
به طور معمول بعضی از والدین تمایل دارند شب هنگام، نوزادشان موقع خواب نزدیکشان باشد، چون خوابیدن با نوزاد انجام کارهایی از قبیل شیر دادن یا عوض کردن پوشک در نیمه شب را برای شما راحت تر می کند. از همه مهم تر، خیالتان راحت است که نوزاد شما ایمن می خوابد. اما خوابیدن در یک تخت مشترک هم ممکن است برای نوزادتان خطرهایی داشته باشد در این مقاله توضیح خواهیم داد که نوزادمان چگونه یک خواب راحت وایمن در کنار ما داشته باشد.
شاید از خودتان بپرسید: نزدیک بودن تا چه حد خوب است؟ و اصلا بهترین روش های خوابیدن با نوزاد در کنار والدین به صورت ایمن کدام اند؟
ولی قبل از اینکه برویم سر اصل مطلب، بهتر است چند اصطلاح رایج را با هم مرور کنیم تا مطمئن شویم دقیقا درباره چه چیزی صحبت می کنیم.
تفاوت بین خوابیدن مشترک و هم اتاقی با نوزاد
- خوابیدن در یک تخت یعنی والدین یا مراقب، با نوزاد در یک تخت می خوابند.
- خوابیدن در یک اتاق یا همان هم اتاقی، یعنی نوزاد در همان اتاق شما می خوابد، اما در جای خواب مخصوص خودش، مثل تخت نوزاد یا گهواره می خوابد و در تخت شما نمی خوابد.
- برخی تصور می کنند که خوابیدن با نوزاد یعنی والدین و نوزاد با هم در یک تخت بخوابند. اما دانستن تفاوت این دو موضوع خیلی مهم است.
خوابیدن ایمن با نوزاد
آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه می کند که خوابیدن نوزاد در کنار والدین اما در جای خواب جداگانه، می تواند تا ۵۰٪ خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را کاهش دهد.
دکتر سوگی، متخصص اطفال و مشاور شیردهی، این موضوع را تأیید می کند و می گوید:
این روش، جایگزین خوبی برای خوابیدن در یک تخت است. هم نزدیکی و راحتی را برای والدین فراهم می کند و هم فضای خواب ایمنی برای نوزاد ایجاد می شود که متناسب با نیازهایش باشد.
اگر فرزند دیگری هم در خانه دارید، این خوابیدن نزدیک نوزاد به شما این امکان را می دهد که قبل اینکه نوزاد با گریه اش بقیه افراد را بیدار کند شما به سراغش بروید ونیازهای او را برطرف کنید.
بایدها و نبایدهای خوابیدن با نوزاد
در ادامه، دکتر سوگی چند توصیه مهم برای خواب راحت و بی خطر نوزاد ارائه می دهد:
انتخاب بهتر: خوابیدن کنار نوزاد یا در یک تخت؟
آکادمی اطفال آمریکا صراحتا مخالف خوابیدن نوزاد و والدین در یک تخت است. توصیه آن ها این است :هرگز با نوزاد خود در یک تخت نخوابید.
اما چرا؟
چون خوابیدن با نوزاد در یک تخت، خطر مرگ ناگهانی نوزاد و حوادث مرتبط با خواب را در برخی شرایط افزایش می دهد. و واقعیت این است که ایجاد یک محیط واقعا ایمن برای این نوزاد کار ساده ای نیست.
برخی از خطرات خوابیدن نوزاد با والدین شامل موارد زیر است:
- احتمال غلت زدن والدین روی نوزاد هنگام خواب.
- وجود بالشت ها، پتوهای سنگین و تشک های نرم که خطر خفگی و مرگ ناگهانی را بالا می برند.
- احتمال افتادن نوزاد از تخت.
با این حال، می دانیم که باورهای فرهنگی یا حتی راحتی شیر دادن در طول شب باعث شده که خیلی از والدین خوابیدن مشترک با نوزاد را ترجیح دهند.
حتی بعضی مطالعات (البته محدود) نشان داده اند که خوابیدن در کنار نوزاد ممکن است به شیردهی بهتر یا آرام شدن نوزاد کمک کند.
اگرشما هم جزافرادی هستید که تمایل دارید با نوزادتان در یک تخت بخوابید پس به توصیه های زیر که توسط آکادمی پزشکی شیردهی که منحصرا برای نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ارائه کرده اند دقت کنید:
- استفاده از تشک سفت و تخت (هرگز روی مبل یا صندلی راحتی نخوابید).
- قرار دادن نوزاد در سطح سینه شما (نه کنار صورت یا روی بالش).
- حذف همه پتوها، ملحفه ها، بالش ها و سیم های اطراف.
- حتی بهتر است تشک را روی زمین بگذارید.
- تخت را از دیوارها فاصله دهید.
- اگر نوزاد نارس است یا نوزاد با وزن کم هنگام تولد به دنیا آمده است، اصلا در یک تخت نخوابید.
- والدینی که سیگار می کشند یا الکل و داروهای خواب آور مصرف کرده اند نباید کنار نوزاد بخوابند.
رعایت همه این شرایط برای ایجاد محیطی واقعا ایمن، بسیار سخت است. به خصوص وقتی بسیاری از نوزادان با شیشه شیر یا شیر خشک تغذیه می شوند. این توصیه ها فقط مخصوص نوزادانی است که کاملا با شیر مادر تغذیه می شوند.
چون خیلی از والدین ناخواسته موقع شیر دادن کنار نوزاد خوابشان می برد یا با وجود اطلاع از خطرات، باز هم تصمیم به خوابیدن با نوزادشان می گیرند، پس خیلی مهم است که آگاهی داشته باشند چه عواملی خطر مرگ ناگهانی نوزاد را افزایش یا کاهش می دهد.
محیط خواب مناسب برای نوزاد
امروزه بازار وسایل خواب نوزاد پر از گزینه های رنگارنگ و جذاب است. اما آیا همه این وسایل واقعا ایمن هستند؟
در سال 1401 (2022)، کمیسیون ایمنی محصولات مصرفی آمریکا (CPSC)، استانداردهای جدیدی برای محصولات خواب نوزادان وضع کرد. ولی وسایلی که قبل از آن تولید شده اند (مثل آن گهواره ای که خواهرتان از قدیم داشته و به عنوان هدیه به شما داده)، ممکن است با این استانداردها مطابقت نداشته باشند.
دکتر سوگی هشدار می دهد که از خواباندن نوزاد در وسایل زیر پرهیز کنید:
- تخت های شیب دار.
- گهواره های مسافرتی یا کوچک.
- تخت های مشترک که داخل تخت والدین قرار می گیرند.
- تخت های کناری (دارای سه دیوار و چسبیده به تخت والدین).
- گهواره های معلق.
- تاب و صندلی های نوزاد.
- تخت های قدیمی با مشکلاتی مثل حفاظ های متحرک، فاصله های زیاد بین میله ها یا رنگ های سمی.
بهترین گزینه ها برای خواب نوزاد
- تخت استاندارد جدید.
- گهواره مناسب.
- تخت قابل حمل.
- تخت گهواره ای مطابق استانداردهای روز.
سخنی از نی نی تینی
اگر دلتان می خواهد نوزادتان را نزدیک خودتان بخوابانید، حتما به اصول ایمنی دقت کنید. خوابیدن با نوزاد برای والدین اگر با رعایت نکات ایمنی باشد، هم به آرامش شما کمک می کند و هم امنیت نوزادتان را حفظ می کند. انتخاب جای خواب مناسب، حذف وسایل اضافه از تخت نوزاد و توجه به دمای اتاق، از جمله مهم ترین کارهایی هستند که باید انجام دهید.
شما تجربه ای از خوابیدن با نوزادتان را دارید؟ چه نکاتی برایتان کارساز بوده؟ لطفا تجربیات یا سوالات خودتان را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید تا با هم گفت وگو کنیم.