هماتوم ساب کوریونیک در بارداری
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۱۱/۳۰بدون دیدگاه on هماتوم ساب کوریونیک در بارداریزمان مطالعه : 7 دقیقه

هماتوم ساب کوریونیک که با نام خونریزی ساب کوریونیک نیز شناخته می شود، یکی از دلایل شایع خونریزی واژینال در بارداری است. اگرچه مشاهده خونریزی در این دوره می تواند نگران کننده باشد، اما در بیشتر موارد این وضعیت جای نگرانی ندارد و خودبه خود برطرف می شود.

خونریزی ناشی از هماتوم ساب کوریونیک در بارداری بسیار رایج است و معمولا تأثیر منفی بر مادر یا جنین ندارد. با این حال، خونریزی در بارداری می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، بنابراین در صورت مشاهده آن، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

هماتوم ساب کوریونیک چیست؟

خونریزی ساب کوریونیک زمانی رخ می دهد که خون بین دیواره رحم و کوریون (غشایی که اطراف جنین را احاطه کرده است) جمع شود. کوریون بخشی از جفت را تشکیل می دهد و این نوع خونریزی معمولا در نزدیکی جفت مشاهده می شود.

این عارضه بارداری یکی از شایع ترین دلایل خونریزی در سه ماهه اول بارداری است و معمولا بین هفته 10 بارداری تا هفته 20 بارداری رخ می دهد. تحقیقات نشان می دهند که حدود ۱۱ درصد از موارد خونریزی در اوایل بارداری به دلیل خونریزی ساب کوریونیک اتفاق می افتد.

خونریزی واژینال شایع ترین نشانه این وضعیت است، اما برخی از زنان ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند و تنها در هنگام سونوگرافی متوجه وجود آن شوند.

دکتر لیان الرحمانی، متخصص زنان و زایمان و پزشکی مادر و جنین در شیکاگودر این باره می گوید:

هماتوم ساب کوریونیک در سونوگرافی سه ماهه اول بارداری نسبتا رایج است و به ندرت خطر جدی به همراه دارد.

در بیشتر موارد، خونریزی ساب کوریونیک خودبه خود برطرف می شود، اما گاهی اوقات می تواند نشانه ای از سقط جنین باشد. بنابراین، بهتر است در صورت مشاهده هرگونه خونریزی، سریعا با پزشک خود مشورت کنید تا علت آن بررسی شود.

دلایل هماتوم ساب کوریونیک و عوامل آن؟

علت دقیق بروز هماتوم ساب کوریونیک هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما برخی از مطالعات نشان داده اند که آی وی اف (IVF) ممکن است خطر ابتلا به این عارضه را افزایش دهد.

در یک مطالعه که روی ۱۹۴ زن باردار انجام شد، مشخص شد که زنانی که تحت درمان IVF  قرار گرفته بودند، بیشتر از سایرین دچار خونریزی ساب کوریونیک شده اند.

علاوه بر این، برخی عوامل دیگر نیز ممکن است احتمال بروز این وضعیت را افزایش دهند. از جمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ناهنجاری های رحم
  • سابقه سقط های مکرر
  • عفونت های لگنی

علائم هماتوم ساب کوریونیک چیست؟

برخی از زنان مبتلا به خونریزی ساب کوریونیک ممکن است خونریزی واژینال را تجربه کنند، درحالی که برخی دیگر هیچ علامتی ندارند.

علاوه بر خونریزی، درد شکمی، گرفتگی عضلات یا انقباضات رحمی نیز ممکن است رخ دهد. البته این علائم در سه ماهه اول بارداری شایع هستند و لزوما به معنای وجود خونریزی ساب کوریونیک نیستند.

همچنین، پزشک ممکن است از شما بپرسد که آیا خونریزی مداوم است یا به صورت مقطعی اتفاق می افتد و آیا علائم دیگری همراه با آن دارید یا خیر. در برخی موارد، سونوگرافی تجویز می شود تا وضعیت جنین بررسی شود.

تشخیص هماتوم ساب کوریونیک

تشخیص خونریزی ساب کوریونیک می تواند کمی دشوار باشد، زیرا غشاهای اطراف جنین نازک هستند و ممکن است با ساک حاملگی دوقلویی، مایع آمنیوتیک یا بافت جفت اشتباه گرفته شوند.

به همین دلیل، اکثر پزشکان پس از تشخیص اولیه، چند هفته بعد ضربان قلب جنین را دوباره بررسی می کنند تا اطمینان حاصل شود که بارداری به خوبی پیش می رود.

درمان هماتوم ساب کوریونیک چگونه است؟

در بیشتر موارد، خونریزی ساب کوریونیک به طور خودبه خود برطرف می شود و نیازی به درمان خاصی ندارد. بااین حال، روش مدیریت این وضعیت به شدت علائم، سن بارداری، اندازه و محل هماتوم بستگی دارد.

اگر گروه خونی شما منفی باشد، پزشک ممکن است تزریق روگام (Rh immunoglobulin) را برای جلوگیری از عوارض در بارداری های آینده توصیه کند.

در حال حاضر، هیچ دارویی برای درمان هماتوم ساب کوریونیک تأیید نشده است. پزشک ممکن است برای بررسی وضعیت جنین، سونوگرافی های مکرر را تجویز کند.

آیا استراحت مطلق برای هماتوم ساب کوریونیک توصیه می شود؟

خیر، استراحت مطلق توصیه نمی شود. تحقیقات نشان داده اند که استراحت مطلق تأثیری بر بهبود بارداری ندارد و حتی می تواند باعث عوارضی مانند لخته شدن خون و افسردگی شود.

البته سلامت روان شما نیز مهم است، بنابراین اگر انجام فعالیت های سنگین باعث اضطراب شما می شود، بهتر است تا زمانی که خونریزی متوقف شود، از فعالیت های شدید پرهیز کنید.

نشانه های بهبود هماتوم ساب کوریونیک چیست؟

زمانی که خونریزی کاهش یافته و متوقف شود، نشان دهنده بهبود خونریزی ساب کوریونیک است.

آیا هماتوم ساب کوریونیک بر بارداری یا جنین تأثیر دارد؟

در اغلب موارد، این وضعیت جای نگرانی ندارد و بارداری به طور طبیعی ادامه پیدا می کند.

بااین حال، برخی از زنان مبتلا به خونریزی ساب کوریونیک در سه ماهه اول ممکن است در اواخر بارداری در معرض خطر جدا شدن جفت قرار بگیرند. جدا شدن جفت زمانی رخ می دهد که جفت به طور جزئی یا کامل از دیواره رحم جدا شود که می تواند منجر به خونریزی شدید شود.

علاوه بر این، هماتوم های بزرگ تر با سقط جنین و مرگ جنین ارتباط دارند، اما مطالعات در این زمینه نتایج متناقضی ارائه داده اند. برخی پژوهش های محدود نیز خونریزی ساب کوریونیک را با زایمان زودرس، پره اکلامپسی، عفونت های جفتی (کوریوآمنیونیت) و محدودیت رشد داخل رحمی (وزن کم هنگام تولد) مرتبط دانسته اند.

برخی مطالعات نشان داده اند که هماتوم ساب کوریونیک در بارداری دوقلو شایع تر است.

یکی از کاربران نی نی تین در این مورد می گوید:

پزشکا به من گفتن که این وضعیت بیشتر از اونکه خطرناک باشه، ترسناک به نظر می رسه… اما باورش برام سخت بود، مخصوصا وقتی که گرفتگی شکمی هم داشتم. خانوما، نمی خوام تجربه شما را کم اهمیت جلوه بدم، اما از شما می خوام که امیدوار باشید و باور کنید که اوضاع بهتر میشه.

آیا می توان از هماتوم ساب کوریونیک پیشگیری کرد؟

متأسفانه، هیچ راهی برای پیشگیری از این وضعیت وجود ندارد. اما شما می توانید با رعایت نکات زیر، سلامت بارداری خود را افزایش دهید:

اگر در دوران بارداری خونریزی واژینال را تجربه کردید، حتما با پزشک خود مشورت کنید تا علت آن مشخص شده و مشکلات دیگر رد شوند. خوشبختانه، اکثر زنان مبتلا به هماتوم ساب کوریونیک، بارداری سالمی را تجربه کرده و زایمان موفقی خواهند داشت.

سوالات متداول

اگر به طور فعال خونریزی می کنید و نگران هستید که خونریزی ساب کوریونیک علت آن باشد، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. اگر قبلاً به پزشک مراجعه کرده اید و او خونریزی ساب کوریونیک را تشخیص داده است، معمولاً جای نگرانی نیست و خود به خود برطرف می شود.

در بیشتر مواقع، خونریزی ساب کوریونی هیچ تاثیر منفی روی شما یا کودکتان ندارد. با این حال، تحقیقات متناقض نشان می دهد که  ساب کوریونیک بزرگ ممکن است با سقط جنین، زایمان زودرس، پره اکلامپسی، عفونت ها و وزن کم هنگام تولد مرتبط باشد.

نه. در واقع، اگر خونریزی ساب کوریونیک را تجربه می کنید، بهتر است از استراحت در رختخواب خودداری کنید، زیرا مفید بودن آن ثابت نشده است و با لخته شدن خون و افسردگی مرتبط است.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.babycenter.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 2

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله