
بوی بد دهان، یا هالیتوز، مسئله ای است که ممکن است برای کودکان و حتی بزرگ ترها پیش بیاید. مشکل بوی بد دهان در کودکان علت های مختلفی دارد و گاها ممکن است نشانه ای از یک عفونت سینوسی باشد که نیاز به درمان دارد. در این مقاله به طور کامل به بررسی مسئله بوی بد دهان و علت و درمان آن می پردازیم.
دلایل بوی بد دهان در کودکان
بوی بد دهان در کودکان می تواند به دلایل مختلفی بروز کند که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:
- خشکی دهان: اگر کودک شما از طریق دهان نفس می کشد، مثلا به دلیل گرفتگی بینی، باکتری های موجود در دهان او می توانند بدون مانع رشد کنند و باعث ایجاد بوی بد دهان شوند.
- وجود شی خارجی: یک دانه نخود، لوبیا یا اسباب بازی کوچک که کودک در بینی خود قرار داده، می تواند باعث بروز بوی بد دهان شود. این موضوع بیشتر در نوزادان و کودکانی که عادت دارند اشیاء را به جاهایی غیر از محل طبیعی خود بگذارند، شایع است.
- بهداشت ضعیف دهان: باکتری های معمولی که در دهان زندگی می کنند با باقی مانده غذاها در دهان، بین دندان ها، در لثه ها، روی زبان و حتی در پشت گلو تعامل می کنند و می توانند باعث بوی بد دهان در کودکان شوند، به خصوص اگر غذا مدت زیادی در دهان باقی بماند.
- حفره ها، تجمع جرم یا آبسه دندان: این مشکلات دندانی می توانند به بوی بد دهان منجر شوند. حتی کودکانی که دندان هایشان دچار پوسیدگی می شود، ممکن است این مشکل را تجربه کنند.
- مصرف غذاهای تند: اگر کودک شما مواد غذایی تند مانند سیر و پیاز را دوست داشته باشد، ممکن است مشکل بوی بد دهان را به طور موقت داشته باشد ، چرا که این مواد غذایی زمانی که در سیستم گوارشی هضم می شوند، تاثیرات قابل ملاحظه ای در ایجاد بوی دهان دارند.
- بیماری ها یا شرایط خاص: برخی بیماری ها مانند عفونت سینوس ها، لوزه ها یا آلرژی های فصلی می توانند باعث بوی بد دهان شوند. همچنین برخی کودکان مبتلا به بیماری رفلاکس معده (برگشت غذا به معده) ممکن است بوی بد دهان داشته باشند.
درمان بوی بد دهان در کودکان
در بیشتر موارد، رعایت بهداشت دهان و دندان بهترین روش برای درمان بوی بد دهان است. در ادامه چند راهکار برای رفع این مشکل (با توجه به رده سنی آن ها) آورده شده است:
در نوزادان: اگر کودک شما نوزاد است و بوی بد دهان دارد، بهتر است پس از هر بار تغذیه و قبل از خواب، لثه ها و دندان های او را با یک دستمال مرطوب تمیز کرده و زبان او را به آرامی مسواک کنید.(استفاده از خمیر دندان در این سن ضروری نیست).
کودکان بزرگتر: پس از این که کودک شما از مرحله نوزادی گذشت، باید دندان های او را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و این کار را قبل از خواب نیز تکرار کنید. تا زمانی که کودک شما 2 ساله نشده، فقط مقدار کمی از خمیر دندان به اندازه یک دانه برنج استفاده کنید. پس از دو سالگی، مقدار خمیر دندان به اندازه یک نخود کافی است و زمانی که کودک شما 5 ساله شد، باید مقدار خمیر دندان به اندازه یک لوبیا کوچک باشد.
مراجعه به دندانپزشک: برای اطمینان از بهداشت ، سلامت و تمیزی دندان های کودک، او را به طور منظم به یکی از بهترین کلینیک های دندانپزشکی در تهران یا هر شهری که ساکن هستید ببرید. اگر دندان هایش سالم و تمیز بودند و هنوز هم بوی بد دهان دارد، مراجعه به پزشک متخصص کودکان برای معاینه توصیه می شود.
رعایت بهداشت دست ها: اگر کودک شما عادت به مکیدن انگشت یا شست خود دارد، مطمئن شوید که دست های او به طور منظم با آب و صابون شسته می شود. همچنین اشیایی مانند پستانک که در اختیار کودک قرار می دهید را به طور مرتب ضدعفونی کنید.
راحتی و دوری از احساس خجالت: مهم است که کودک شما در مورد بوی بد دهان خود احساس خجالت نکند و برای رفع این موضوع اقدامی انجام ندهد. سعی کنید این موضوع را به طور منطقی و بدون نگرانی مطرح کنید، حتی اگر ممکن است شما را کمی معذب کند.
آیا برای رفع بوی بد دهان در کودکان می توان از دهانشویه استفاده کرد؟
خیر، زیرا دهانشویه تنها بوی بد دهان را موقتی مخفی می کند و مشکل را حل نمی کند. به علاوه، اگر کودک شما هنوز در سن پیش دبستانی است، ممکن است در استفاده از دهانشویه مشکل داشته باشد. بنابراین بهترین روش برای درمان بوی بد دهان، مسواک زدن منظم دندان ها است.
سخنی از نی نی تینی
با رعایت بهداشت دهان و دندان از کودکی، می توانید به پیشگیری از بوی بد دهان و مشکلات دندان در آینده کمک کنید.
آیا شما هم با بوی بد دهان در کودکتان روبه رو هستید؟ تجربیات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.