شروع به وزن گیری می کنند و بیشتر آن ها تا حدود 2 هفتگی به وزن تولد خود بازمی گردند یا حتی وزن بیشتری پیدا می کنند.
در ماه اول، وزن گیری نوزاد به طور متوسط روزانه حدود 30 گرم است. تا پایان ماه اول، اکثر نوزادان بین 500 گرم تا 900 گرم بیشتر از وزن تولد خود وزن خواهند داشت. علاوه بر این، آن ها در همین مدت حدود 2.5 تا 3.8 سانتی متر رشد قدی خواهند داشت.
عوامل متعددی بر افزایش وزن نوزاد در هفته های اول تأثیر می گذارند، از جمله:
- سرعت تولید شیر مادر (اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه می کند)
- میزان اشتهای نوزاد
برای مثال، ممکن است متوجه شوید که بین روزهای 7 تا 10 پس از تولد، نوزاد بیشتر غذا می خورد یا مدت بیشتری شیر می خورد، زیرا در این زمان یک جهش رشدی رخ می دهد. اگر نوزاد پس از یک وعده کامل دوباره خیلی زود گرسنه شد، این وضعیت تغذیه خوشه ای نامیده می شود.
رشد جهشی نوزاد در حدود 2 تا 3 هفتگی، 6 هفتگی، 3 ماهگی و 6 ماهگی رخ می دهد، اما همه نوزادان دقیقا از این الگو پیروی نمی کنند و ممکن است جهش رشد در زمان های دیگری نیز اتفاق بیفتد.
بعد از ماه اول، نوزادان 85 تا 140 گرم در هفته افزایش وزن دارند تا زمانی که 12 ماهه شوند. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ممکن است در ماه های اولیه سریع تر وزن بگیرند، اما در ادامه نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند معمولا وزن بیشتری اضافه می کنند. در طول سال اول، نوزادان شیر مادرخوار معمولا آهسته تر از نوزادان شیر خشک خوار وزن می گیرند. با این حال، در سال دوم زندگی، وزن آن ها معمولا مشابه خواهد شد.
چگونه باید متوجه وزن گیری نوزاد شوم؟
اگر ترازو در خانه ندارید، می توانید از طریق بررسی تعداد پوشک های نوزاد بفهمید که آیا وزن گیری مناسبی دارد یا خیر:
- پوشک خیس: در 5 روز اول پس از تولد، ممکن است نوزاد فقط چند بار در روز ادرار کند، اما پس از آن باید انتظار 6 تا 8 پوشک خیس در روز را داشته باشید.
- پوشک کثیف: در روزهای اول، برخی نوزادان ممکن است فقط یک بار در روز دفع داشته باشند. اما بعد از آن، معمولا انتظار می رود که نوزاد حداقل ۲ بار در روز مدفوع کند. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، معمولا 5 بار یا بیشتر در روز مدفوع دارند، در حالی که نوزادان شیر خشک خوار ممکن است کمتر دفع داشته باشند.
ثبت تغییرات پوشک نوزاد در یک دفترچه، اپلیکیشن موبایل یا جدول مراقبت نوزاد می تواند مفید باشد. همچنین، پزشک نوزاد شما در هر ویزیت، وزن، قد و اندازه دور سر او را بررسی می کند.
اگر نوزاد بیش از حد وزن کم کند و به اندازه کافی وزن اضافه نکند، چه باید کرد؟
اگر متوجه شدید که نوزاد به خوبی شیر نمی خورد یا پوشک های کمتری نسبت به حد معمول دارد، بهتر است با پزشک او مشورت کنید. پزشک ممکن است توصیه های زیر را به شما ارائه دهد:
- وزن کشی منظم: ممکن است لازم باشد که نوزاد را به طور مکرر نزد پزشک ببرید تا افزایش وزن او کنترل شود. اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه می کند، بگذارید یک سینه را به طور کامل تخلیه کند قبل از اینکه او را به سینه دیگر ببرید. این کار باعث می شود نوزاد به شیر انتهایی که چربی بیشتری دارد و برای افزایش وزن ضروری است، دسترسی پیدا کند.
- افزایش دفعات شیردهی: اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه می کند، او را هر ۲ ساعت در طول روز و هر ۳ ساعت در شب شیر دهید، اگر نوزاد از شیشه شیر تغذیه می کند، هر ۳ ساعت یک بار به او شیر دهید و در هر دو حالت، اجازه ندهید که بیش از ۴ ساعت در شب بدون تغذیه بماند.
- اگر شیر مادر می دهید، با یک مشاور شیردهی کار کنید تا مطمئن شوید نوزاد شما مکیدن درستی دارد و هیچ مشکلی در شیردهی وجود ندارد. گاهی تغییر در وضعیت شیردهی یا تکنیک تغذیه می تواند کمک کننده باشد.
- از دادن پستانک به نوزاد قبل از شیردهی خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث کاهش تمایل او به شیر خوردن شود.
- از پزشک نوزاد بپرسید که چه زمانی باید بین ویزیت های معمول با او تماس بگیرید. برای مثال، پزشک ممکن است توصیه کند که در صورت کاهش تعداد پوشک های خیس به کمتر از 4 عدد در روز یا امتناع نوزاد از تغذیه، با او تماس بگیرید.
در صورت مشاهده علائم کم آبی شدید مانند ادرار غلیظ و تیره، خشکی دهان و لب ها، یا خواب آلودگی بیش از حد، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. اگر نوزاد دچار چشم های فرو رفته، فرورفتگی در ملاج سر (نقاط نرم روی سر)، خواب آلودگی شدید یا بی قراری شدید شد، باید فورا به اورژانس مراجعه کنید.
نوزادان در چه زمانی وزن خود را دو برابر می کنند؟
نوزادان معمولا تا 4 ماهگی وزن تولد خود را دو برابر می کنند. همچنین، تا یک سالگی، وزن نوزاد معمولا سه برابر می شود.
در طول مسیر رشد و وزن گیری نوزاد، ممکن است گاهی افزایش وزن نوزاد متوقف شود یا حتی کمی کاهش پیدا کند. اما در مجموع، نمودار رشد نوزاد باید یک روند صعودی پایدار را نشان دهد. اگر بین ویزیت های پزشکی نگران افزایش وزن نوزاد هستید، با پزشک او مشورت کنید.
اگر کنجکاو هستید که ببینید نوزاد شما چگونه در مقایسه با سایر نوزادان هم سن خود رشد می کند، می توانید درباره میانگین وزن و رشد نوزادان، کودکان نوپا و خردسالان اطلاعات بیشتری کسب کنید.
سخنی از نی نی تینی
وزن گیری نوزاد یکی از مهم ترین شاخص های رشد و سلامت اوست. کاهش وزن در روزهای اول طبیعی است، اما پس از دو هفته باید نوزاد به وزن هنگام تولد خود بازگردد. اگر نوزاد شما وزن نمی گیرد یا کاهش وزن غیرمعمول دارد، بهتر است هرچه سریع تر با پزشک مشورت کنید.
آیا نوزاد شما در حال وزن گیری است؟ تجربه شما از افزایش وزن نوزاد چگونه بوده است؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید!