
بسیاری از زنان بلافاصله پس از زایمان دچار لرز و استرس می شوند که ممکن است این علامت برای برخی ها تعجب آور و نگران کننده باشد، اما لرز بعد از زایمان یک اتفاق طبیعی است.
لرز بعد از زایمان چیست؟
لرز پس از زایمان به احساس سرمای شدید و لرزیدن بلافاصله پس از زایمان گفته می شود که این علائم بسیاررایج اند و ممکن است برای بسیاری از مادران اتفاق بیفتد، ولی در بیشترمواقع، این لرزش ها جای نگرانی ندارد. علائم محختلفی وجود دارد که تیم پزشکی آن ها را تحت نظر می گیرد، به ویژه اگر لرز با تب همراه باشد، که ممکن است یکی از اولین علائم عفونت پس از زایمان باشد.
ممکن است شما بعد از زایمان طبیعی بدون داروی مسکن دچار لرز شوید، حتی اگر سزارین شده باشید یا داروهای تسکین دهنده در حین زایمان، به ویژه اپیدورال دریافت کرده باشید، احتمال بیشتری دارد به لرز دچار شوید. تحقیقات نشان می دهد که حدود 20 درصد از زنانی که زایمان طبیعی بدون داروی مسکن دارند، در زمان تولد نوزاد دچار لرز می شوند، در حالی که حدود 50 درصد از زنانی که اپیدورال دریافت کرده یا سزارین انجام داده اند، به این حالت دچار می شوند.
چه عواملی باعث تب و لرز بعد از زایمان می شود؟
اگرچه متخصصان دقیقا نمی دانند که چه چیزی باعث تب و لرز پس زایمان می شود، اما چندین نظریه دراین زمینه وجود دارد:
- تغییرات هورمونی: بدن شما هنگام شروع درد زایمان تغییرات هورمونی زیادی را تجربه می کند که ممکن است دمای داخلی بدن شما را کاهش دهد و منجر به لرز شود.
- محیط سرد: صرفا گذراندن مدت زمان طولانی در یک محیط بیمارستانی سرد می تواند بر توانایی بدن شما در تنظیم دما تأثیر بگذارد.
- عفونت: هر چقدر که عفونت دستگاه ادراری بیشتر باشد، تب شدید تر و مدت زمان بیشتری را به خود اختصاص می دهد و زنانی که عمل سزارین انجام می دهند احتمال اینکه تب کنند بیشتر است.
- داروهای مسکن: داروهای مسکن به ویژه اپیدورال، می توانند بر توانایی بدن در کنترل دمای مرکزی تاثیر بگذارند و با گشاد کردن رگ های خونی روی پوست، باعث افزایش جریان خون به سطح پوست شوند که منجر به از دست دادن بیشتر حرارت می شود.
- تزریقات درحین زایمان: دریافت داروی اپیدورال سرد و مایعات دیگر درحین زایمان می تواند باعث افزایش بیشتر از دست دادن حرارت شود.
مدت زمان و راه های پیشگیری
بیشتر لرزهای پس از زایمان، ازجمله آن هایی که با اپیدورال یا سزارین مرتبط هستند، عرض 20 تا 30 دقیقه طول می کشند و سپس به طور طبیعی از بین می روند. به ندرت اتفاق می افتد که لرز بعد از زایمان بیشترازیک ساعت طول بکشد، چه شما به طور طبیعی زایمان کرده باشید و چه سزارین.
اگرچه هیچ راهی برای پیشگیری از لرز پس از زایمان وجود ندارد، اما شما می توانید با داشتن لباس های گرم خود را آماده کنید تا در ساعاتی که در یک محیط سرد سپری می کنید، بدن خود را راحت تر و گرم تر نگه دارید.
اگرمی خواهید سزارین انجام دهید، ممکن است پزشک دارویی به شما بدهد که به جلوگیری از لرز درحین و بعد ازجراحی کمک کننده باشد. اگرسزارین شما از قبل برنامه ریزی شده است، قبل ازعمل سعی کنید تا حد امکان راحت و گرم بمانید تا از لرز وتکان های احتمالی بعد ازآن جلوگیری کنید. قبل از شروع جراحی، کارکنان اتاق عمل می توانند یک پتوی گرم را روی شانه ها و سینه شما، به دور از ناحیه استریل قرار دهند.
لرزش درحین زایمان و پس ازآن ممکن است کمی ترسناک باشد اما سعی کنید نگران نباشید. کارکنان بیمارستان با این علامت کاملا آشنا هستند. دراین وضعیت پرستاران به شما پتوهای گرم می دهند و وضعیت شما را بررسی می کنند تا مطمئن شوند همه چیز طبق انتظار پیش می رود. خوردن یک نوشیدنی گرم هم می تواند به شما کمک کند. از آنجایی که لرز بعد از زایمان می تواند باعث از دست دادن اکسیژن شود، اگر لرزش های شدیدی تجربه می کنید، ممکن است به شما ماسک اکسیژن داده شود.
سعی کنید به بدنتان درهنگام لرز فشار نیاورید، به خصوص اگرسزارین شده اید. انجام این کارممکن است باعث پاره شدن زخم عمل جراحی شود. اگر دراین شرایط تکان خوردن برایتان سخت است، می توانید نوزاد خود را به همسر یا کارکنان بیمارستان بدهید . هنگامی که لرز پس از زایمان تمام شد، می توانید بر روی کارهایی مثل شیردهی، تماس پوست به پوست و ارتباط عاطفی با کودک خود وقت بگذارید.
نشانه ها و مراقبت های پزشکی برای لرز بعد از زایمان
هر زمان که درحین یا بعد از زایمان دچار لرز شدید، به ویژه اگر لرز همراه با درد استخوان ها مانند آنفلوانزا یا تب باشد، به پزشک خود اطلاع دهید.
تب خفیف در 24 ساعت اول بعد از زایمان شایع است و جای نگرانی ندارد. در بعضی مواقع، اپیدورال حتی می تواند باعث تب شود اما اگرهنوز زایمان نکرده اید، دمای بالای بدن می تواند برای کودک شما خطرناک و از نشانه های عفونت باشد، در این زمان تیم پزشکی شما را به دقت تحت نظر خواهند گرفت و ممکن است به عنوان پیشگیری برای شما آنتی بیوتیک یا سایر داروها را تجویزکنند.
تب بالا در چند روز اول بعد از زایمان همچنین می تواند نشانه ای ازعفونت پس از زایمان باشد. عفونت های پس از زایمان حدود 5 تا 7درصد از زنان را در6 هفته اول بعد از زایمان تحت تأثیر قرارمی دهند. این عفونت ها می توانند خطرناک باشند و نیاز به درمان پزشکی دارند.
درمان تب و لرز بعد از زایمان
لرز معمولا در اثر افت دمای بدن رخ می دهد، اما گاهی نیز در اثر ابتلا به تب دچار لرز می شویم. درمان لرز بستگی به علت بروز آن دارد که با روش های مختلف می توان تا حدی آن ها را درمان کرد:
- درمان لرز با دارو: این گزینه مربوط به زمانی است که علت لرز، عفونت بدن باشد. اگر دلیل تب عفونت ویرووسی باشد، باید آنتی بیوتیک مصرف کرد.
- درمان با آمپول: زمانی که تب و لرز شدید و علائم حیاتی باشد، به درمان فوری نیاز است که می توان از طریق مسکن ها و تب برهای تزریقی یا استامینوفن های تزریقی استفاده کرد.
- درمان تب و لرز با شیاف: یکی از سریع ترین راه های درمان تب و لرزاستفاده از شیاف است. شیاف از طریق مقعد وارد شده و می تواند به عنوان یک تب براستفاده شود.
- درمان تب و لرز با روش های گیاهی: در درمان های خانگی می توان از داروهای گیاهی مثل سیر، دم نوش آویشن، نعناع فلفلی، زنجبیل، رزماری، اکالیپتوس، اکانیسه و چای سبز استفاده کرد.
علاوه بر لرز، علائمی که باید مراقب آنها باشید عبارتند از:
- دمای 100/4 درجه فارنهایت یا بالاتر در هر دو روز از ده روز اول پس از زایمان، به جزدر 24 ساعت اول (تب بلافاصله پس از زایمان معمولا مشکلی ایجاد نمی کند.)
- بوی بد لوشیا (خونریزی پس از زایمان)
- درد و حساسیت شدید شکمی
- اگر سزارین داشته اید، وجود چرک، قرمزی شدید یا ورم در محل برش ازعلائمی هستند که معمولا در عرض یک هفته پس از جراحی ظاهر می شوند.