باکتری استرپتوکوک گروه B در بارداری
نویسنده: آخرین به روز رسانی : 1403/12/11بدون دیدگاه on باکتری استرپتوکوک گروه B در بارداریزمان مطالعه : 7 دقیقه

اگر به GBS در بارداری مبتلا باشید چه اتفاقی می افتد؟ باکتری استرپتوکوک گروه B در بارداری می تواند منجر به عوارض و عفونت های جدی مثل عفونت خون یا عفونت ریه در نوزاد شما شود، به همین دلیل شما در هفته 36 بارداری یا هفته 37 بارداری باید تست غربالگری را انجام دهید. در ادامه توضیح خواهیم داد که اگر در دوران بارداری به این باکتری مبتلا شوید چه اتفاقی خواهد افتاد؟

نکات کلیدی

  • استرپتوکوک گروه B همان باکتری است که حدود 25٪ ازخانم های باردار ناقل آن هستند.
  • مبتلا شدن نوزاد به این باکتری در طول زایمان پدیده ای نادر است، اما در صورت مبتلا شدن نوزاد در برخی از آن ها می تواند بسیار مضر باشد. به همین دلیل، مراکز بهداشت معمولا در اواخر بارداری این تست را انجام می دهند.
  • اگر در دوران بارداری تست شما مثبت باشد، در طول زایمان آنتی بیوتیک برای شما تجویز می شود تا ازمنتقل شدن این باکتری به نوزاد شما جلوگیری کند.

استرپتوکوک گروه B چیست؟

باکتریGBS  نوعی باکتری است که بسیاری از افراد به طور طبیعی آن را در دستگاه گوارش خود دارند. این باکتری ممکن است در محیط واژن هم وجود داشته باشد و از این طریق به نوزاد هم منتقل شود.

کارشناسان برآورد می کنند که حدود 25٪ از بانوان باردار ناقل این باکتری هستند، اما تنها تعداد کمی از نوزادان ممکن است به باکتری نوع B مبتلا می شوند.این باکتری همانند  باکتری نوع  A استرپتوکوک نیست که معمولا باعث گلو درد می شود.

ممکن است GBS از طریق رابطه جنسی منتقل شود، اما یک بیماری مقاربتی نیست و ممکن است از طریق باکتری هایی که در دستگاه گوارش شما وجود دارد به ناحیه تناسلی منتقل شود وآن را آلوده کند.

چرا باید در دوران بارداری تست GBS انجام بدهم؟

اگرچه استرپتوکوک گروه B معمولا برای بزرگسالان (بدون ببماری زمینه ای) مضر نیست ، اما در نوزادان که سیستم ایمنی آن ها تکامل یافته نیست می تواند موجب مرگ جنین و عفونت های جدی در نوزادان شود.

غربالگری GBS در اواخردوران بارداری انجام می شود و اگر تست شما مثبت شود پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز می کند تا از ایجاد خطر احتمالی و عفونت نوزاد شما توسط این باکتری جلوگیری  شود.

به همین دلیل، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها  (CDC)، آکادمی آمریکایی اطفال (AAP)  و کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) توصیه می کنند که تمام خانم های باردار در هفته های 36 تا 37 بارداری غربالگری GBS انجام دهند.

آزمایش غربالگری  باکتری استرپتوکوک گروه B چگونه انجام می شود؟

در اواخر بارداری، پزشک از واژن شما نمونه برداری می کند نمونه به آزمایشگاه ارسال می شود تا در محیط کشت رشد کند و وجود  باکتری را شناسایی کند. نتیجه این آزمایش معمولا طی 2 تا 3 روز آماده می شود.

اگر تست من مثبت باشد، چه اتفاقی می افتد؟

اگرتست شما مثبت باشد، به این معنی است که شما ناقل این باکتری هستید و ممکن است هیچ مشکلی برای شما ایجاد نکند. شانس ابتلای نوزاد به باکتری GBS بسیار کم است، به ویژه اگر نوزاد به موقع به دنیا بیاید، تب نداشته باشید و کیسه آب شما قبل از زایمان پاره نشده باشد.

در صورت مثبت بودن تست، پزشک برای شما آنتی بیوتیک های داخل وریدی تجویز می کند واز این طریق می تواند به طور موثری از ابتلای  نوزاد شما به این باکتری جلوگیری کند.

اگر نوزاد من مبتلا به باکتری استرپتوکوک گروه B مبتلا باشد چه می شود؟

این باکتری  در تعداد کمی از نوزادان می تواند باعث  بروز مشکلاتی از قبیل عفونت خون (سپسیس) ویا مشکل ریوی مثل ذات الریه شود و همچنین می تواند موجب مشکل مننژیت در نوزادان شود. برخی از نوزادان، به ویژه آن هایی که مننژیت دارند، ممکن است درگیرمشکلات جدی و طولانی  مدت شوند از جمله این مشکلات می توان به از دست دادن شنوایی یا بینایی، فلج مغزی یا اختلالات رشدی اشاره کرد.

آیا آنتی بیوتیک ها در دوران بارداری خطری ایجاد می کنند؟

معمولا برای درمان استرپتوکوک گروه B ، آنتی بیوتیک هایی مثل پنی سیلین یا آموکسی سیلین تجویز می شود، چون برای بانوان باردار عوارضی ندارد. حدود 10٪ از زنان باردار ممکن است عوارض جانبی خیلی کمی مثل جوش پوستی داشته باشند.

اما اگر به پنی سیلین حساسیت دارید، باید این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید و پزشک از آنتی بیوتیک های جایگزین استفاده می کند.

در صورت ابتلای مادر به باکتری استرپتوکوک بعد از تولد نوزاد، چه اتفاقی می افتد؟

اگر پزشک شما نگران باشد که نوزاد شما به GBS مبتلا شده باشد، فورا بعد از تولد آنتی بیوتیک تجویز می کند و آزمایش های کامل از جمله آزمایش خون انجام می شود. اگر نوزاد شما علائم عفونت را داشته باشد، اقدامات لازم برای تشخیص و درمان صورت خواهد گرفت.

آیا ممکن است نوزاد بعد از زایمان به باکتری استرپتوکوک گروه B مبتلا شود؟

بله، چه نتیجه تست شما مثبت باشد چه منفی، این امکان وجود دارد که نوزاد شما پس از هفته اول به GBS مبتلا شود. ابتلا به این باکتری معمولا در عرض سه ماه اول بارداری اتفاق می افتد و به آن بیماری استرپتوکوک گروه B با شروع دیرهنگام می گویند.

این باکتری با شروع دیرهنگام می تواند مشکلات مشابه بیماری با شروع زودهنگام ایجاد کند و از هر 10,000 نوزاد، 3 نفر به آن مبتلا می شوند. همانطور که در بیماری با شروع زودهنگام، نوزادان نارس در معرض خطر بالاتری هستند. مننژیت از عوارضی است که در بیماری با شروع دیرهنگام شایع تر است.

علائمی که پس از مشاهده در نوزاد باید سریعا به پزشک مراجعه کنید:

  • تحریک پذیری غیرمعمول
  • شل بودن غیرمعمول
  • سفتی شدید
  • مشکلات تغذیه
  • بی حالی (سخت بیدار شدن)
  • تشنج
  • استفراغ
  • تب

سخنی از نی نی تینی

آیا راهی برای پیشگیری از ابتلا به GBS پس از زایمان وجود دارد؟ دریافت آنتی بیوتیک ها در حین زایمان از بروز بیماری GBS  پس از زایمان جلوگیری نمی کند. تنها نیمی از نوزادانی که به این بیماری مبتلا می شوند، مادرانی دارند که ناقل استرپتوکوک گروه B هستند و هیچ کس نمی داند بقیه چگونه به این باکتری آلوده می شوند، بنابراین پیشگیری از آن دشوار است.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.babycenter.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 4 / 5. تعداد آرا: 2

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها