راهکارهای تسکین کمردرد پس از زایمان
نویسنده: آخرین به روز رسانی : 1403/12/11بدون دیدگاه on راهکارهای تسکین کمردرد پس از زایمانزمان مطالعه : 3 دقیقه

کمردرد پس از زایمان در خانم ها پدیده ای بسیار شایع است. بسیاری از تغییرات فیزیکی و هورمونی که در دوران بارداری باعث کمردرد شما شده بودند، پس از زایمان نیز ممکن است همچنان باعث ناراحتی شما شوند. همچنین، عواملی مانند تغییر فیزیکی و بلند کردن نوزاد نیز می تواند این درد را بیشتر کند. این نوع کمر درد معمولا ظرف چند ماه بعد از زایمان بهبود می یابد اما اگر کمردردتان بهبود نیافت در این مقاله توضیح خواهیم داد که چه اقداماتی انجام دهید؟

کمردرد پس از زایمان چیست؟

کمردرد پس از زایمان چیست؟

بسیاری از خانم ها پس از زایمان دچار سفتی و درد در ناحیه کمر می شوند و این درد ممکن است انجام کارهای روزمره و مراقبت از نوزاد را دشوار کند.

کمر درد بعد از زایمان، به ویژه در قسمت پایین کمر، بسیار رایج است. تحقیقات نشان می دهند که حدود 20 درصد از مادران این درد را بین 3 تا 6 ماه پس از زایمان تجربه می کنند. این کمر درد در مادرانی که زایمان سزارین داشته اند، نیز ممکن است رخ دهد، زیرا کم تحرکی در زایمان سزارین باعث ضعف عضلات مرکزی می شود به همین دلیل دوره بهبودی معمولا طولانی تر از زایمان طبیعی است.

علاوه بر این، ممکن است پس از زایمان در ناحیه دنبالچه احساس درد داشته باشید. همچنین، بلند کردن نوزاد، خم شدن برای خواباندن او در تخت یا کریر، حمل صندلی ماشین و خم شدن هنگام شیردهی می توانند باعث درد در قسمت بالایی کمر شوند.

دلایل کمردرد پس از زایمان

دلایل کمردرد پس از زایمان

بسیاری از تغییرات فیزیکی که در دوران بارداری باعث کمردرد شده بودند، پس از زایمان نیز می توانند در ایجاد این درد نقش داشته باشند.

در دوران بارداری، رشد رحم باعث کشیدگی و ضعف عضلات شکم و تغییر در وضعیت بدن می شود، که این امر فشار بیشتری بر کمر وارد می کند. اضافه وزن بارداری و پس از آن، فشار بیشتری به عضلات و مفاصل وارد می کند. همچنین، تغییرات هورمونی در دوران بارداری که بدن را برای زایمان آماده می کنند، باعث شل شدن مفاصل و رباط های متصل کننده لگن به ستون فقرات می شوند.

علاوه بر این، ممکن است در طول زایمان عضلاتی را که به طور معمول از آن ها استفاده نمی کنید، به کار گرفته باشید، به ویژه اگر زایمان شما طولانی یا دشوار بوده باشد.

بسیاری از این عوامل و تغییرات فیزیکی پس از زایمان نیز می تواند باعث ایجاد کمردرد شود. عوامل دیگری نیز در ایجاد این کمر درد  نقش دارند. بسیاری از مادران هنگام شیردهی وضعیت بدن (پوزیشن شیردهی) خود را به درستی تنظیم نمی کنند، که این امر می تواند باعث کشیدگی عضلات گردن و قسمت بالایی کمر شود. همچنین، خستگی و استرس ناشی از مراقبت مداوم از نوزاد نیز ممکن است بهبودی بدن را دشوارتر کند.

کمردرد پس از زایمان چه مدت طول می کشد؟

کمردرد پس از زایمان چه مدت طول می کشد؟

کمر درد معمولا ظرف چند ماه پس از زایمان بهبود می یابد، اما در برخی از بانوان ممکن است این درد مدت زمان بیشتری ادامه داشته باشد.

زنانی که پیش از بارداری یا در طول آن کمر درد داشتند بیشتر در معرض خطر ابتلا به کمردرد مزمن پس از زایمان قرار دارند، به ویژه اگر درد آن ها شدید بوده یا در اوایل بارداری شروع شده باشد. همچنین، اضافه وزن احتمال بروز کمر درد مزمن را افزایش می دهد.

اگر کمردرد بعد از زایمان شما ادامه دارد، با پزشک خود در مورد آن صحبت کنید. پزشک ممکن است شما را به یک متخصص کمر درد (ارتوپد) یا فیزیوتراپیست ارجاع دهد تا تمریناتی را برای تقویت عضلات کمر و شکم به شما آموزش دهد.

چگونه کمردرد پس از زایمان را تسکین دهیم؟

مراقبت ها و راهکارهای خانگی برای رفع کمر درد می تواند تا حد زیادی موثر باشد که در اینجا به برخی از آن ها اشاره می کنیم.

روش های رایج تسکین کمردرد پس از زایمان

انجام ورزش های ملایم

انجام ورزش های ملایم

ورزش سبک می تواند به بهبود کمر درد شما کمک کند. می توانید با پیاده روی سبک شروع کنید. راه رفتن آرام و کوتاه مدت در هفته های اول پس از زایمان (چه زایمان طبیعی داشته باشید و چه سزارین) معمولا بی خطر است.

با مشورت پزشک می توانید حرکات کششی ملایم یا تمرینات تقویت کننده عضلات کمر و شکم را به برنامه خود اضافه کنید. یوگا نیز می تواند برای تسکین کمردرد پس از زایمان   کمک کننده باشد، اما از انجام حرکات کششی بیش از حد خودداری کنید. اگر در حین انجام یک حرکت احساس درد کردید، فورا آن را متوقف کنید.

اصلاح وضعیت بدن

اصلاح وضعیت بدن برای کاهش کمردرد بعد از زایمان

این نکات را در طول روز رعایت کنید:

  • هنگام نشستن و ایستادن، صاف بایستید.
  • هنگام شیر دادن (چه با شیر مادر و چه با شیشه) در وضعیت مناسبی قرار بگیرید. از یک صندلی راحت با دسته استفاده کنید و از بالش های حمایتی برای کمر و دست های خود بهره بگیرید.
  • اگر نوزاد از شیر خودتان تغذیه می کند ، یک بالش شیردهی تهیه کنید تا در وضعیت بهتری قرار بگیرید.
  • هنگام بلند کردن وسایل یا کودک خود، از زانو خم شوید، نه از کمر.
  • اگر زایمان سزارین داشته اید، به هیچ عنوان وسایل سنگین بر ندارید و از کمک دیگران برای این موضوع استفاده کنید.

مراقبت و رسیدگی هایی که می تواند به کاهش کمردرد پس از زایمان به شما کمک کند

روش های مراقبتی تسکین درد کمر بعد از زایمان

  • پس از تأیید پزشک، در وان آب گرم استراحت کنید.
  • از کمپرس گرم یا سرد در محل درد استفاده کنید (البته با پوشش مناسب برای جلوگیری از آسیب پوستی).
  • یک ماساژ آرام بخش بگیرید.
  • تکنیک های آرامش بخش مانند تمرینات تنفسی یا مدیتیشن را امتحان کنید.
  • از دستگاه تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS) استفاده کنید. برخی افراد گزارش کرده اند که این دستگاه کوچک و ارزان به طور موقت کمر درد را کاهش می دهد.

سایر روش هایی که باعث کاهش کمردرد پس از زایمان می شود

  • داروهای مسکن: ایبوپروفن یا استامینوفن ممکن است کمک کننده باشند، اما دوز توصیه شده را رعایت کنید. اگر برای مدتی طولانی می خواهید از دارو استفاده کنید یا دارو تأثیری ندارد، با پزشک مشورت کنید.
  • فیزیوتراپی: یک فیزیوتراپیست می تواند تمریناتی برای کاهش درد به شما آموزش دهد.
  • درمان های جایگزین: برخی از افراد از طب سوزنی یا درمان های کایروپراکتیک برای کاهش کمر درد استفاده می کنند. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این روشها ممکن است مؤثر باشند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگرچه کمردرد پس از زایمان معمولا طبیعی است و طی چند هفته بهبود می یابد، اما در برخی موارد ممکن است نشان دهنده یک مشکل جدی تر باشد. در صورت مشاهده علائم زیر، فورا با پزشک خود تماس بگیرید:

  • درد شدید، مداوم یا رو به وخامت
  • درد ناشی از ضربه یا همراه با تب
  • بی حس شدن یا ضعف ناگهانی در یک یا هر دو پا
  • بی حسی  در ناحیه باسن، کشاله ران یا اندام تناسلی، که ممکن است باعث بی اختیاری ادرار یا مدفوع شود.

در چنین مواردی، دریافت مراقبت پزشکی فوری ضروری است.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. babycenter.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها