حساسیت به شیر خشک
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۵/۰۱بدون دیدگاه on حساسیت به شیر خشک در نوزادانزمان مطالعه : 3,2 دقیقه

اگر نوزاد شما پس از نوشیدن شیر خشک به طور مکرر استفراغ می‌کند یا دچار اسهال می‌ شود، ممکن است به پروتئین شیر گاو موجود در بیشتر شیر خشک‌ها حساسیت داشته باشد. حساسیت به شیر خشک معمولاً ناشی از حساسیت به شیر است. حساسیت به شیر نیز یک واکنش غیرعادی سیستم ایمنی است که در آن بدن به پروتئین موجود در شیر به عنوان یک مهاجم خارجی واکنش نشان می‌دهد و تلاش می ‌کند با آن مبارزه کند.

حساسیت به شیر (علی الخصوص حساسیت به شیر خشک) شایع ‌ترین حساسیت غذایی در کودکان است. در واقع، ۲ تا ۳ درصد کودکان زیر ۳ سال علائم حساسیت به شیر را از خود بروز می‌ دهند. اما تنها به دلیل اینکه نوزاد شما علائم حساسیت به شیر را دارد، به این معنی نیست که او حتماً به شیر حساسیت دارد، ممکن است این مشکل به دلیل عدم تحمل یا حساسیت باشد که غالبا مشکلات گوارشی مشابهی ایجاد می ‌کند.

اگر فکر می‌کنید نوزاد شما ممکن است به شیر خشکی که به او می ‌دهید حساسیت داشته باشد، این موضوع را با پزشک او در میان بگذارید. آن‌ها می‌ توانند به شما کمک کنند تا علت ناراحتی نوزادتان را شناسایی کنید.

مدیریت حساسیت یا مدیریت عدم تحمل شیر می ‌تواند دشوار باشد، اما خبر خوب که وجود دارد این است که بیشتر نوزادان تا حدود ۱۸ ماهگی الی ۲ سالگی دیگر به آن دچار نمی شوند.

علائم حساسیت به شیر خشک

علائم حساسیت به شیر خشک

برخی از رایج ‌ترین علائم واکنش آلرژیک به شیر خشک، علائم گوارشی هستند که شامل موارد زیر می‌ شوند:

  • استفراغ
  • اسهال
  • خون یا مخاط در مدفوع
  • مدفوع غیرعادی سفت یا بسیار شل، آبکی و بدبو
  • شکم درد
  • تف کردن مکرر و نفخ زیاد نیز می‌تواند نشانه‌های حساسیت به شیر باشد.

اما همه علائم حساسیت به شیر خشک، گوارشی نیستند. علائم دیگر حساسیت شامل موارد زیر می باشند:

  • خارش، اشک یا تورم چشم ها
  • گرفتگی مزمن بینی
  • آبریزش بینی
  • سرفه

فرزند شما ممکن است در صورت حساسیت به شیر خشک به کهیر نیز دچار شود. کهیر نوعی جوش پوستی است که غالبا در نتیجه یک واکنش آلرژیک رخ می ‌دهد. کهیر می ‌تواند در هر نقطه از بدن ظاهر شود و ممکن است شبیه جوش های کوچک، لکه‌ها یا برجستگی‌های بزرگ باشد.

نوع دیگری از حساسیت پوستی که ممکن است در اثر حساسیت به شیر خشک ظاهر شود، اگزما (درماتیت آتوپیک) نامیده می ‌شود و می‌تواند باعث قرمزی، خارش یا خشکی پوست شود. اگزما در نوزادان غالبا روی گونه‌ها و پوست سر ظاهر شود اما می‌ تواند در هر نقطه‌ دیگری از بدن نیز ظاهر شود.

آلرژی به شیر خشک

اگر متوجه شدید که نوزادتان به طور مداوم بی‌ قرار است یا گریه می ‌کند و پس از تغذیه علائم ناراحتی آشکاری دارد، با پزشک نوزادتان در این زمینه صحبت کنید. نوزادانی که به شیر حساسیت دارند می ‌توانند از چند روز تا چند هفته پس از اولین نوشیدن شیر خشک بر پایه شیر گاو علائم حساسیت را بروز دهند.

در برخی موارد، حساسیت غذایی شدید ممکن است باعث واکنشی تهدید کننده به نام آنافیلاکسی نیز بشود. اگر نوزادتان هر یک از علائم زیر را دارد، فوراً با ۱۱۵ تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید.

  • تغییر رنگ به آبی
  • خس‌خس کردن
  • مشکل در تنفس
  • تورم صورت (از جمله در لب‌ها یا زبان)

تشخیص تفاوت بین حساسیت به شیر(خصوصا حساسیت به شیر خشک) و عدم تحمل لاکتوز می ‌تواند دشوار باشد، زیرا هر دو شرایط می ‌توانند باعث بروز علائم ناخوشایند گوارشی شوند. توصیه همیشگی ما به شما این است که اگر در این زمینه نگرانی ‌ای دارید، حتمابا پزشک اطفال کودک خود صحبت کنید. آن‌ها می‌ توانند تشخیص دهند که آیا کودک شما آلرژی به شیر دارد، عدم تحمل لاکتوز دارد، یا مشکل دیگری وجود دارد.

عدم تحمل لاکتوز بیشتر یک مسئله گوارشی است که در آن بدن به اندازه کافی آنزیم لاکتاز را برای هضم صحیح لاکتوز موجود در شیر تولید نمی ‌کند. عدم تحمل لاکتوز می ‌تواند باعث اسهال، نفخ و گاز در نوزادان شود، اما معمولاً خطرناک نیست. این مشکل در بزرگسالان بیشتر از کودکان شایع است. اگر فرزند شما این وضعیت را داشته باشد، احتمالاً تا حداقل 3 سالگی نشانه ‌ای از آن بروز نخواهد داد.

اگر نوزاد حساسیت به شیر خشک دارد، چه کار باید کرد؟

ابتدا با پزشک کودک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که علت واکنش چیزی دیگر نیست. وقتی که پزشکان سایر احتمالات را رد کردند، ممکن است یک شیرخشک هیپوآلرژنیک (هیدرولیز شده) یا شیرخشک مبتنی بر آمینو اسید که به گونه ‌ای فرآوری شده که از واکنش‌های آلرژیک جلوگیری کند، به شما توصیه کنند.

پزشک شما به احتمال زیاد شیرخشک سویا توصیه نخواهد کرد. سویا نیز یک غذای بسیار آلرژی ‌زا است، بنابراین اگر نوزاد شما به شیر آلرژی دارد، ممکن است به سویا هم آلرژی داشته باشد. در واقع، حدود 8 تا 14 درصد از نوزادانی که به شیر گاو آلرژی دارند، به سویا نیز واکنش نشان می ‌دهند. قبل از تغییر به شیرخشک سویا با پزشک کودک خود مشورت کنید.

در صورت حساسیت به شیر خشک نوزاد، پزشک کودک شما ممکن است توصیه کند که اپی ‌نفرین خودکار تزریقی را برای مواقعی که کودک به طور اتفاقی محصولی حاوی شیر مصرف کرده و واکنش شدید نشان می‌دهد، در دسترس داشته باشید.

سوالات متداول

بله، حساسیت به شیر خشک قابل مدیریت است. پزشک ممکن است توصیه کند که از شیر خشک‌های خاصی مانند شیر خشک‌های ضدحساسیت (هایپوالرژنیک) یا شیر خشک‌های مبتنی بر سویا استفاده کنید. در برخی موارد، تغییر در رژیم غذایی مادر نیز می‌تواند موثر باشد.

حساسیت به شیر خشک معمولاً ناشی از واکنش سیستم ایمنی به پروتئین‌های موجود در شیر گاو است، در حالی که عدم تحمل لاکتوز به دلیل کمبود آنزیم لاکتاز در بدن است که منجر به مشکلات گوارشی می‌شود. هر دو مشکل می‌توانند علائم مشابهی داشته باشند، اما درمان‌ها متفاوت است.

بله، تغییر نوع شیر خشک می‌تواند موثر باشد. بسیاری از نوزادان که به شیر خشک معمولی حساسیت دارند، می‌توانند با شیر خشک‌های ضدحساسیت یا شیر خشک‌های مبتنی بر سویا سازگار شوند. اما این تغییر باید تحت نظارت پزشک صورت گیرد.

اگر حساسیت به شیر خشک به موقع تشخیص داده و مدیریت شود، تأثیر منفی بر رشد نوزاد نخواهد داشت. مهم است که نوزاد تغذیه مناسبی دریافت کند تا نیازهای غذایی‌اش برآورده شود. در صورت عدم درمان، ممکن است نوزاد به دلیل مشکلات گوارشی و جذب مواد مغذی با مشکلات رشد مواجه شود.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.babycenter.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 1 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله