لوپوس در بارداری
توسط به روزرسانی 1404/03/22بدون ديدگاه on لوپوس در بارداری4 دقیقه خواندن

بارداری سالم در زنان مبتلا به لوپوس کاملا ممکن است، اما لوپوس در بارداری می تواند خطر ابتلا به برخی عوارض بارداری را افزایش دهد. اگر به لوپوس مبتلا هستید و قصد باردار شدن دارید، بسیار مهم است که همراه با پزشک خود برای یک بارداری سالم برنامه ریزی کنید.

 نکاتی که باید قبل از بارداری بدانید

اگر به دنبال بارداری هستید، بهتر است دست کم 3 تا 6 ماه پیش از تلاش برای بارداری با پزشک خود مشورت کنید. این مشورت زودهنگام به شما کمک می کند تا یک برنامه مناسب برای یک بارداری بی خطر داشته باشید. ممکن است نیاز باشد که داروهای لوپوس خود را 3 تا 6 ماه قبل از شروع بارداری تغییر دهید، بنابراین برنامه ریزی قبلی بسیار اهمیت دارد. با همکاری پزشک، می توانید راه هایی برای کاهش خطرات احتمالی در دوران بارداری پیدا کنید.

بهترین زمان برای باردار شدن، زمانی است که بیماری لوپوس شما کاملا کنترل شده و علائم بیماری خفیف یا خاموش باشد و داروهایی که مصرف می کنید برای بارداری بی خطر باشند.

اگر در حال حاضر آمادگی بارداری ندارید، استفاده از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری بسیار مهم است تا بارداری ناخواسته رخ ندهد.

آیا می خواهید بیشتر درباره ارتباط لوپوس در بارداری و روش های پیشگیری از آن بدانید؟ در این زمینه حتما با پزشک خود مشورت کنید.

آیا لوپوس در بارداری خطرناک است؟

افرادی که به لوپوس مبتلا هستند، به طور طبیعی با خطر بیشتری در بارداری روبرو می شوند. اما برخی شرایط خاص می تواند این خطرات را بیشتر کند. این شرایط شامل موارد زیر می شود:

  • فشار خون بالا
  • مشکلات کلیوی
  • اختلالات خونی مانند لخته شدن خون یا کم بودن تعداد پلاکت ها
  • وجود پروتئین های خاصی به نام آنتی فسفولیپید در خون که می تواند خطر لخته شدن خون و سقط جنین را افزایش دهد

حتی اگر این مشکلات در گذشته وجود داشته و در حال حاضر برطرف شده باشند، باز هم ممکن است خطر بالاتری برای شما وجود داشته باشد. همچنین اگر در بارداری های قبلی دچار لوپوس در بارداری شده باشید، احتمال تکرار این مشکلات بیشتر خواهد بود.

حتما با پزشک خود درباره احتمال بروز عوارض در بارداری مشورت کنید و برای پیشگیری از آن ها یک برنامه دقیق داشته باشید.

خبر خوب این است که اگر پیش از بارداری بیماری شما کنترل شده باشد و با تیم پزشکی خود همکاری منظم داشته باشید، احتمال داشتن یک بارداری سالم بسیار زیاد است.

آیا می توانم داروهای لوپوس را در بارداری ادامه بدهم؟

پاسخ این سؤال بستگی به دارویی دارد که مصرف می کنید. برخی داروهای لوپوس مثل هیدروکسی کلروکین (با نام تجاری Plaquenil®) در بارداری بی خطر هستند. اما داروهایی مانند متوترکسات (با نام تجاری Rheumatrex®) می توانند منجر به نقایص جدی جنینی شوند.

نکته مهم این است که بعضی داروهای لوپوس حتی پس از قطع مصرف، ممکن است چند ماه در بدن باقی بمانند. به همین دلیل ممکن است لازم باشد مصرف بعضی داروها را 3 ماه قبل از اقدام به بارداری متوقف کنید یا داروی جایگزین مصرف کنید.

اگر برای بارداری برنامه ریزی می کنید، حتما با پزشک خود درباره داروهای ایمن مشورت کنید.

اگر ناخواسته داروی ناسازگار با بارداری مصرف کنم چه باید بکنم؟

نگران نباشید. اولین کار این است که سریعا به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک می تواند به شما کمک کند دارو را قطع یا جایگزین کنید و درباره خطرات احتمالی با شما صحبت کند. یادتان باشد پزشکان در این مسیر همراه شما هستند و هدفشان کمک به داشتن یک بارداری ایمن است.

مراقبت های ویژه لوپوس در بارداری

در طول بارداری، معمولا یک متخصص طب مادر و جنین در کنار روماتولوژیست و سایر پزشکان به شما کمک می کند تا سلامت خود و فرزندتان حفظ شود.

تعداد و زمان بندی ویزیت های بارداری را حتما جدی بگیرید و هیچ مراجعه ای را پشت گوش نیندازید. این ویزیت ها بسیار مهم هستند، زیرا پزشک با آزمایش خون و ادرار می تواند علائم اولیه بروز مشکلات بارداری را تشخیص دهد؛ تشخیص زودهنگام، درمان را آسان تر می کند.

همچنین توصیه می شود زایمان خود را در بیمارستانی انجام دهید که بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) داشته باشد تا در صورت بروز مشکل برای نوزاد، بهترین مراقبت ها به او ارائه شود.

لوپوس در بارداری چه عوارضی دارد؟

بسیاری از زنان مبتلا به لوپوس، بارداری سالمی را تجربه می کنند اما احتمال بروز برخی عوارض جدی وجود دارد، از جمله:

  • لخته شدن خون
  • مشکلات کلیوی
  • فشار خون بالا که می تواند به بیماری خطرناکی به نام پره اکلامپسی منجر شود
  • مشکلات رشد جنین (رشد کند در رحم)
  • زایمان زودرس
  • سقط جنین (از دست دادن بارداری قبل از هفته 20)
  • مرده زایی (از دست دادن بارداری بعد از هفته 20)
  • تولد نوزاد با لوپوس نوزادی یا بلوک قلبی (عارضه ای نادر که می تواند بر قلب نوزاد تأثیر بگذارد)

برخی زنان مبتلا به لوپوس در بارداری دارای آنتی فسفولیپید و آنتی بادی در خون خود هستند که خطر لخته شدن خون و سقط جنین را افزایش می دهد. اگر آزمایش خون شما نشان دهد که این آنتی بادی ها را دارید، پزشک ممکن است داروهایی برای پیشگیری از لخته شدن خون در بارداری تجویز کند.

پره اکلامپسی چیست؟

پره اکلامپسی یک مشکل جدی در بارداری است که با فشار خون بالا همراه است. اگر زود درمان نشود، می تواند به مشکلات دیگری مثل آسیب کلیه، اختلالات خونی و حتی تشنج منجر شود.

زنان مبتلا به لوپوس در معرض خطر بیشتر ابتلا به پره اکلامپسی و یک بیماری مرتبط به نام سندرم HELLP هستند. سندرم HELLP می تواند مشکلات خطرناکی برای کبد و خون ایجاد کند.

پره اکلامپسی می تواند بسیار خطرناک باشد، اما درمان زودهنگام تفاوت زیادی ایجاد می کند. اگر در دوران بارداری هر یک از علائم زیر را داشتید، حتما فورا به پزشک مراجعه کنید:

  • تاری دید یا تغییرات ناگهانی در بینایی
  • سردردهای شدید
  • درد شدید در ناحیه بالای شکم (معمولا زیر دنده های سمت راست)
  • تنگی نفس یا نفس تنگی شدید

چگونه می توان از پره اکلامپسی پیشگیری کرد؟

مصرف روزانه آسپرین با دوز پایین (که در ایران با نام آسپرین کودک هم شناخته می شود) می تواند احتمال بروز پره اکلامپسی را کاهش دهد. حتما درباره مصرف آسپرین با دوز پایین در بارداری با پزشک خود مشورت کنید.

مراقبت های افراد مبتلا به لوپوس در بارداری

برای داشتن یک بارداری سالم با لوپوس، نیاز به همکاری با یک پزشک متخصص بارداری های پرخطر به نام متخصص طب مادر و جنین دارید. این پزشک با روماتولوژیست و سایر اعضای تیم درمانی شما هماهنگ کار می کند تا سلامت شما و جنین تضمین شود.

نکات مهم مراقبتی:

  • تعداد و زمان ویزیت های بارداری را دقیق بدانید و هرگز نوبت ویزیت را از دست ندهید.
  • در هر مراجعه، آزمایش خون و ادرار انجام می شود تا هرگونه مشکل احتمالی زود تشخیص داده شود.
  • بهتر است زایمان در بیمارستانی انجام شود که بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) دارد تا در صورت بروز مشکل، بهترین مراقبت ها به نوزاد ارائه شود.

مراقبت های پس از زایمان

برخی افراد ممکن است بلافاصله بعد از زایمان دچار پره اکلامپسی یا سندرم HELLP شوند. هرچند این وضعیت پس از ترخیص از بیمارستان نادر است، اما اگر علائم این بیماری ها را بعد از زایمان داشتید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

همچنین بهتر است 2 تا 3 ماه بعد از زایمان با روماتولوژیست خود ملاقات کنید تا روند کنترل لوپوس و بازگشت به داروهای قبل از بارداری بررسی شود.

آیا می توانم به نوزادم شیر بدهم؟

بله، شیردهی برای شما و نوزادتان مفید است. اما برخی داروهای لوپوس ممکن است از طریق شیر به نوزاد منتقل شوند. پس حتما با پزشک خود مشورت کنید تا بدانید کدام داروها در دوران شیردهی بی خطر هستند.

آیا نوزاد من با لوپوس متولد می شود؟

خیر. اما برخی نوزادان مادران مبتلا به لوپوس در بارداری ممکن است دچار لوپوس نوزادی شوند که با نوع لوپوسی که در بزرگسالان وجود دارد متفاوت است و به این معنا نیست که نوزاد در آینده لوپوس خواهد گرفت.

شایع ترین علامت لوپوس نوزادی:
یک بثور (دانه های پوستی) روی صورت که معمولا ظرف ۶ ماه بعد از تولد خودبه خود برطرف می شود.

در موارد نادر:
برخی نوزادان ممکن است دچار بلوک قلبی مادرزادی شوند که می تواند قبل از تولد تشخیص داده شود. این نوزادان ممکن است بلافاصله پس از تولد نیاز به مراقبت ویژه و گاهی نصب باتری قلب (پیس میکر) داشته باشند.

برای کاهش این خطرات، در دوران بارداری آزمایش های خاصی مانند بررسی آنتی بادی های SSA/Ro و SSB/La انجام می شود. همچنین ممکن است نیاز به سونوگرافی ویژه برای بررسی سلامت قلب جنین وجود داشته باشد.

یادتان باشد: بیشتر نوزادان مادران مبتلا به لوپوس در بارداری کاملا سالم به دنیا می آیند. با برنامه ریزی مناسب و همکاری با پزشکان می توانید یک بارداری سالم و مطمئن داشته باشید.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.lupus.org

عناوین مقاله

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

با رای دادن به آن، امتیاز به دست بیاورید!

امتیاز 0.00 از 0 رای

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها