علائم تخمک گذاری
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۱۰/۳۰بدون دیدگاه on علائم تخمک گذاریزمان مطالعه : 24 دقیقه

اگر در حال برنامه ریزی و تلاش برای بارداری و فرزند آوری هستید، آشنایی با تخمک گذاری بسیار مهم است. زمان دقیق تخمک گذاری در هر زن متفاوت است، اما خوشبختانه روش هایی برای تشخیص علائم تخمک گذاری و برنامه ریزی مناسب برای افزایش احتمال بارداری وجود دارد.

حتی اگر هنوز قصد بارداری ندارید، شناخت نشانه های تخمک گذاری می تواند برای درک بهتر چرخه قاعدگی و شناسایی هرگونه ناهنجاری در آینده مفید باشد.

دوست دارید بیشتر درباره تخمک گذاری بدانید؟ ما در این مقاله از تخصص 4 متخصص زنان و زایمان مطرح استفاده کردیم تا دقیق ترین اطلاعات درباره علائم تخمک گذاری و تأثیرات آن را ارائه دهیم. ادامه مطلب را بخوانید تا از توصیه های کارشناسان مطلع شوید.

علائم تخمک گذاری

علائم تخمک گذاری

آیا می توانید تخمک گذاری را احساس کنید؟ این موضوع در زنان مختلف متفاوت است، اما علائم رایجی در بین اکثر بانوان وجود دارد که ممکن است آن ها را حس کنید. تغییرات هورمونی در بدن می توانند علائمی ایجاد کنند که نشان دهنده و علائم تخمک گذاری هستند. بسیاری از زنان این علائم را تا پنج روز قبل از تخمک گذاری و روز تخمک گذاری تجربه می کنند و این علائم ممکن است تا یک روز پس از تخمک گذاری نیز ادامه داشته باشد.

با این حال، اگر هیچ نشانه ای از تخمک گذاری مشاهده نمی کنید، نگران نباشید، این به این معنا نیست که تخمک گذاری انجام نمی شود.

طبق گفته دکتر دانیکا مور، متخصص زنان، در این باره :

بیشتر زنان هیچ علائمی از تخمک گذاری ندارند. اما اگر بتوانید علائم تخمک گذاری (علائم رایج ) را بشناسید، می توانید زمان احتمالی تخمک گذاری را بهتر پیش بینی کنید.

1 – تغییرات در مخاط دهانه رحم

بررسی مخاط دهانه رحم برای تشخیص تخمک گذاری

یکی از نشانه های تخمک گذاری تغییر در مخاط دهانه رحم است. با نزدیک شدن به زمان تخمک گذاری، بدن شما استروژن بیشتری تولید می کند که باعث می شود مخاط دهانه رحم شفاف تر، کشسان تر و شبیه به سفیده تخم مرغ شود. این مخاط به حرکت اسپرم به سمت تخمک کمک می کند. مقدار و ظاهر این مخاط در زنان مختلف متفاوت است. برای بررسی آن، می توانید با یک انگشت تمیز مخاط را بردارید و بین انگشت شست و اشاره بکشید. اگر حالت کشسان و مرطوب دارد، نشان دهنده ورود به دوره باروری است.

2 – حساسیت حواس بویایی و چشایی

برای برخی از زنان، حساس تر شدن حس بویایی در نیمه دوم چرخه قاعدگی می تواند جزو علائم تخمک گذاری باشد. بدن در این مرحله برای جذب بیشتر به فرمون مردانه آماده است. همچنین برخی زنان گزارش داده اند که حس چشایی نیز قوی تر می شود.

3 – حساسیت یا درد در سینه ها

حساسیت در سینه ها یا نوک آن ها می تواند یکی از نشانه های تخمک گذاری باشد. این وضعیت ناشی از تغییرات هورمونی قبل و بعد از تخمک گذاری است. این حساسیت ممکن است در زمان های دیگری از چرخه قاعدگی نیز رخ دهد و همیشه به تخمک گذاری مرتبط نیست.

4 – درد خفیف لگن یا شکم

درد خفیف لگن یا شکم در تخمک گذاری

برخی از زنان تخمک گذاری را به شکل درد خفیف یا گرفتگی در ناحیه پایین شکم احساس می کنند. این درد که به نام «میتل اشمرز» شناخته می شود، معمولا در سمتی از شکم که تخمک از تخمدان آزاد می شود، احساس می شود. این درد ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد و در برخی موارد با خونریزی خفیف یا حالت تهوع همراه باشد.

5 – لکه بینی یا ترشحات خونی

لکه بینی یا ترشحات خونی در تخمک گذاری

گاهی اوقات تخمک گذاری باعث لکه بینی یا ترشحات قهوه ای می شود که به دلیل تغییرات هورمونی است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که فولیکول تخمک گذاری پاره شده و مقداری خون خارج شود. اگر لکه بینی ادامه پیدا کند، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

6 – تغییر در میل جنسی

تغییر در میل جنسی در تخمک گذاری

افزایش میل جنسی یکی دیگر از علائم تخمک گذاری است که ممکن است نشان دهنده تمایل طبیعی بدن برای بارداری باشد.

7 – تغییرات در دهانه رحم

دهانه رحم در زمان تخمک گذاری ممکن است نرم تر، بازتر و بالاتر شود. بررسی این تغییرات نیاز به تمرین دارد، اما می تواند یکی از نشانه های تخمک گذاری باشد.

8 – حالت تهوع و سردرد

برخی از زنان در طول تخمک گذاری دچار حالت تهوع یا سردرد می شوند که به دلیل تغییرات هورمونی است. اگر این علائم شدید باشند، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

9 – تغییرات در دمای پایه بدن (BBT)

دمای پایه بدن، دمای بدن در حالت استراحت است. در زمان تخمک گذاری، این دما کمی کاهش می یابد و سپس افزایش می یابد. پیگیری دمای پایه بدن برای چند ماه می تواند به شناسایی الگوهای تخمک گذاری کمک کند.

زمان تخمک گذاری کی است؟

تعیین زمان تخمک گذاری

حالا که علائم تخمک گذاری را بررسی کردیم، ممکن است هنوز بپرسید دقیقا  چه زمانی تخمک گذاری رخ می دهد. شاید شنیده باشید که تخمک گذاری معمولا  در روز چهاردهم چرخه 28 روزه قاعدگی اتفاق می افتد، اما این زمان برای همه یکسان نیست.

اگر مانند اکثر زنان در سنین باروری باشید، چرخه قاعدگی شما معمولا  بین 28 تا 32 روز طول می کشد، تخمک گذاری معمولا  بین روزهای 10 تا 19 این چرخه رخ می دهد، حدود 12 تا 16 روز پیش از شروع قاعدگی بعدی.

بنا بر گفته دکتر مور در این باره:

در زنان سالم، تخمک گذاری 14 روز قبل از شروع قاعدگی اتفاق می افتد. بنابراین اگر چرخه شما 35 روزه باشد، تخمک گذاری در روز 21 آن چرخه رخ می دهد، اما اگر چرخه شما 21 روزه باشد، تخمک گذاری در روز هفتم رخ خواهد داد.

زمان تخمک گذاری ممکن است از یک چرخه به چرخه دیگر و از یک فرد به فرد دیگر متفاوت باشد.

دکتر شانون ام. کلارک، استاد دانشگاه تگزاس، در این باره می گوید:

به همین دلیل، بهتر است حداقل سه ماه الگوی چرخه قاعدگی خود را پیگیری کنید تا تخمین بهتری از زمان تخمک گذاری خود داشته باشید.

چرا ممکن است تخمک گذاری انجام نشود؟

در برخی زنان، تخمک گذاری همیشه اتفاق نمی افتد یا ممکن است نامنظم باشد. به طور کلی، اگر باردار باشید، یائسگی را پشت سر گذاشته باشید یا به طور منظم از قرص های جلوگیری از بارداری استفاده کنید، احتمالا  تخمک گذاری نخواهید داشت و علائم تخمک گذاری را مشاهده نخواهید کرد.

برخی بیماری ها یا شرایط مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا نارسایی زودرس تخمدان (POF) نیز می توانند باعث عدم تخمک گذاری شوند. همچنین برخی داروها، از جمله داروهای ضدافسردگی، ضدتهوع و شیمی درمانی، ممکن است باعث توقف موقت تخمک گذاری شوند. عوامل دیگری مانند استرس مزمن یا داشتن وزن بسیار کم یا زیاد نیز ممکن است بر باروری و عملکرد تخمک گذاری تأثیر بگذارند.

اگر با چرخه های قاعدگی نامنظم یا چرخه های بسیار کوتاه (کمتر از 21 روز) یا طولانی (بیشتر از 35 روز) روبرو هستید، بهتر است برای ارزیابی شرایط خود به پزشک مراجعه کنید.

دکتر جنا توروسی، متخصص زنان، توصیه می کند:

شناسایی علت اصلی تخمک گذاری نامنظم ضروری است و اگر قصد بارداری دارید، بهتر است با یک متخصص باروری مشورت کنید.

تخمک گذاری چه مدت طول می کشد؟

احتمالا این سؤال برایتان پیش آمده که تخمک گذاری چند روز طول می کشد؟

دکتر توروسی در این باره می گوید:

خود فرایند تخمک گذاری (آزاد شدن تخمک از تخمدان) رویدادی کوتاه است. پس از آزاد شدن تخمک بالغ از تخمدان، این تخمک حدود 24 ساعت قابلیت باروری دارد.

البته برای باردار شدن نیازی نیست دقیقا  در روز تخمک گذاری رابطه جنسی داشته باشید. واقعیت این است که یک “پنجره باروری” شش روزه در چرخه شما وجود دارد، پنج روز قبل از تخمک گذاری و روز تخمک گذاری. در این دوره، بیشترین احتمال باروری در دو تا سه روز قبل از تخمک گذاری و روز تخمک گذاری است.

چطور زمان تخمک گذاری را پیش بینی کنیم؟

چه قصد بارداری داشته باشید و چه بخواهید بیشتر با بدن خود آشنا شوید، روش های زیر می توانند به شما کمک کنند علائم تخمک گذاری را شناسایی کنید:

1 – مانیتورینگ دمای پایه بدن (BBT)

یکی از راه های تشخیص تخمک گذاری، پیگیری دمای پایه بدن طی چند ماه است. دمای بدن خود را هر روز صبح قبل از بلند شدن از تخت با دماسنج دیجیتال مخصوص اندازه گیری کنید و آن را یادداشت کنید. تغییرات کوچک روزانه طبیعی هستند، اما یک افزایش دمای پایدار نشان می دهد که تخمک گذاری رخ داده است.

2 – پیگیری چرخه قاعدگی

با یادداشت تاریخ شروع و پایان قاعدگی برای چند ماه، می توانید تخمک گذاری خود را بهتر پیش بینی کنید. اگر چرخه شما منظم است (بین 25 تا 35 روز)، احتمالا  به طور منظم تخمک گذاری می کنید. علائمی مانند گرفتگی شکم، افزایش مخاط دهانه رحم و حساسیت سینه ها را نیز ثبت کنید.

3 – کیت پیش بینی تخمک گذاری

این کیت ها که بدون نسخه قابل تهیه هستند، سطح هورمون لوتئینیزه کننده (LH) را در ادرار اندازه گیری می کنند. معمولا  تخمک گذاری 10 تا 12 ساعت پس از اوج LH اتفاق می افتد که یکی از علائم تخمک گذاری می باشد. کیت ها با مشخص کردن این زمان به شما اجازه می دهند تا برای بارداری برنامه ریزی کنید.

4 – مانیتور باروری

مانیتور باروری، برخلاف کیت های تخمک گذاری، می تواند پنج روز باروری شما را شناسایی کند. این دستگاه علاوه بر LH، سطح استروژن را نیز اندازه گیری می کند.

5 – ماشین حساب تخمک گذاری نی نی تینی

ماشین حساب تخمک گذاری ما به راحتی می تواند با مشخص کردن اولین روز آخرین قاعدگی شما، روزهای تخمک گذاری شما رامحاسبه کند.

سخنی از نی نی تینی

شناخت زمان و علائم تخمک گذاری می تواند به شما در برنامه ریزی برای بارداری یا مدیریت بهتر چرخه قاعدگی کمک کند. هرچه بیشتر با بدن خود هماهنگ باشید، بهتر می توانید تخمین بزنید که تخمک گذاری چه زمانی رخ خواهد داد.

سوالات متداول

هنوز هم برایتان سؤال است که آیا می توان احساس کرد چه زمانی تخمک گذاری اتفاق می افتد؟ پاسخ این است: شاید! نشانه های تخمک گذاری از فردی به فرد دیگر متفاوت است یا ممکن است اصلا  قابل توجه نباشند.

برخی زنان در زمان تخمک گذاری، ناراحتی خفیفی یا درد کوتاهی را در ناحیه پایین شکم احساس می کنند. با این حال، همه زنان تخمک گذاری را احساس نمی کنند و اگر این حس وجود داشته باشد، معمولا  خفیف و ظریف است.

بسیاری از زنان هیچ علائم قابل توجهی از تخمک گذاری را تجربه نمی کنند و عدم وجود نشانه های تخمک گذاری تأثیر مستقیمی بر باروری ندارد. زنان می توانند بدون تجربه علائم واضح تخمک گذاری همچنان بارور باشند. به همین ترتیب، وجود یا شدت علائم تخمک گذاری نیز لزوما  با سطح بالاتر باروری مرتبط نیست.

قابل اعتمادترین روش برای پایش تخمک گذاری استفاده از کیت های پیش بینی تخمک گذاری، ماشین حساب تخمک گذاری نی نی تینی، شناسایی تغییرات مخاط دهانه رحم و بررسی سطح هورمون ها در آزمایش خون است.

تخمک گذاری پیش نیازی برای بارداری طبیعی و بدون کمک پزشکی است. به عبارت دیگر، اگر اصلا  تخمک گذاری نداشته باشید، بدون مداخله پزشکی نمی توانید باردار شوید. با این حال، برخی زنان ممکن است به صورت نامنظم تخمک آزاد کنند و حتی با وجود تخمک گذاری های نامنظم باردار شوند.

احتمالا با تغییرات خلق وخویی که درست قبل از شروع قاعدگی رخ می دهد (PMS) آشنا هستید. اما مشخص شده که این تنها زمانی از ماه نیست که حال وهوای شما تغییر می کند. تحقیقات نشان داده اند که بسیاری از زنان در دوران تخمک گذاری یک تقویت مثبت در خلق وخو (بیایید آن را “افزایش شادی” بنامیم!) تجربه می کنند.

این مساله ممکن است مربوط به زمان تخمک گذاری باشد (یا شاید نزدیک به زمان قاعدگی). یک مطالعه نشان داد که برخی زنان در روزهای منتهی به تخمک گذاری تا دوران قاعدگی دچار **نفخ** می شوند. البته با توجه به مدت طولانی این علامت، ممکن است فقط بر اساس نفخ به سختی بتوانید مرحله دقیق چرخه قاعدگی خود را تشخیص دهید.

اگر به طور ناگهانی میل شدیدی به گوشت و نان پیدا کرده اید، ممکن است تخمک گذاری در حال رخ دادن باشد. یک مطالعه نشان داد که زنان در دوران تخمک گذاری بیشتر تمایل به مصرف **کربوهیدرات ها، پروتئین ها، فیبرها و کلسیم** دارند. از سوی دیگر، اگر میل به شیرینی، نمک یا غذاهای چرب دارید، ممکن است به شروع قاعدگی نزدیک شده باشید.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.thebump.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها