تست پاپ اسمیر
نویسنده: آخرین به روز رسانی : 1403/12/13بدون دیدگاه on تست پاپ اسمیر چیست و چرا انجام آن ضروری است؟زمان مطالعه : 4 دقیقه

تست پاپ اسمیر یکی از مهم ترین روش های غربالگری برای تشخیص سرطان دهانه رحم است. این آزمایش می تواند سلول های غیرطبیعی دهانه رحم را پیش از سرطانی شدن شناسایی کند. پزشکان معمولا آزمایش HPV را همزمان با آزمایش پاپ اسمیر انجام می دهند تا ویروس اچ پی وی در بارداری یا  حالت عادی را که یکی از مهم ترین عوامل ایجاد سرطان دهانه رحم است، بررسی کنند. نتیجه نامشخص یا غیرطبیعی تست پاپ اسمیر ممکن است نشانه ای از عفونت، مشکلات دیگر یا حتی سرطان باشد.

در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا درباره تمامی ابعاد این آزمایش شامل: بهترین زمان انجام آن، جواب آزمایش، هزینه آزمایش، درد حین این آزمایش و بسیاری موارد دیگر اطلاعات کافی به دست بیاورید.

آزمایش پاپ اسمیر چیست؟

همانطور که در ابتدا ذکر کردیم، تست پاپ اسمیر که با نام آزمایش پاپ نیز شناخته می شود، برای تشخیص سرطان دهانه رحم به کار می رود. این تست به بررسی سلول های غیرطبیعی در دهانه رحم می پردازد که ممکن است سرطانی باشند یا در آینده به سلول های سرطانی تبدیل شوند. همچنین، این آزمایش می تواند برخی از سایر عفونت ها و التهاب ها را نیز شناسایی کند. در طول آزمایش پاپ اسمیر، پزشک نمونه ای از سلول های دهانه رحم را گرفته و زیر میکروسکوپ بررسی می کند. این آزمایش به نام دکتر جرج پاپانیکولائو، پزشک آمریکایی که آن را ابداع کرده است، نام گذاری شده است.

توجه :افرادی که بین ۲۱ تا ۳۰ سال سن دارند، باید حداقل هر سه سال یک بار تست پاپ اسمیر انجام دهند. در افراد ۳۰ تا ۶۵ ساله، این آزمایش هر پنج سال یک بار توصیه می شود.

آزمایش پاپ اسمیر بهترین روش برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم محسوب می شود، زیرا تغییرات سلولی را پیش از تبدیل شدن به سرطان تشخیص می دهد. تشخیص زودهنگام سلول های پیش سرطانی یا سرطانی، شانس موفقیت در درمان را افزایش می دهد.

ممکن است انجام این آزمایش برای برخی افراد ناخوشایند به نظر برسد یا آن را به تعویق بیندازند، اما این کار برای سلامت باروری شما حیاتی است. نادیده گرفتن این تست می تواند باعث شود تغییرات خطرناک سلولی در بدن شما بدون تشخیص باقی بمانند. اگر درباره زمان انجام آزمایش خود مطمئن نیستید، با پزشک خود در این باره مشورت کنید.

تست پاپ اسمیر چه مواردی را بررسی می کند؟

این آزمایش برای تشخیص موارد زیر انجام می شود:

  • سرطان دهانه رحم
  • سلول های پیش سرطانی در دهانه رحم (دیسپلازی)
  • ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که یکی از شایع ترین بیماری های مقاربتی و از عوامل اصلی سرطان دهانه رحم است.

آزمایش پاپ اسمیر نمی تواند عفونت های مقاربتی مانند سوزاک و کلامیدیا را تشخیص دهد، اما ممکن است تریکومونا، رشد بیش ازحد باکتری ها یا عفونت های قارچی را شناسایی کند. پزشک معمولا آزمایش های سوزاک و کلامیدیا را جدا از آزمایش پاپ اسمیر انجام می دهد.

تفاوت معاینه لگنی و تست پاپ اسمیر چیست؟

در معاینه لگنی، پزشک رحم، تخمدان ها و سایر بخش های دستگاه تناسلی را از نظر اندازه، شکل و ناهنجاری بررسی می کند. اما آزمایش پاپ اسمیر همیشه بخشی از معاینه لگنی نیست، درحالی که تقریبا تمام آزمایش های پاپ اسمیر شامل معاینه لگنی می شوند.

تفاوت تست پاپ اسمیر و آزمایش HPV چیست؟

آزمایش HPV انواع خاصی از ویروس HPV را که باعث افزایش خطر سرطان دهانه رحم می شوند، بررسی می کند. انواع مختلفی از ویروس HPV وجود دارند که همه آن ها سرطانی نیستند.

پزشکان می توانند تست HPV و آزمایش پاپ اسمیر را همزمان و با یک روش یکسان انجام دهند. در این روش، سلول هایی از دهانه رحم برداشته شده و به آزمایشگاه ارسال می شوند. پزشک هنگام ارسال نمونه، مشخص می کند که متخصص آزمایشگاه باید سلول ها را از نظر سرطانی بودن (آزمایش پاپ اسمیر)، ویروس HPV یا هر دو مورد (آزمایش ترکیبی) بررسی کند. فواصل بین انجام آزمایش ها ممکن است بسته به نوع آزمایش متفاوت باشد.

هر چند وقت یک بار باید تست پاپ اسمیر انجام داد؟

دفعات انجام آزمایش پاپ اسمیر به عوامل مختلفی مانند سن، سابقه پزشکی و نتایج آزمایش های قبلی بستگی دارد. در بیشتر موارد، افراد پس از ۶۵ سالگی نیازی به انجام این آزمایش ندارند.

دفعات توصیه شده برای انجام آزمایش پاپ اسمیر بر اساس سن

| سن | دفعات انجام تست پاپ اسمیر |

|——–|——————————-|

| کمتر از ۲۱ سال | لازم نیست (ریسک سرطان دهانه رحم در این سن بسیار پایین است). |

| ۲۱ تا ۲۹ سال | هر ۳ سال یک بار. |

| ۳۰ تا ۶۵ سال | هر ۳ سال یک بار (در صورت انجام تنها آزمایش پاپ اسمیر) یا هر ۵ سال یک بار (در صورت انجام تست ترکیبی پاپ اسمیر و HPV). |

| بالای ۶۵ سال | در صورت نداشتن سابقه سلول های غیرطبیعی یا سرطان دهانه رحم و داشتن سه نتیجه نرمال متوالی در ۱۰ سال گذشته، نیازی به آزمایش پاپ اسمیر نیست. |

برخی شرایط خاص ممکن است باعث شوند که به انجام آزمایش های مکرر یا ادامه تست پس از ۶۵ سالگی، نیاز داشته باشید. این شرایط شامل موارد زیر است:

  • ابتلا به ویروس HIV یا ضعف سیستم ایمنی به دلیل بیماری ها یا درمان هایی مانند شیمی درمانی.
  • قرار گرفتن در معرض داروی دی اتیل استیل بسترول (DES) در دوران جنینی (اگر مادر شما در زمان بارداری این دارو را مصرف کرده باشد).
  • سابقه سرطان دهانه رحم.
  • سابقه تست های پاپ اسمیر غیرطبیعی.

آیا پس از هیسترکتومی به تست پاپ اسمیر نیاز دارم؟

این موضوع به نوع هیسترکتومی و دلیل انجام آن بستگی دارد:

  1. اگر بخشی از دهانه رحم باقی مانده باشد، همچنان نیاز به آزمایش پاپ اسمیر دارید.
  2. اگر دهانه رحم به طور کامل برداشته شده باشد، ممکن است دیگر نیازی به این تست نداشته باشید، اما این موضوع بستگی به دلیل انجام هیسترکتومی دارد.

افرادی که به دلیل ابتلا به سرطان تخمدان، رحم یا دهانه رحم هیسترکتومی انجام داده اند، ممکن است همچنان به انجام تست های پاپ اسمیر برای بررسی علائم سرطان در بافت واژن نیاز داشته باشند. اما اگر هیسترکتومی به دلایلی مانند ابتلا به فیبروم رحم انجام شده باشد، پزشک ممکن است تشخیص دهد که خطر سرطان در شما پایین است و نیازی به انجام آزمایش پاپ اسمیر ندارید.

نحوه آمادگی برای تست پاپ اسمیر

برخی از اقدامات قبل از انجام آزمایش پاپ اسمیر می توانند بر نتایج آن تأثیر بگذارند. برای دستیابی به دقیق ترین نتایج، رعایت نکات زیر توصیه می شود:

  • دو روز قبل از تست، رابطه جنسی نداشته باشید.
  • از تامپون، کرم ها یا داروهای واژینال، فوم ها یا ژل های ضدبارداری، روان کننده ها یا دوش های واژینال استفاده نکنید.
  • بهترین زمان برای انجام تست، پس از پایان دوره قاعدگی است. اگر در روز آزمایش، پریود شدید یا احتمال می دهید که باشید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

آیا می توان تست پاپ اسمیر را در دوران قاعدگی انجام داد؟

انجام آزمایش پاپ اسمیر در دوران پریودی توصیه نمی شود، زیرا ممکن است نتایج آن را تحت تأثیر قرار دهد. برخی پزشکان ممکن است انجام این تست را در پایان دوره قاعدگی (زمانی که خونریزی سبک است) بپذیرند. بهتر است با پزشک خود مشورت کنید یا زمان آزمایش را به بعد از پایان پریود موکول کنید.

مراحل انجام تست پاپ اسمیر

این تست در مطب پزشک یا آزمایشگاه انجام می شود و تنها چند دقیقه طول می کشد. مراحل انجام آزمایش شامل موارد زیر است:

  1. شما باید از کمر به پایین لباس خود را درآورده و لباس مخصوص بیمارستان بپوشید.
  2. روی تخت معاینه دراز کشیده و پاهای خود را روی رکاب های مخصوص قرار می دهید.
  3. پزشک اسپکولوم (ابزاری پلاستیکی یا فلزی) را وارد واژن کرده تا دهانه رحم را مشاهده کند. ممکن است احساس فشار کنید، اما نباید درد داشته باشید.
  4. با استفاده از یک برس کوچک یا اسپاتولا، نمونه ای از سلول های دهانه رحم برداشته می شود.
  5. نمونه در یک لوله یا ظرف مخصوص قرار گرفته و به آزمایشگاه ارسال می شود.

آیا تست پاپ اسمیر درد دارد؟

این تست معمولا دردناک نیست، اما ممکن است کمی ناراحت کننده باشد. ممکن است پس از آن لکه بینی خفیفی داشته باشید، اما نباید احساس درد یا گرفتگی کنید. در صورت ادامه داشتن ناراحتی بیش از چند دقیقه یا خونریزی بیش از ۲۴ ساعت، حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

پس از انجام تست پاپ اسمیر چه انتظاری داشته باشیم؟

نمونه جمع آوری شده به آزمایشگاه ارسال می شود، جایی که متخصصان آسیب شناسی سلول ها را بررسی می کنند تا نشانه های غیرطبیعی که ممکن است به سرطان یا عفونت HPV  مرتبط باشد، شناسایی شود.

معایب تست پاپ اسمیر چیست؟

این تست کاملا ایمن و بسیار دقیق است، اما ممکن است پس از آن لکه بینی خفیفی داشته باشید. در موارد نادر، احتمال نتایج منفی یا مثبت کاذب وجود دارد.

چه زمانی نتایج تست آماده می شود؟

نتایج معمولا ظرف سه هفته آماده می شوند. پزشک به شما اطلاع خواهد داد که چه زمانی باید تست بعدی را انجام دهید یا آیا به آزمایش های بیشتری نیاز دارید.

تفسیر نتایج تست پاپ اسمیر

  1. طبیعی: هیچ سلول غیرطبیعی در نمونه یافت نشده است و نیازی به آزمایش مجدد حداقل تا سه سال آینده ندارید.
  2. نامشخص: آزمایشگاه نمی تواند مشخص کند که سلول ها طبیعی هستند یا غیرطبیعی. ممکن است پزشک توصیه کند که تست را تکرار کنید.
  3. غیرطبیعی: سلول های نمونه ممکن است به عنوان پیش سرطانی طبقه بندی شوند. سلول های با درجه پایین به این معنا هستند که سرطان ممکن است سال ها بعد ایجاد شود، اما سلول های با درجه بالا نشان می دهند که تغییرات سلولی می توانند سریع تر به سرطان تبدیل شوند.

انجام چه آزمایش هایی پس از نتیجه غیرطبیعی پاپ اسمیر لازم است؟

اگر نتیجه آزمایش غیرطبیعی باشد، پزشک ممکن است کولپوسکوپی انجام دهد. در برخی موارد، ممکن است توصیه شود که تست پاپ اسمیر تکرار شود تا اطمینان حاصل شود که نتایج مشابه هستند. کولپوسکوپی شامل موارد زیر است:

روش انجام آزمایش کولپوسکوپی

  • پزشک با استفاده از یک میکروسکوپ مخصوص (کولپوسکوپ)، سطح دهانه رحم و واژن را بررسی می کند.
  • در صورت مشاهده سلول های غیرطبیعی، نمونه کوچکی از بافت برداشته و برای آزمایش های بیشتر به آزمایشگاه ارسال می شود.

سخنی از نی نی تینی

اگرچه انجام تست پاپ اسمیر ممکن است تجربه ای ناراحت کننده باشد، اما این آزمایش تنها چند دقیقه طول می کشد و می تواند جان شما را نجات دهد. این تست نقش مهمی در شناسایی سلول های غیرطبیعی دارد که ممکن است به سرطان دهانه رحم منجر شوند. اگر بین ۲۱ تا ۶۵ سال دارید، بررسی کنید که آیا نیاز به انجام آزمایش پاپ اسمیر دارید یا خیر. تشخیص زودهنگام تغییرات سلولی می تواند احتمال درمان موفقیت آمیز سرطان دهانه رحم را افزایش دهد.

سوالات متداول

بله. سرطان دهانه رحم همیشه به دلیل رابطه جنسی ایجاد نمی شود. حتی اگر رابطه جنسی نداشته اید، در صورت داشتن ۲۱ سال سن یا بیشتر، بهتر است آزمایش پاپ اسمیر انجام دهید.

بله، اما این تست یکی از بهترین روش ها برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم است. مطالعات نشان داده اند که انجام منظم این آزمایش، نقش کلیدی در شناسایی زودهنگام تغییرات سلولی دارد.

از آنجایی که پاپ اسمیر بهترین روش برای تشخیص زودهنگام تغییرات سلولی است، عدم انجام آن می تواند منجر به پیشرفت سرطان بدون آگاهی شما شود. این مسئله می تواند درمان را دشوارتر کرده و خطر عوارض جدی یا حتی مرگ را افزایش دهد.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. clevelandclinic.org

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها