
تصور کنید روی مبل نشسته اید، ریموت کنترل کمی آن طرف تر افتاده و پاهایتان را تا آخر دراز کرده اید تا شاید با نوک انگشتان پای تان به آن برسید؛ چرا؟ چون نوزادی که به گهواره حساس است روی سینه تان خوابیده و جرأت نمی کنید تکان بخورید. اگر این تصویر برای تان آشناست، بدانید که تنها نیستید.
برخی نوزادان واقعا گهواره را دوست ندارند و خوابیدن یا ماندن در آن برای شان سخت است. اما جای نگرانی نیست راه حل هایی داریم که می تواند به خواباندن نوزاد در گهواره به شما کمک کند.
تعیین زمان مناسب بیداری نوزاد می تواند گیج کننده باشد
یکی از دلایل اصلی بی خوابی یا مقاومت نوزاد در برابر گهواره، بی نظمی در زمان های بیداری و خواب است. اگر کودک تان خسته تر از حد طبیعی باشد یا اصلا خسته نباشد، احتمال دارد در گهواره به سختی بخوابد.
پیشنهاد ما استفاده از یک برنامه منظم خواب و بیداری، متناسب با سن نوزاد برای خواباندن نوزاد در گهواره است. برای مثال، زمان بیداری نوزاد 2 ماهه تا نوزاد 4 ماهه معمولا بین 60 تا 90 دقیقه است. شناخت این پنجره های زمانی می تواند نقطه شروعی برای پذیرش بهتر گهواره باشد.
چگونه نوزاد را با گهواره آشنا کنیم؟
هیچ وقت برای معرفی گهواره به نوزاد زود نیست. حتی اگر در ابتدای تولد تصمیم گرفته اید از یک فضای خواب دیگر مثل تخت کنار مادر یا سبد خواب استفاده کنید، باز هم می توانید کم کم کودک را به گهواره عادت دهید.
یکی از روش های ساده و مؤثر خواباندن نوزاد در گهواره این است که روزانه حدود 5 تا 10 دقیقه او را برای بازی وارد گهواره کنید، البته در زمانی که خواب آلود نیست. در این زمان با او شعر بخوانید، بازی دالی موشه انجام دهید یا برای لحظاتی از اتاق خارج شوید و بازگردید. این کارها به کودک کمک می کند احساس امنیت بیشتری نسبت به گهواره پیدا کند.
آیا نوزاد تازه متولد شده می تواند در گهواره بخوابد؟
بله، قطعا! نوزاد شما از همان روز اول تولد می تواند در گهواره بخوابد و شما می توانید خواباندن نوزاد در گهواره را شروع کنید، به شرطی که اصول ایمنی خواب را رعایت کنید. درست مانند سبد خواب یا تخت کنار مادر، در گهواره هم باید این موارد رعایت شود:
- تشک گهواره باید سفت باشد (نه نرم یا فرو رونده)
- ملحفه ها باید کشی و کاملا چسبیده به تشک باشند
- هیچ گونه پتو، بالش، عروسک یا ضربه گیر نباید در گهواره وجود داشته باشد
این اصول ساده اما مهم می توانند احتمال خطرات خواب را کاهش دهند و باعث شوند کودک تان با آرامش در گهواره بخوابد.
چه زمانی باید استفاده از گهواره را متوقف کنیم؟
نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهند کودک شما آماده انتقال از گهواره به تخت کودک است. از جمله این موارد:
- از گهواره بالا رفته یا تلاش کرده از آن بیرون بیاید
- قدش به 89 سانتی متر رسیده
- دیگر در گهواره راحت نیست و تخت برایش مناسب تر به نظر می رسد
- می تواند نشانه های دیداری محیط (مثل نور یا تصاویر خواب) را درک کند
- نسبت به قوانینی که برای زمان خواب تعیین کرده اید، واکنش مثبت نشان می دهد
- خودش درخواست کرده در تخت کودک بخوابد
آکادمی کودکان توصیه می کند وقتی قد کودک به 89 سانتی متر رسید (که معمولا بین 18 تا 24 ماهگی اتفاق می افتد)، بهتر است او را به تخت کودک منتقل کنید. چرا؟ چون در این سن، ارتفاع نرده گهواره معمولا تا سطح قفسه سینه کودک می رسد و او ممکن است از آن بالا برود، که احتمال افتادن و آسیب را افزایش می دهد.
البته همه کودکان این تمایل را ندارند. برخی کودکان از گهواره احساس امنیت می گیرند و تلاش نمی کنند از آن خارج شوند. در این موارد، بهتر است تا حدود 3 سالگی صبر کنید؛ زیرا بیشتر کودکان تا قبل از این سن، توانایی کنترل رفتار خود برای ماندن در تخت را ندارند. انتقال زودهنگام به تخت ممکن است منجر به بیدار شدن های مکرر شبانه یا ترک تخت در زمان خواب شود.
سخنی از نی نی تینی
درست است که نمی توانیم با یک ورود جادویی کودکان را وادار به خواب در گهواره کنیم، اما با تمرین و صبر می توان به نتایج خوبی در رابطه با خواباندن نوزاد در گهواره رسید.
دادن فرصت های منظم برای خواباندن نوزاد در گهواره می تواند شروع خوبی باشد. اگر در ابتدا مطابق برنامه پیش نرفت، ناامید نشوید!
اگر احساس کردید این روند سخت تر از حد طبیعی ست و پزشک تان مشکل پزشکی خاصی را رد کرده، می توانید از متخصصین خواب کودک کمک بگیرید.
شما برای خواباندن نوزاد در گهواره چه روش هایی را امتحان کرده اید؟ آیا موفق شده اید بدون گریه و بی قراری، نوزادتان را به خواب در گهواره عادت دهید؟
خوشحال می شویم تجربیات، سوالات یا حتی نگرانی های تان را در بخش دیدگاه ها با ما و دیگر والدین در میان بگذارید. با اشتراک گذاری نظرات تان، می توانید به خانواده های دیگر در مسیر آموزش خواب مستقل به نوزاد کمک بزرگی کنید.