خوابیدن روی شکم در بارداری
نویسنده: آخرین به روز رسانی : 1403/12/27بدون دیدگاه on خوابیدن روی شکم در بارداریزمان مطالعه : 1 دقیقه

خوابیدن روی شکم در بارداری بی خطر است و در سه ماهه اول بارداری ممکن است هنوز راحت باشد، اما با بزرگ تر شدن شکم، این وضعیت تغییر خواهد کرد.

اگر همیشه به خوابیدن روی شکم عادت داشته اید، ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که آیا در دوران بارداری هم می توانید همین طور بخوابید یا خیر؟ خبر خوب این است که در اوایل بارداری، خوابیدن روی شکم کاملا بی خطر است. اما با پیشرفت بارداری، این وضعیت تغییر می کند.

دکتر کیم لنگدن، متخصص زنان و زایمان می گوید:
“خوابیدن روی شکم در دوران بارداری اشکالی ندارد، اما در سه ماهه سوم ممکن است سخت تر شود.”

با اینکه در دوران بارداری باید نکات زیادی را رعایت کرد اما خوابیدن روی شکم در ماه های اول ممنوع نیست. در ادامه، اطلاعاتی درباره خوابیدن روی شکم در بارداری ارائه شده است، از جمله شرایطی که این وضعیت حتی ممکن است برای شما مفید باشد.

آیا خوابیدن روی شکم در بارداری بی خطر است؟

بر اساس مطالعات صورت گرفته خوابیدن روی شکم در دوران بارداری برای مدت کوتاه کاملا بی خطر است.

این مطالعه به طور خاص روی زنان بارداری که دچار پره اکلامپسی بودند، انجام شد؛ یعنی افرادی که بارداری پرخطری داشتند. نتایج نشان داد که خوابیدن یا دراز کشیدن روی شکم برای مدت کوتاه هیچ خطری برای مادر یا جنین ایجاد نمی کند.

دکتر پیس نگبو بنکس، متخصص زنان و زایمان نیز تأکید می کند:

خوابیدن روی شکم در دوران بارداری به جنین آسیبی نمی رساند. با این حال، او توضیح می دهد که با رشد شکم، این وضعیت ممکن است برای مادر ناراحت کننده شود، زیرا رحم به تدریج بزرگ تر شده و فشار بیشتری وارد می کند.

خطرات خوابیدن روی شکم در بارداری

به طور کلی، تنها خطری که باید در مورد وضعیت خواب در دوران بارداری در نظر گرفت، خوابیدن به پشت یا سمت راست بدن در سه ماهه سوم است.

در این مرحله، خوابیدن به پشت یا سمت راست می تواند باعث کاهش جریان اکسیژن و مواد مغذی به جنین شود. دلیل این مسئله این است که رحم در حال رشد ممکن است روی رگ های خونی اصلی که مسئول تغذیه جنین هستند، فشار بیاورد.

دکتر آلن لیندمن، متخصص زنان و زایمان و کارشناس مرگ ومیر مادران، می گوید:
“خوابیدن روی پهلوی چپ از فشار آمدن به رگ های خونی مهم جلوگیری می کند و مانع از کاهش جریان خون به جنین در اواخر بارداری می شود.”

به همین دلیل، پزشکان معمولا توصیه می کنند که از خوابیدن روی پشت در دوران بارداری، به ویژه بعد از هفته 28، خودداری کنید، زیرا ممکن است این وضعیت بر روی گردش خون و اکسیژن رسانی به جنین تأثیر بگذارد.

اگر بارداری شما پرخطر است یا در مورد وضعیت خواب خود نگرانی دارید، حتما با پزشک مشورت کنید تا بهترین راهکارها را دریافت کنید.

چرا برخی افراد در دوران بارداری روی شکم می خوابند؟

در دوران بارداری، داشتن یک خواب باکیفیت می تواند دشوارتر شود. ممکن است احساس خستگی شدید کنید، دچار بی خوابی شوید، بیش از حد معمول به خواب نیاز داشته باشید یا به دلیل بزرگ تر شدن شکم، پیدا کردن یک وضعیت خواب راحت برایتان سخت باشد.

برخی افراد ترجیح می دهند روی شکم بخوابند، زیرا این حالت برای آن ها راحت ترین وضعیت است. اگر شما هم به خوابیدن روی شکم عادت دارید، استفاده از بالش بارداری یا بالش شیردهی می تواند به شما کمک کند که با رشد شکم، راحت تر در این وضعیت قرار بگیرید. همچنین می توانید از بالش دوناتی شکل استفاده کنید تا شکم شما در فضای خالی آن قرار بگیرد و فشاری به آن وارد نشود.

در ماه های آخر بارداری، با بزرگ تر شدن شکم، خوابیدن روی شکم ممکن است دیگر راحت نباشد. در چنین شرایطی، می توانید روی پهلوی چپ بخوابید یا حالتی بین پهلو و پشت را انتخاب کنید که هم ایمن باشد و هم به شما احساس راحتی بدهد.

مزایای خوابیدن روی شکم در بارداری

خوابیدن روی شکم در دوران بارداری ممکن است به شما کمک کند راحت تر بخوابید و از قرار گرفتن در وضعیت های نادرست جلوگیری کنید.

برخی از مزایای خوابیدن روی شکم در دوران بارداری عبارتند از:

کمک به بهبود کیفیت خواب: اگر خوابیدن روی شکم بهترین وضعیت برای شماست، می توانید با خیال راحت در این حالت بخوابید. داشتن خواب کافی در دوران بارداری بسیار مهم است، زیرا اضطراب درباره مادر شدن یا خستگی ناشی از بارداری می تواند باعث کاهش کیفیت خواب شود. بنابراین، هر راهکاری که به خواب بهتر کمک کند، مفید خواهد بود.

جلوگیری از قرار گرفتن در وضعیت های خطرناک: در حالی که خوابیدن روی شکم در بارداری تا مدتی بی خطر است، اما برخی وضعیت های خواب ممکن است خطرناک باشند.

از هفته 28 بارداری به بعد، بهتر است از خوابیدن روی پشت خودداری کنید. خوابیدن در این وضعیت ممکن است باعث فشار به ورید اجوف تحتانی شود؛ این ورید مسئول بازگرداندن خون از قسمت های پایین بدن به قلب است.

علاوه بر این، خوابیدن روی پهلوی راست در اواخر بارداری می تواند باعث فشار بر آئورت شود که وظیفه پمپاژ خون به سراسر بدن را دارد.

فشار بر روی این رگ های اصلی می تواند:

  • میزان خون رسانی به جنین را کاهش دهد
  • باعث بروز پره اکلامپسی (افزایش فشار خون در بارداری) شود

کاهش دردهای عضلانی: وزن شکم در دوران بارداری می تواند باعث فشار بر کمر و سفتی عضلات ران شود. نشستن یا ایستادن طولانی مدت در طول روز، می تواند این دردها را تشدید کند. خوابیدن روی شکم ممکن است به کاهش این تنش ها کمک کند و عضلات شما را در وضعیتی آرام تر قرار دهد.

چه زمانی باید از خوابیدن روی شکم در بارداری خودداری کرد؟

در اوایل بارداری، خوابیدن روی شکم مشکلی ایجاد نمی کند، اما همیشه به احساس بدن خود گوش دهید. اگر در این وضعیت احساس درد یا ناراحتی داشتید، بهتر است به سراغ گزینه های دیگر بروید.

همچنین اگر درباره وضعیت خواب خود نگرانی دارید، با پزشک مشورت کنید. پزشک می تواند به شما کمک کند تا بهترین وضعیت خواب را پیدا کنید و در صورت نیاز توصیه های لازم را برای شما ارائه دهد.

سخنی از نی نی تینی

خوابیدن روی شکم در بارداری بی خطر است و در سه ماهه اول بارداری مشکلی ایجاد نمی کند. اما با رشد شکم و افزایش وزن رحم، ممکن است این وضعیت دیگر راحت نباشد. پزشکان معمولا توصیه می کنند که از سه ماهه دوم به بعد، روی پهلوی چپ بخوابید تا از ایجاد فشار بر روی رگ های خونی اصلی جلوگیری کنید.

اگر در مورد بهترین وضعیت خواب در بارداری سؤال دارید یا نگرانی خاصی دارید، مراجعه به پزشک می تواند بهترین راهکار را در اختیار شما قرار دهد.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.parents.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 2

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله