
فیزیوتراپی کف لگن شامل روش های فیزیکی برای تقویت و یا آرام کردن عضلات کف لگن است که به بهبود ثبات مرکزی بدن و کنترل ادرار، حرکات روده و عملکرد جنسی کمک می کند.
تحقیقات نشان می دهند که فیزیوتراپی کف لگن یک گزینه درمانی کم تهاجمی است که باید به عنوان روش اولیه برای درمان انواع مشکلات مرتبط با کف لگن، مانند پرولاپس اندام های لگنی، بی اختیاری ادرار یا مدفوع و درد در حین رابطه جنسی استفاده شود.
این مقاله به شما کمک می کند تا بدانید در طول درمان کف لگن چه انتظاری باید داشته باشید و همینطور فواید آن را شرح می دهد. همچنین نحوه آماده سازی برای یک جلسه فیزیوتراپی را توضیح می دهد.
در چه مواردی به فیزیوتراپی کف لگن نیاز دارید؟
در مواردی که افراد دچار مشکلات کف لگن با تنش پایین یا بالای عضلات هستند و دردهای مربوط به عضلات کف لگن دارند، نیاز است به پزشک مراجعه کنند.
با این حال، درد در ناحیه لگن همیشه مربوط به مشکلات عضلات کف لگن نیست. علائم زیر ممکن است نشان دهنده مشکلات جدی تری باشند:
- احساس سوزش در حین ادرار
- خونریزی شدید در دوران قاعدگی
- گرفتگی شدید در دوران قاعدگی
- قاعدگی نامنظم
- خون در ادرار یا مدفوع
- ترشحات غیرطبیعی واژن
- تب و لرز
- تهوع و استفراغ
اگر این علائم را تجربه می کنید، حتما با پزشک عمومی یا متخصص زنان خود تماس بگیرید. ممکن است شما به عفونت یا مشکلی مرتبط با دستگاه گوارش، ادراری یا تناسلی نیاز به درمان پزشکی داشته باشید.
در روز فیزیوتراپی کف لگن چه انتظاری باید داشت؟
در این روز، شما وارد یک اتاق درمان خصوصی خواهید شد. فیزیوتراپیست شما تاریخچه پزشکی، علائم و مشکلات شما را بررسی می کند.
آن ها همچنین یک معاینه فیزیکی انجام خواهند داد که شامل بخش های خارجی و داخلی خواهد بود:
- در معاینه خارجی، فیزیوتراپیست شما ستون فقرات کمری، مفاصل ساکروایلیاک و عضلاتی که اطراف یا به لگن متصل هستند از جمله عضله راست شکمی، ایلیوپسواس و پیریفورمیس را بررسی می کند تا از وجود درد، سفتی یا حساسیت مطمئن شود.
- در معاینه داخلی، فیزیوتراپیست شما عضلات کف لگن را از نظر تنش، الاستیسیته، درد و حساسیت ارزیابی می کند. ممکن است یک یا دو انگشت دستکش پوش وارد واژن یا مقعد شما کنند تا عضلات کف لگن را از داخل لمس کنند. اغلب از روان کننده برای کاهش ناراحتی استفاده می شود.
فیزیوتراپیست شما همچنین توانایی شما را برای انجام انقباض و شل شدن داوطلبانه عضلات کف لگن، و همچنین حرکت آن ها با الگوهای تنفسی تان ارزیابی می کند.
انتظار داشته باشید که معاینه اولیه حدود یک ساعت طول بکشد. پس از انجام معاینه و ارزیابی بالینی، شما برای جلسات پیگیری برنامه ریزی خواهید شد. هر جلسه در یک اتاق درمان خصوصی انجام می شود و حدود 45 دقیقه طول می کشد.
چه کسانی این درمان را انجام می دهند؟
فیزیوتراپیست ها این روش درمان را برای افرادی که ممکن است از کمک آن بهره مند شوند، ارائه می دهند. آن ها متخصصانی هستند که در این زمینه گواهینامه دارند.
تنش عضلات کف لگن می تواند به دلیل زایمان، فرآیند پیری یا استرس تغییر کند. فواید فیزیوتراپی کف لگن می تواند به افرادی که مشکلات خاص سلامتی دارند، کمک کند از جمله:
- مشکلات مثانه مانند فوریت ادرار یا نشت ادرار
- مشکلات روده از جمله یبوست یا درد در هنگام دفع مدفوع
- تغییرات دوران بارداری و پس از زایمان در ناحیه لگن
- اختلالات جنسی در مردان (اختلال نعوظ) و زنان (درد در حین رابطه جنسی)
- سرطان های روده بزرگ و سایر سرطان ها که ممکن است نیاز به توانبخشی پس از درمان داشته باشند
- اسکلروز چندگانه و سایر بیماری های عصبی که می توانند بر عملکرد لگن تأثیر بگذارند
- جراحی هایی مانند هیسترکتومی که بر ناحیه لگن تأثیر می گذارند
تمرینات و تکنیک های درمانی فیزیوتراپی کف لگن
درمان شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تمریناتی برای آرامش یا انقباض عضلات کف لگن مانند تمرینات کگل
- درمان دستی، که اغلب به صورت داخلی توسط فیزیوتراپیست شما برای آرام کردن عضلات کف لگن و کاهش نقاط ماشه ای انجام می شود
- سوزن درمانی عملکردی خشک که از سوزن های نازک در نقاط ماشه ای برای کاهش درد و بازگرداندن عملکرد استفاده می کند
- بازخورد زیستی که با استفاده از حسگر فشار که وارد واژن یا مقعد می شود، به شما کمک می کند تا از قدرت انقباضات عضلات کف لگن آگاه شوید
- تحریک الکتریکی برای کمک به فعال سازی عضلات کف لگن
- دستگاه های درمانی مانند دیلاتورهای واژن که برای کشش عضلات کف لگن و کمک به شل شدن آن ها استفاده می شود
- مخروط های وزنی که می توانند وارد واژن یا مقعد شوند و در تمرینات انقباض استفاده شوند تا مقاومت بیشتری فراهم کنند
- درمان با امواج صوتی برای رسیدن به عضلات عمیق
- درمان با لیزر برای کمک به بهبودی عضلات
برخی از افراد ممکن است در طول جلسه فیزیوتراپی درد یا ناراحتی عضلانی تجربه کنند، زیرا عضلات در هر جلسه تقویت می شوند، اما درد نباید شدید باشد. اگر درد شدید یا ناگهانی تجربه کردید، به فیزیوتراپیست خود اطلاع دهید.
فیزیوتراپی کف لگن چه کاری انجام می دهد؟
فیزیوتراپی کف لگن برای درمان انواع اختلالات طبقه بندی شده به عنوان اختلالات کف لگن استفاده می شود. هم تنش کم و هم تنش زیاد عضلات می توانند منجر به اختلالات کف لگن شوند.
تنش عضلانی به میزان کشش استراحت در یک عضله هنگام عدم انقباض آن اشاره دارد.
اختلالات با تنش پایین
زمانی که عضله تنش پایینی دارد، عضله شل تر از حد معمول است و به سختی می توان آن را منقبض کرد.
وقتی عضلات کف لگن به دلیل تنش پایین ضعیف می شوند و شما مشکل در انقباض آن ها دارید، هسته بدن شما نمی تواند به طور مناسب پشتیبانی کند و کنترل شما بر روی مثانه و حرکات روده تحت تأثیر قرار می گیرد.
اختلالات کف لگن با تنش پایین که می توانند توسط فیزیوتراپی بهبود یابند عبارتند از:
- پرولاپس اندام های لگنی: تغییر غیرطبیعی اندام های لگنی، از جمله رحم، واژن، مثانه یا مقعد از موقعیت طبیعی آن ها
- بی اختیاری استرسی: نشت غیرارادی ادرار در طول فعالیت هایی که فشار داخل شکمی را افزایش می دهند، از جمله سرفه، عطسه، خندیدن، اسکوات زدن و بلند کردن اجسام سنگین
- مثانه بیش فعال: حالتی که با فوریت ادرار، تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار در پی انقباض غیرارادی مثانه همراه است
- بی اختیاری مقعدی: نشت غیرارادی گاز، مایعات یا مدفوع از مقعد
اختلالات با تنش بالا
زمانی که عضله دارای تنش بالاست، عضله سفت تر و محدودتر از حالت طبیعی است. این می تواند اغلب باعث درد هنگام تلاش برای شل کردن یا کشش عضله شود.
وقتی عضلات کف لگن به دلیل تنش بالا بیش از حد سفت می شوند، ممکن است درد لگنی، اسپاسم عضلات و همچنین درد و مشکل در هنگام دخول در رابطه جنسی یا معاینه زنان را تجربه کنید.
اختلالات کف لگن با تنش بالا که فیزیوتراپی می تواند برای آن ها توصیه شود عبارتند از:
- درد میوفاسیال کف لگن: درد مزمن ناشی از سفت شدن عضلات کف لگن
- واژینیسموس: اسپاسم غیرارادی و کنترل نشده عضلات اطراف واژن که در حین دخول رخ می دهد
- دیسپارونی: درد ناشی از آمیزش جنسی
سخنی از نی نی تینی
فیزیوتراپی کف لگن یک گزینه درمانی مؤثر برای مشکلات مربوط به عضلات کف لگن است که می تواند به بهبود کنترل ادرار، حرکات روده، و راحتی در روابط جنسی کمک کند. این درمان به ویژه برای افرادی که با مشکلاتی مانند بی اختیاری ادراری، افتادگی ارگان های لگنی و درد در ناحیه لگن مواجه هستند، بسیار مفید است. با شروع زود هنگام فیزیوتراپی کف لگن، می توان به کاهش درد و سایر علائم پرداخته و کنترل بیشتری بر زندگی روزمره بدست آورد.
اگر شما یا کسی که می شناسید با مشکلاتی مانند بی اختیاری ادرار یا درد لگن مواجه هستید، توصیه می کنیم با یک فیزیوتراپیست متخصص مشورت کنید. تجربه شما از فیزیوتراپی کف لگن می تواند به دیگران کمک کند تا تصمیم بهتری بگیرند. آیا شما تجربه ای در این زمینه دارید؟ ما مشتاقیم نظرات شما را بشنویم!