سکسکه در نوزادان
نویسنده: آخرین به روز رسانی : 1403/12/22بدون دیدگاه on سکسکه در نوزادانزمان مطالعه : 2 دقیقه

از صدای شیرین قان و قون گرفته تا خمیازه های کوچک، نوزادان کارهای بامزه ای انجام می دهند. اما برخی از این حرکات ممکن است والدین را به فکر فرو ببرد که آیا این رفتار ها طبیعی هستند یا خیر. یکی از این موارد سکسکه در نوزادان است. شاید شنیدن صدای سکسکه نوزادتان بامزه باشد، اما احتمالا از خود می پرسید: آیا سکسکه نوزاد طبیعی است؟

بله! سکسکه در نوزادان کاملا طبیعی و بی ضرر است و نشانه ای از رشد و تکامل آن ها محسوب می شود. البته، این مسئله می تواند برای والدین و حتی نوزاد کمی آزاردهنده باشد. اما چرا نوزادان سکسکه می کنند و چطور می توان آن را متوقف کرد؟ در ادامه، دلایل این پدیده و راه های پیشگیری از آن را بررسی می کنیم.

علت سکسکه در نوزادان چیست؟

نوزادان دقیقا به همان دلیلی که بزرگسالان دچار سکسکه می شوند، این تجربه را دارند. سکسکه یک رفلکس طبیعی و غیرارادی است که به دلیل انقباض ناگهانی دیافراگم (ماهیچه ای که به تنفس کمک می کند) رخ می دهد. این انقباض باعث بسته شدن سریع تارهای صوتی شده و صدای “هیک” را ایجاد می کند.

دکتر دنیس اسکات، متخصص اطفال، توضیح می دهد که سکسکه در نوزادان معمولا به فرآیند تغذیه مربوط می شود. دلایل اصلی آن عبارتند از:

تغذیه بیش از حد یا سریع خوردن شیر

اگر نوزاد بیش از حد شیر بخورد، خیلی سریع تغذیه کند یا هنگام شیر خوردن مقدار زیادی هوا ببلعد، احتمال سکسکه بیشتر می شود.

دکتر کریستال فورگنی، متخصص اطفال، می گوید:

پر شدن بیش از حد معده، فشار روی دیافراگم را افزایش داده و منجر به سکسکه می شود.

به همین دلیل، بسیاری از نوزادان هنگام یا بعد از تغذیه سکسکه می کنند. اگر هنگام شیر دادن متوجه سکسکه شدید، می توانید تغذیه را متوقف کرده و اجازه دهید نوزاد کمی استراحت کند. همچنین، تغذیه آهسته تر و توقف های مکرر برای آروغ گرفتن می تواند کمک کننده باشد.

تغییر ناگهانی دمای معده

نوشیدن یک مایع خیلی گرم یا خیلی سرد (و یا مصرف هر دو به فاصله کوتاه) می تواند سکسکه را تحریک کند. برای مثال، اگر ابتدا به نوزاد شیر سرد داده و بعد به او سرلاک گرم بدهید، این تغییر دمای سریع ممکن است باعث سکسکه شود.

رفلاکس معده (GERD)

در برخی موارد، رفلاکس معده نیز می تواند عامل سکسکه زیاد در نوزادان باشد. رفلاکس زمانی رخ می دهد که غذای نیمه هضم شده و اسید معده به مری بازمی گردد و باعث سوزش و تحریک دیافراگم می شود. بااین حال، سکسکه به تنهایی نشانه رفلاکس معده نیست. اگر نوزاد شما علائم دیگری مانند بی قراری، استفراغ یا مشکل در تغذیه دارد، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

سکسکه در نوزادان از چه زمانی شروع می شود؟

شاید تعجب کنید، اما سکسکه حتی قبل از تولد نوزاد، در رحم مادر نیز اتفاق می افتد!
دکتر اسکات توضیح می دهد:

تصاویر سونوگرافی نشان می دهد که سکسکه می تواند از هفته نهم یا دهم بارداری شروع شود.

بنابراین، سکسکه نوزادان تازه متولد شده امری کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد.

سکسکه در نوزادان چقدر طول می کشد؟

نوزادان ممکن است چندین بار در روز دچار سکسکه شوند. هر بار بین ۵ تا ۱۰ دقیقه یا حتی بیشتر طول بکشد. اما تا زمانی که نوزاد آرام و خوشحال به نظر می رسد، نیازی به نگرانی نیست.

دکتر رابین جاکوبسون، متخصص اطفال، بیان می کند:

برای والدین، به خصوص تازه کارها، ممکن است نگران کننده باشد، اما معمولا سکسکه خود به خود و بدون نیاز به مداخله برطرف می شود.

با افزایش سن نوزاد، دفعات سکسکه کاهش پیدا می کند. معمولا بعد از ۶ ماهگی کمتر می شود، اما اگر حتی یک نوزاد ۹ ماهه گاهی دچار سکسکه شود، جای نگرانی نیست.

برای رفع سکسکه نوزاد چه باید کرد؟

حالا که متوجه شدیم چرا سکسکه در نوزادان اتفاق می افتد، به روش های متوقف کردن آن می رسیم. اگرچه سکسکه خطری ندارد، اما طبیعی است که والدین بخواهند نوزادشان هرچه زودتر از این وضعیت خارج شود.

  • راهکارهای توقف سکسکه نوزاد شیرخوار (تغذیه با شیر مادر)
  • هنگام تغذیه، در هر نوبت شیردهی، بعد از تعویض سینه، آروغ نوزاد را بگیرید.
  • اگر نوزاد هنگام شیر خوردن هوای زیادی می بلعد، طرز گرفتن سینه را اصلاح کنید. دهان نوزاد باید کاملا اطراف هاله قهوه ای رنگ سینه را بگیرد، نه فقط نوک آن را.
  • راهکارهای توقف سکسکه در نوزادانی که با شیشه شیر تغذیه می شوند
  • هنگام تغذیه با شیشه شیر، در میانه راه، ۵ تا ۱۰ دقیقه توقف کنید و آروغ نوزاد را بگیرید.
  • شیشه شیر را طوری نگه دارید که شیر کاملا سرِ پستانک را بپوشاند تا هوا وارد دهان نوزاد نشود.
  • اگر سکسکه در حین تغذیه اتفاق افتاد، اجازه دهید نوزاد کمی استراحت کند و سپس ادامه دهید.

روش های پیشگیری از سکسکه در نوزادان

ممکن است بخواهید چند ترفند برای جلوگیری از سکسکه نوزاد امتحان کنید. اگرچه هیچ روش تضمینی برای پیشگیری از سکسکه وجود ندارد، نکات زیر می توانند کمک کننده باشند:

  • آهسته و با حوصله به نوزاد شیر بدهید. تغذیه سریع یکی از اصلی ترین علل سکسکه است.
  • از تغییر ناگهانی دمای شیر یا غذا خودداری کنید.
  • بعد از هر بار شیردهی، آروغ نوزاد را بگیرید تا از ورود هوای اضافی به معده جلوگیری شود.
  • به نوزاد زمانی که آرام است شیر بدهید. تغذیه ی نوزاد در حالی که آرام است (و نه هنگام گریه) می تواند به جلوگیری از سکسکه کمک کند.
  • فعالیت و تحرک نوزاد را بلافاصله بعد از تغذیه محدود کرد.

صرف نظر از اینکه نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه می کنید یا از شیشه شیر استفاده می کنید، برای جلوگیری و متوقف کردن سکسکه نوزاد پس از تغذیه:

  • به آرامی پشتش را نوازش کنید
  • او را تکان دهید
  • موقعیتش را تغییر دهید یا پستانک به او بدهید
  • به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در حالت عمودی نگه دارید

این کارها می توانند نوزاد را آرام کرده و باعث توقف سکسکه شوند.

چه کارهایی را نباید برای متوقف کردن سکسکه نوزاد انجام داد؟

اگرچه روش های مختلفی برای متوقف کردن سکسکه در نوزادان وجود دارد، اما برخی کارها را متخصصان به طور کامل منع می کنند:

  • هرگز نوزاد را نترسانید یا از روش های ناگهانی برای توقف سکسکه استفاده نکنید. چون واقعا هیچ کدام از این روش ها کارساز نیستند.
  • پارچه ی خیس روی پیشانی نوزاد قرار ندهید، زیرا این روش نیز تأثیری ندارد.
  • نگه داشتن نفس، روشی است که هرگز نباید روی نوزاد امتحان شود. انجام این کار به شدت خطرناک است.
  • بسیاری از افراد توصیه می کنند که زبان نوزاد را بکشید یا روی پیشانی یا ملاج او (بخش نرم بالای سر نوزاد) فشار بیاورید، اما این کارها می توانند به نوزاد آسیب برسانند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

سکسکه در نوزادان یک اتفاق طبیعی است، معمولا جای نگرانی ندارد و خود به خود برطرف می شود.

بااین حال، اگر سکسکه ی نوزاد برای مدت طولانی (مثلا چندین ساعت) ادامه داشت، یا اگر احساس کردید که نوزاد ناراحت است یا مشکلی دارد، در تماس با پزشک تردید نکنید. علاوه بر این، اگر نوزاد هنگام تغذیه یا تنفس دچار مشکل می شود، باید فورا با پزشک خود تماس بگیرید.

سخنی از نی نی تینی

سکسکه در نوزادان معمولا جای نگرانی ندارد و اغلب بدون هیچ اقدام خاصی از بین می رود. برای جلوگیری از آن، می توانید روش هایی مانند آهسته تر شیر دادن، آروغ گرفتن و نگه داشتن نوزاد در وضعیت عمودی پس از تغذیه را امتحان کنید. درنهایت، اگر سکسکه ی نوزاد طولانی شد یا همراه با علائمی مانند مشکلات تغذیه ای یا تنفسی بود، با پزشک مشورت کنید. اما در بیشتر موارد، فقط کافی است صبور باشید و از لحظات زیبای نوزادی او لذت ببرید.

سوالات متداول

اگرچه سکسکه می تواند آزاردهنده باشد، اما مضر نیست. دکتر فورجنی توضیح می دهد: سکسکه که در دستگاه گوارش رخ می دهد و هیچ گاه نشانه ی یک مشکل جدی در نوزادان یا شیرخواران نیست.

در بیشتر موارد، خواباندن نوزاد در حالی که سکسکه دارد، کاملا بی خطر است. انقباضات کوچک دیافراگم نوزاد تداخلی در تنفس ایجاد نمی کنند، بنابراین از نظر پزشکی هیچ مانعی وجود ندارد. دکتر اسکات می گوید: تا زمانی که نوزاد راحت است، استفراغ نمی کند و دچار مشکلات تنفسی نشده است، خواباندن او در هنگام سکسکه اشکالی ندارد.

اگر باردار هستید، ممکن است حرکات ریتمیک و ملایمی را در شکم خود احساس کنید. سکسکه در رحم بر خلاف لگد زدن، شبیه به یک تکان یا انقباض خفیف در شکم احساس می شود که معمولا به صورت تکراری و ریتمیک است.

ممکن است بخواهید بدانید که چگونه سکسکه در نوزادان را فورا متوقف کنید، اما متأسفانه هیچ روش ایمنی برای این کار وجود ندارد و در نهایت سکسکه خود به خود برطرف می شود. همچنین نباید از روش هایی که برای بزرگسالان توصیه می شود، برای نوزادان استفاده کنید.

اگر نوزاد در هنگام سکسکه کمرش را قوس می دهد و گریه می کند، ممکن است دلیل آن ناراحتی ناشی از مشکلاتی مانند درد شکمی یا رفلاکس باشد.

بله، طبیعی است که نوزادان مرتبا دچار سکسکه شوند. اپیزودهای سکسکه معمولا کوتاه هستند (حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه) و خود به خود برطرف می شوند، بدون اینکه باعث درد یا ناراحتی شوند.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.thebump.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 2

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله