
کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی (ADHD) ممکن است از داروهای خاصی برای مدیریت علائم خود استفاده کنند. اما وقتی تأثیر داروها از بین می رود، برخی از این کودکان ممکن است دچار افت انرژی شوند که می تواند برای آن ها و حتی والدینشان ناخوشایند باشد. در این مقاله به بررسی علائم افت انرژی در کودکان بیش فعال و چگونگی جلوگیری از آن پرداخته می شود.
افت انرژی در کودکان بیش فعال چیست؟
داروهای محرک مانند ریتالین و آدرال (و معادل های ژنریک آن ها) رایج ترین داروهایی هستند که برای درمان ADHD (بیش فعالی) تجویز می شوند. این داروها می توانند بین 4 تا 16 ساعت تأثیر داشته باشند که این به نوع دارو و چگونگی جذب آن توسط بدن کودک بستگی دارد.
در حالی که برخی از کودکان هنگام تمام شدن اثر داروها احساس خوبی دارند، برخی دیگر ممکن است دچار “افت انرژی” یا اصطلاحا “بازگشت دارویی” شوند. اگر کودک شما داروی خود را صبح مصرف کند، احتمالا این افت انرژی بعدازظهراتفاق خواهد افتاد.
طبق گفته دکتر کری کافمن، متخصص کودک در رفتارهای رشد:
افت انرژی در کودکان بیش فعال به معنای از بین رفتن سریع اثر دارو است. این افت سریع می تواند موجب افزایش علائم بیش فعالی شود و کودک شما ممکن است بیشتر از همیشه بی قراری، عصبانیت یا حتی حملات احساسی را تجربه کند.
علائم افت انرژی در کودکان بیش فعال
اگر کودک شما پس از تمام شدن دارو دچار افت انرژی شود، ممکن است علائم زیر را نشان دهد:
- احساس بیش فعالی یا “وحشیانه”
- عصبانیت یا ناراحتی از مسائلی که معمولا ناراحت کننده نیستند
- حملات احساسی (مانند گریه یا فریاد) بدون دلیل واضح
اغلب می توان زمان وقوع افت انرژی را پیش بینی کرد.
دکتر کافمن پیشنهاد می کند که به زمان مصرف دارو دقت کنید. افت انرژی معمولا 30 تا 60 دقیقه قبل از تمام شدن اثر داروها رخ می دهد.
چگونه از افت انرژی در کودکان بیش فعال در بعدازظهر جلوگیری کنیم؟
شما و کودک تان نیازی به پذیرش این افت انرژی به عنوان یک بخش از زندگی با ADHD ندارید. راهکارهایی وجود دارد که می توانید از افت انرژی جلوگیری کنید و تعادل مناسبی را ایجاد کنید راهکارهایی از قبیل:
- استفاده از دز تقویتی: یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از افت انرژی اضافه کردن یک دوز کوچک از دارویی است که کودک شما قبلا مصرف کرده است. یک دوز کوتاه از دارو می تواند مفید باشد و به مقابله با کاهش سریع اثر دارو کمک کند. پزشک شما زمان مناسب برای مصرف این دوز تقویتی را مشخص می کند.
- خوردن میان وعده سالم: هیچ کسی دوست ندارد احساس گرسنگی و عصبانیت (که به آن “هنگری” می گویند) داشته باشد و این ممکن است زمانی رخ دهد که دارو از بدن کودک خارج می شود. داروهای محرک ADHD ممکن است اشتها را کاهش دهند، بنابراین کودک شما ممکن است زمانی که دارو از بدنش خارج می شود، گرسنه شود. داشتن یک میان وعده سالم برای آن ها قبل از وقوع افت انرژی می تواند کمک کننده باشد.
- زمان کافی برای استراحت: کودک باید استراحت کافی داشته باشد و بهتر است این استراحت زمانی باشد که تاثیر دارو کمتر می شود. سعی کنید در ساعتی که افت انرژی معمولا اتفاق می افتد، کودک تان را از فعالیت های پر استرس دور نگه دارید.
تغییرات دارویی برای جلوگیری از افت انرژی در کودکان بیش فعال
گاهی اوقات ممکن است نیاز باشد که پزشک داروی کودک یا دوز مصرفی را تغییر دهد. تغییر داروی محرک یا انتخاب دارویی با دوز متفاوت می تواند به مدیریت افت انرژی در کودکان ADHD کمک کند.
تغییرات سبک زندگی برای کودکان مبتلا به ADHD
برخی تغییرات ساده در سبک زندگی می تواند به کودک شما کمک کند تا بهترین عملکرد خود را داشته باشد:
- داشتن رژیم غذایی متعادل: خوردن میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین برای کودکان مبتلا به ADHD مفید است. این رژیم می تواند سطح قند خون را تثبیت کرده و علائمی مانند بی قراری یا خستگی را کاهش دهد.
- کاهش مصرف کافئین: داروهای ADHD خود محرک هستند و مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند نوشابه، قهوه یا چای می تواند باعث بی قراری بیشتر در کودک شود.
- انجام ورزش منظم: ورزش می تواند تمرکز و سطح انرژی کودک شما را افزایش دهد.
- رعایت زمان خواب ثابت: خواب مناسب برای کاهش علائم ADHD ضروری است.
همکاری با پزشک کودک
اگر کودک شما مبتلا به ADHD است، نگران این موضوع نباشید که باید مشکل فرزندتان را به تنهایی حل کنید ، پزشک کودک شما می تواند در حل مشکلات ناشی از مصرف دارو به ویژه افت انرژی در کودکان بیش فعال به شما کمک کند و در صورت لزوم، داروهای جدیدی تجویز کند.
سخنی از نی نی تینی
به پزشک خود اطلاع دهید که کودک شما چگونه عمل می کند و آیا داروها برای آن ها مناسب هستند یا نه. توجه به سبک زندگی، رژیم غذایی و مشورت با پزشک می تواند به بهبود شرایط کودک شما کمک کند و از افت انرژی جلوگیری کند.
اگر سوالی دارید یا تجربه ای در این زمینه دارید، خوشحال می شوم که نظرات خود را به اشتراک بگذارید.