محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری

آیا به تازگی تست بارداری تون مثبت شده و می خواین بدونین نوزادتون کی به دنیا میاد؟ نگران نباشین! محاسبه گر تاریخ زایمان و سن بارداری ما می تونه به شما کمک کنه تا برنامه ریزی دقیق تری برای ورود کوچولوی عزیزتون داشته باشین. شما می تونین محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری رو بر اساس روزی که باردار شدین یا تاریخ آخرین قاعدگی تون حساب کنین.

نویسنده: آخرین به روز رسانی : 1404/02/18بدون دیدگاه on محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداریزمان مطالعه : 7 دقیقه

ماشین حساب محاسبه تاریخ زایمان

دونستن اینکه چه زمانی باید منتظر تولد نوزادتون باشین، برای اینکه هم شما و هم فرزند دلبندتون مراقبت های لازم و به موقع رو دریافت کنین، بسیار مهمه. فقط یادتون باشه که این ابزار، فقط یه تخمین تقریبیه؛ چون خیلی از نوزادها در تاریخی متفاوت از تاریخ تخمینی به دنیا میان.

طول مدت بارداری چقدر است؟

بارداری معمولا از اولین روز آخرین قاعدگی حساب می شه، یعنی حتی دو هفته ای که هنوز باردار نبودین هم در محاسبه در نظر گرفته می شه! یه بارداری کامل حدود 40 هفته از زمان شروع قاعدگی طول می کشه، یعنی تقریبا نه ماه تقویمی.

و در بارداری، هر هفته اهمیت داره! نوزادانی که قبل از هفته 37 بارداری متولد می شن، نارس یا پره ترم در نظر گرفته می شن و احتمال بستری شدن اون ها در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیشتره.

سن بارداری قاعدگی در برابر سن بارداری تخمک گذاری

رایج ترین روش برای محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری، استفاده از تاریخ شروع آخرین قاعدگیه. در این روش، به سادگی 40 هفته به اون تاریخ اضافه می کنیم. مزیت این روش اینه که اکثر زنان تاریخ آخرین پریودشون رو به یاد دارن. اما اگر سیکل قاعدگی نامنظم باشه یا از قرص ضدبارداری استفاده کنین، ممکنه دقتش کمتر بشه.

در مقابل، سن بارداری بر اساس تخمک گذاری وقتی استفاده می شه که زن با اطمینان تاریخ لقاح رو بدونه. در این حالت، فقط کافیه 38 هفته به اون روز اضافه کنین. این روش برای زنانی که از تقویم تخمک گذاری یا لقاح مصنوعی استفاده کردن مناسب تره.

اما باید بدونین حتی با اطلاع از زمان تخمک گذاری هم تشخیص دقیق روز لقاح سختـه، چون اسپرم می تونه تا 5 روز در بدن زن، زنده بمونه و تخمک هم فقط 12 تا 24 ساعت فرصت باروری داره.

محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری: کی منتظر کوچولوی نازنین تان باشید؟

به تازگی تست بارداری تان مثبت شده و حالا کنجکاوید بدانید کوچولوی شما چه زمانی به دنیا می آید؟ نگران نباشید! با استفاده از محاسبه گر تاریخ زایمان و سن بارداری، می توانید به راحتی زمانی که فرزند دلبندتان به دنیا می آید را تخمین بزنید. فقط کافی است تاریخ اولین روز آخرین قاعدگی تان یا روزی که احتمالا باردار شده اید را وارد کنید.

دانستن تاریخ تقریبی زایمان به شما و مراقبان سلامت کمک می کند تا برنامه ریزی دقیق تری برای مراقبت های دوران بارداری داشته باشید. البته توجه داشته باشید که این تاریخ فقط یک تخمین است. خیلی از نوزادها دقیقا در تاریخ مشخص شده به دنیا نمی آیند.

چرا باید از محاسبه گر تاریخ زایمان و سن بارداری استفاده کنیم؟

هدف اصلی محاسبه گر تاریخ زایمان و سن بارداری، ارائه یک تخمین اولیه از زمانی است که ممکن است کودک تان به دنیا بیاید. این ابزار به ویژه برای مادرانی که هنوز به پزشک متخصص زنان مراجعه نکرده اند و دوست دارند زودتر از زمان تقریبی زایمان شان باخبر شوند، بسیار مفید است. البته، همان طور که گفتیم، این فقط یک تخمین است، چون درصد زیادی از نوزادان دقیقا در موعد تعیین شده به دنیا نمی آیند.

دلایل مهمی برای دانستن زمان زایمان وجود دارد:

  • کمک به برنامه ریزی برای تولد نوزاد
  • ارزیابی بهتر وضعیت سلامت مادر و جنین
  • تشخیص به موقع مشکلات احتمالی در دوران بارداری

پزشکان ممکن است با توجه به سونوگرافی یا بررسی های دیگر، تاریخ زایمان را نسبت به محاسبه ی اولیه تغییر دهند. چرا که روش های مختلفی برای تخمین این تاریخ وجود دارد، اما بعضی از آن ها دقت کمتری دارند.

بارداری دقیقا چند هفته است؟

بارداری معمولا از روز اول آخرین قاعدگی شما محاسبه می شود؛ حتی اگر در آن زمان هنوز باردار نشده باشید. این یعنی حدود دو هفته قبل از لقاح هم جزو دوران بارداری محسوب می شود. به طور معمول، بارداری کامل 40 هفته (حدود 9 ماه تقویمی) طول می کشد.

و در بارداری، هر هفته واقعا مهم است! نوزادانی که قبل از هفته 37 به دنیا می آیند، زودرس یا «پره ترم» محسوب می شوند. بچه هایی که پیش از هفته 38 متولد شوند، احتمال بیشتری دارد که نیاز به مراقبت های ویژه در بخش NICU داشته باشند.

محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری براساس قاعدگی، زمان تقریبی زایمان، محاسبه زمان تولد نوزاد، مراقبت دوران بارداری

محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری چگونه انجام می شود؟

متداول ترین روشی که برای محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری استفاده می شود، قانون نیگل است. این روش، تاریخ اولین روز آخرین قاعدگی (LMP) را مبنا قرار می دهد. فرض این قانون بر این است که چرخه قاعدگی زن 28 روزه باشد و تخمک گذاری در روز چهاردهم چرخه اتفاق افتاده باشد.

برای استفاده از قانون نیگل کافی ست:

  • اولین روز آخرین قاعدگی تان را پیدا کنید.
  • سپس یک سال به آن اضافه کنید.
  • بعد سه ماه از آن کم کنید.
  • در نهایت هفت روز به آن اضافه کنید.

برای مثال، اگر اولین روز آخرین پریود شما 2 مهر باشد:

  • یک سال اضافه کنیم → 2 مهر سال آینده
  • سه ماه کم کنیم → 2 تیر
  • هفت روز اضافه کنیم → 9 تیر

بنابراین، تاریخ تقریبی زایمان شما 9 تیر خواهد بود.

اگر تاریخ قاعدگی تان را به خاطر ندارید، چه کنید؟

اگر دقیقا نمی دانید آخرین پریودتان کی بوده یا پریودهای منظمی ندارید، نگران نباشید! در این حالت، پزشک معمولا از سونوگرافی اولیه (در سه ماهه اول بارداری) استفاده می کند تا سن جنین و در نتیجه تاریخ زایمان را تخمین بزند.

سونوگرافی معمولا با اندازه گیری طول جنین (CRL) یا (Crown Rump Length) انجام می شود و در اوایل بارداری (بین هفته 7 بارداری تا هفته 10 بارداری) دقت بسیار بالایی دارد.

آیا می توان زمان زایمان را دقیق پیش بینی کرد؟

خیر. مهم است بدانید که فقط 5 درصد از نوزادان دقیقا در تاریخ محاسبه شده به دنیا می آیند. بیشتر نوزادها یا چند روز زودتر یا کمی دیرتر متولد می شوند. به همین دلیل است که اصطلاح «تاریخ تقریبی زایمان» به کار می رود.

برای داشتن یک تخمین دقیق تر، پزشک شما ممکن است:

  • نتایج سونوگرافی اولیه
  • تاریخ لقاح (در صورت مشخص بودن)
  • یا حتی اندازه رحم در معاینه های اولیه را در نظر بگیرد.

محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری با IVF یا لقاح مصنوعی

در بارداری هایی که از طریق لقاح آزمایشگاهی (IVF) یا روش های کمک باروری انجام می شوند، تاریخ دقیق تر و قابل اطمینان تری وجود دارد. در این موارد، پزشک با توجه به تاریخ انتقال جنین می تواند به طور دقیق تری زمان زایمان را مشخص کند.

روش های مختلف برای محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری

همان طور که گفتیم، روش قانون نیگل رایج ترین روش محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری است، اما تنها روش نیست. بسته به شرایط بدن و نوع بارداری، ممکنه پزشک یا ماما از روش های مختلفی استفاده کنه. در ادامه با چند روش دیگر آشنا می شیم:

  • محاسبه با سونوگرافی اولیه

اگر تاریخ دقیق قاعدگی تان نامشخص یا چرخه پریود شما نامنظم باشد، سونوگرافی در سه ماهه اول بارداری بهترین راه برای تعیین سن جنین است. دقت این سونوگرافی در هفته 7 بارداری تا هفته 10 بارداری بسیار بالاست و می تونه تاریخ زایمان شما رو با اختلاف یک تا پنج روز مشخص کنه.

  • محاسبه بر اساس تاریخ تخمک گذاری یا لقاح

اگر زمان تخمک گذاری یا لقاح را دقیق بدانید مثلا از طریق تست های خانگی یا (IVF) می توان تاریخ زایمان را 266 روز پس از آن تاریخ محاسبه کرد. این روش برای زنانی که دوره های نامنظم دارند یا از روش های کمک باروری استفاده کرده اند، بسیار مفید است.

  • محاسبه با اندازه رحم

در معاینه های اولیه بارداری، پزشک با لمس رحم از روی شکم می تونه تا حدودی محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری رو تشخیص بده. هرچند این روش دقت کمتری نسبت به سونوگرافی داره، اما در مناطقی که دسترسی به سونوگرافی محدودتره، هنوز هم کاربرد داره.

محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری دوقلو یا چندقلویی

در بارداری های چندقلویی، مانند دوقلوها یا سه قلوها، معمولا زایمان زودتر از موعد پیش بینی شده اتفاق می افته. با اینکه محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری بر اساس همین فرمول های استاندارد انجام می شه، ولی پزشک شما احتمالا توصیه می کنه بین هفته های 37 تا 38 زایمان انجام بشه، به خصوص برای پیشگیری از خطرات احتمالی برای نوزادها یا مادر.

پس اگر دوقلو باردار هستید، باید بدونید که رسیدن به هفته چهلم خیلی بعید و حتی گاهی ناایمن به حساب میاد.

جدول تخمینی سن بارداری بر اساس هفته و ماه

محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری

چگونه یک تقویم بارداری برای پیگیری رشد جنین درست کنیم؟

داشتن یک تقویم بارداری دقیق نه تنها به محاسبه تاریخ زایمان وسن بارداری کمک می کنه بلکه باعث می شه تاریخ زایمان تون رو بهتر دنبال کنید، همچنین می تونین از تغییرات مهم بدن خودتون و رشد جنین آگاه تر باشید. این تقویم می تونه به شکل دیجیتال، دفترچه یادداشت یا حتی یک اپلیکیشن موبایل باشه.

چرا باید تقویم بارداری داشته باشیم؟

  • پیگیری ویزیت های پزشک یا مامایی
  • ثبت علائم مهم مثل حرکات جنین، حالت تهوع، تغییرات خلقی یا فشار خون
  • آمادگی برای سونوگرافی ها و آزمایش ها
  • مدیریت تغذیه و مکمل ها
  • ثبت لحظات زیبا و به یادماندنی بارداری

چه چیزهایی باید توی تقویم بنویسیم؟

در هر هفته از بارداری، می تونید اطلاعات زیر رو وارد تقویم کنید:

  • هفته چندم هستید؟
  • قد و وزن تقریبی جنین
  • تغییرات بدنی مادر
  • حرکات یا لگدهای جنین
  • نکاتی که پزشک گفته (مثلا شروع مصرف آهن یا کلسیم)
  • احساسات یا حالت های روحی (برای خودآگاهی و پیشگیری از افسردگی بارداری)

استفاده از اپلیکیشن های مخصوص بارداری

اگر اهل استفاده از موبایل هستید، اپلیکیشن های زیادی برای پیگیری و محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری وجود داره. این برنامه ها معمولا هر هفته اطلاعات رشد جنین رو نمایش می دن، نکات تغذیه ای می گن و حتی یادآور ویزیت پزشک هم دارن. فقط یادتون باشه که منبع اپلیکیشن معتبر باشه.

نشانه های نزدیک شدن به زایمان

در این بخش از بارداری، ممکنه احساس کنید که زمان تولد نزدیک تر از همیشه شده. در این مرحله، بدن شما و جنین تغییرات مهمی رو تجربه می کنه و نشانه هایی از نزدیک شدن به زایمان بروز پیدا می کنه. شناخت این نشانه ها می تونه به شما کمک کنه که برای روز بزرگ آماده بشید.

علائم شروع زایمان:

این علائم می تونند در هر زمانی قبل از شروع زایمان واقعی ظاهر بشوند، اما با توجه به شرایط هر مادر ممکنه زمان بندی متفاوتی داشته باشند. مهم ترین نشانه های نزدیک شدن به زایمان عبارتند از:

  • دردهای رحم (کرمپ ها یا انقباضات): این دردها که به نام انقباضات براكستون هیکس هم شناخته می شن، به تدریج شدت می گیرند و بیشتر شبیه به دردهای قاعدگی هستند. این انقباضات معمولا به صورت نوسانی و نه به طور مداوم اتفاق می افتند.
  • پایین آمدن جنین (سبکی شکم): یکی از نشانه های مهم «نزدیک شدن به زایمان» اینه که جنین پایین تر میاد و فشاری که به شکم وارد می کنه کمتر میشه. این حالت به نام “lightning” یا “افتادن شکم” شناخته می شه. شما ممکنه احساس کنید که شکم تون سبک تر شده.
  • خارج شدن از پلاگ موکوسی (مخاطی): در این مرحله، ممکنه متوجه تغییراتی در ترشحات واژن خود بشید. ترشحاتی که ممکنه به رنگ صورتی یا قهوه ای کمرنگ باشند و اغلب حاکی از خروج پلاگ مخاطی هستند. این پلاگ از رحم شما محافظت می کنه و به محض نزدیک شدن به زایمان، از دهانه رحم خارج میشه.
  • پاره شدن کیسه آب: یکی از نشانه های قطعی شروع زایمان، پاره شدن کیسه آب است که معمولا با نشت مایع شفاف از واژن همراه است. این ممکنه همراه با انقباضات منظم و دردناک باشد. اگر کیسه آب پاره بشه، باید فورا به بیمارستان مراجعه کنید.
  • افزایش انرژی توده سازی: در برخی از زنان، درست قبل از شروع زایمان، یک موج از انرژی اضافی ایجاد می شود. این به نام “nesting” شناخته می شود و در این زمان مادر ممکنه تمایل زیادی به آماده سازی خانه برای تولد نوزاد پیدا کند. شما ممکنه بخواهید لوازم نوزاد را مرتب کنید یا تمیزکاری هایی انجام دهید.
  • افزایش ترشحات واژنی: ترشحات واژن در این زمان ممکنه بیشتر و چسبناک تر بشه. این ترشحات معمولا برای محافظت از دستگاه تناسلی در برابر عفونت ها و آماده سازی برای تولد جنین هستند.
  • افزایش تکرر ادرار: به دلیل فشار رحم و جنین روی مثانه، ممکنه تکرر ادرار در شما افزایش پیدا کنه.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

اگر هر کدام از این علائم رو تجربه کردید و نگران هستید، بهتره فورا با پزشک خود تماس بگیرید. به ویژه اگر انقباضات منظم و درد ها شدید هستند یا کیسه آب پاره شده است. پزشک شما می تونه راهنمایی های دقیقی به شما بده و در صورت لزوم شما رو به بیمارستان منتقل کنه.

نکته پایانی: یادتون نره، بارداری یه سفر خاص و پر از تجربه های جدید و منحصربه فرده. با داشتن یه تقویم بارداری برای محاسبه تاریخ زایمان و سن بارداری، می تونید این مسیر رو با آگاهی، آرامش و برنامه ریزی طی کنید و لحظه های شیرینش رو برای همیشه ثبت کنید.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.calculator.io

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

با رای دادن به آن، امتیاز به دست بیاورید!

امتیاز 5.00 از 1 رای

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها