جویدن ناخن در کوکان
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۶/۳۰بدون دیدگاه on جویدن ناخن در کوکان: چرا اتفاق می افتد و چه باید کردزمان مطالعه : 3,1 دقیقه

چرا کودکان ناخن هایشان را می جوند؟

کودک شما ممکن است به دلایل مختلفی ناخن های خود را بجود، دلایلی چون: کنجکاوی، کسالت، کاهش استرس، عادت یا تقلید. جویدن ناخن یکی از رایج ترین عادت های عصبی کودکان است که شامل مکیدن انگشت شست، دست کاری بینی، پیچاندن یا کشیدن مو، و ساییدن دندان ها نیز می شود. همچنین این عادت بیشتر از سایر عادت ها ممکن است تا بزرگسالی ادامه یابد.

رشد و بزرگ شدن می تواند کودکان را مضطرب کند و بسیاری از این فشارها و نگرانی ها برای والدین قابل مشاهده نیست. اگر کودک شما ناخن هایش را به طور ملایم (بدون آسیب رساندن به خود) و ناخودآگاه (مثلا هنگام تماشای تلویزیون) بجود، یا اگر او در واکنش به موقعیت های خاصی مانند اجراها یا آزمون ها به جویدن ناخن می پردازد، این فقط راهی برای مقابله با استرس های جزئی است و نیازی به نگرانی نیست.

به احتمال زیاد، کودک شما سرانجام به طور خودجوش این عادت را ترک خواهد کرد، اما اگر این عادت بیشتر از حد انتظار طول بکشد یا اگر این عادت را تحمل نمی کنید، روش های ساده ای وجود دارد که می توانید به او کمک کنید تا آن را ترک کند.

برای ترک جویدن ناخن کودک چه باید کرد؟

به نگرانی های او رسیدگی کنید

واکنش اولیه ما وقتی کودکان کاری انجام می دهند که ما را نگران می کند، این است که سعی کنیم رفتار آن ها را متوقف کنیم و این به عنوان یک هدف بلندمدت خوب است.

اما قبل از اینکه این کار را انجام دهید، مهم است که با دلایل اصلی این رفتار مقابله کنید و بررسی کنید که آیا در زندگی کودک تان استرسی وجود دارد که باید به آن رسیدگی کنید.

اگر حدس می زنید که چه چیزی ممکن است کودک تان را مضطرب کرده باشد، مثلا جابجایی اخیر، طلاق در خانواده، مدرسه جدید یا یک اجرای پیانو که قرار است برگزار شود، تلاش کنید تا به او کمک کنید درباره نگرانی هایش صحبت کند. البته، این کار برای اکثر کودکان سخت است، اما پیشنهاد دادن یک دلیل کاملا مضحک برای جویدن ناخن ها (مثلاً “می دانم! تو می خواهی دندان هایت را تیز کنی!”) ممکن است او را وادار کند که بگوید چه چیزی واقعا او را آزار می دهد.

از سرزنش یا تنبیه خودداری کنید

تا زمانی که کودک تان واقعا دلش بخواهد جویدن ناخن را متوقف کند، احتمالا نمی توانید کار زیادی در این زمینه انجام دهید. مانند سایر عادت های عصبی، این عادت نیز اغلب به طور ناخودآگاه انجام می شود.

اگر کودک تان حتی متوجه این عادت خود نیست، سرزنش کردن و تنبیه کردن او راهبردهای مؤثری نیستند. حتی بزرگسالان نیز برای ترک این عادات مشکل دارند.

اگر این عادت واقعا شما را اذیت می کند، می توانید محدودیت هایی را تعیین کنید. به عنوان مثال، “جویدن ناخن سر میز غذا ممنوع است” یک قانون منطقی است، همان طور که “از بشقابت به سگ غذا نده” منطقی است.

مهم ترین نکته این است که از تشدید این موضوع که اساسا یک مزاحمت است، جلوگیری کنید و نگذارید به یک موضوع داغ یا احساسی تبدیل شود. اینکه عصبانیت تان را تا زمانی که می توانید کنترل کنید و سپس با تندی بگویید “از جویدن ناخن هات دست بردار! نمی توانم تحملش کنم!” ممکن است آغاز یک مبارزه طولانی و خسته کننده قدرت باشد.

به طور کلی، تا زمانی که کودک تان به خود آسیب نمی زند و به نظر نمی رسد بیش از حد استرس داشته باشد، بهترین راه این است که ناخن هایش را مرتبا کوتاه نگه دارید، او را به شستن مکرر دست ها تشویق کنید و سعی کنید توجه تان را به مسائل دیگر معطوف کنید. اگر به او فشار بیاورید تا متوقف شود، فقط استرس او را بیشتر خواهید کرد و رفتار او را تشدید می کنید.

علاوه بر این، هرگونه مداخله مستقیم از طرف شما، مانند استفاده از محلول های با طعم بد روی ناخن هایش، برای او مانند یک تنبیه خواهد بود، حتی اگر شما چنین قصدی نداشته باشید. هرچه کمتر به این عادت واکنش نشان دهد، احتمال بیشتری دارد که وقتی آماده بود، خودش آن را ترک کند و احتمال بیشتری وجود دارد که در صورت نیاز به کمک، با راحتی بیشتری از شما درخواست کند.

به او کمک کنید وقتی بخواهد متوقف شود

اگر دوستان کودک تان او را مسخره می کنند، ممکن است او آماده باشد که عادت جویدن ناخن را ترک کند و به کمک شما نیاز خواهد داشت.

ابتدا با او درباره مسخره کردن صحبت کنید و او را تشویق کنید تا درباره احساساتش صحبت کند. به او اطمینان دهید که شما او را بدون توجه به ظاهر ناخن هایش دوست دارید. سپس به راه حل های ممکن فکر کنید.

شکستن عادات: شروع یک گفت وگو با فرزندتان

برای شروع، با کودک خود درباره عادت های عصبی و اینکه چگونه می توان آن ها را شکست، صحبت کنید. یک کتاب خوب که می توانید با هم بخوانید، کتاب “چه باید کرد وقتی عادت های بد غالب می شوند: راهنمای کودکان برای غلبه بر جویدن ناخن و بیشتر” نوشته داون هوبنر است.

سپس، تصمیم بگیرید که چقدر در برنامه ترک جویدن ناخن او دخیل باشید. آیا او می خواهد وقتی این عادت را انجام می دهد به او یادآوری کنید یا اینکه این کار او را عصبی می کند؟ هرچه بچه ها بزرگتر می شوند، معمولاً ترجیح می دهند والدین کمتر در این فرایند دخالت داشته باشند.

کمک کنید تا به عادت خود آگاه تر شود

از کودک تان بخواهید تا بیشتر به زمان و مکان هایی که ناخن هایش را می جود توجه کند. می توانید با هم توافق کنید که در مواقعی که فراموش می کند، یک یادآوری ساده و مخفی داشته باشید، مثلا یک لمس آرام روی دست یا یک کلمه رمز.

بعضی از بچه ها از یادآوری های فیزیکی که توجه شان را به عادت جلب می کند، بهره می برند. این روش تا زمانی مفید است که کودک خودش تصمیم بگیرد از آن استفاده کند، وگرنه این کار به نظرش نوعی تنبیه می آید.

او ممکن است از پوشیدن چسب زخم روی نوک انگشتان یا لاک زدن ناخن هایش با چند لایه لاک برای سخت تر کردن جویدن ناخن ها استفاده کند.

اگر او بخواهد از محلول های ناخن با طعم تلخ استفاده کند، مشکلی نیست، اما حتما برچسب آن را چک کنید. برخی از این محلول ها موادی مانند فلفل قرمز دارند که در صورت مالیدن به چشم ها ممکن است بسوزاند.

گاهی دخترها از یک مانیکور حرفه ای لذت می برند و همین کار می تواند به آن ها کمک کند تا عادت جویدن ناخن ها را ترک کنند.

به کودکتان یک جایگزین پیشنهاد دهید

مثلا می توانید برای بازی و سرگرمی در سفرهای طولانی با ماشین به او خمیر بازی  بدهید تا با آن مشغول شود. از فرزندتان بخواهید این فعالیت جایگزین را چند دقیقه قبل از رفتن به مدرسه یا هنگام خواب تمرین کند.

علاوه بر این، می توانید تکنیک های آرام سازی مانند تنفس عمیق یا مشت کردن و باز کردن دست ها را به او معرفی کنید تا زمانی که احساس نیاز به جویدن ناخن ها دارد، از آن ها استفاده کند.

اگر به اندازه کافی بزرگ است، می توانید به او یاد بدهید که از سوهان ناخن استفاده کند و یکی از آن ها را روی میز کنار تخت یا در حمام در دسترس قرار دهید.

کودک خود را فعال نگه دارید

برای سوزاندن تنش و انرژی عصبی، مطمئن شوید که کودک تان فرصت های زیادی برای بازی و دویدن ( در صورت امکان در فضای باز ) داشته باشد. برخی کودکان پروژه های هنری و کاردستی را به عنوان روشی برای مشغول نگه داشتن دست هایشان و آرامش یافتن مفید می دانند. برای کودکان دیگر، یادگیری نواختن یک ساز موسیقی می تواند مفید باشد.

دست از تلاش برندارید

اگر روش اول مؤثر نبود، برای کودک تان توضیح دهید که افراد مختلف به تکنیک های متفاوتی واکنش نشان می دهند و او را تشویق کنید راه حل های دیگری را امتحان کند. به طور کلی، هر چه او بزرگتر باشد، در این زمینه می تواند مسئولیت بیشتری را به عهده بگیرد.

در نهایت، به او و خودتان یادآوری کنید که ترک عادات دشوار است و شما دو نفر در یک تیم هستید. اگر نیاز است کمی استراحت کنید و اطمینان حاصل کنید که فرزندتان، فارغ از میزان موفقیتش در ترک عادت، محبت و توجه کافی دریافت می کند. در نهایت، صبر و پافشاری شما نتیجه خواهد داد.

چه زمانی باید نگران جویدن ناخن ها باشید؟

در موارد نادر، جویدن شدید ناخن ها می تواند نشانه ای از اضطراب بیش از حد باشد. اگر جویدن ناخن باعث درد یا خونریزی نوک انگشتان فرزندتان می شود، یا اگر همراه با رفتارهای نگران کننده دیگر مانند کندن پوست یا کشیدن مژه ها یا موها است، یا اگر خواب او به هم خورده است، بهتر است با پزشک کودک تان مشورت کنید.

همچنین اگر این عادت به طور ناگهانی ظاهر شده و به سرعت تشدید شده است، با پزشک مشورت کنید. در این موارد، ممکن است مشاوره حرفه ای لازم باشد.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.babycenter.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله