چه چیزی باعث استرس در دوران بارداری می شود؟
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۳/۱۳بدون دیدگاه on استرس در دوران بارداریزمان مطالعه : 9,1 دقیقه

داشتن استرس در دوران بارداری طبیعی است، شما در حال تجربه تغییرات بسیار بزرگی هستید! اما باید توجه داشته باشید زمانی که استرس ثابت یا طاقت فرسا شود، می تواند مشکلاتی را برای شما و فرزندتان ایجاد کند. در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد علل ایجاد تنش و استرس در این دوران و راه های مقابله و کنترل آن اطلاعات بیشتری به دست بیاورید.

چه چیزی باعث استرس در دوران بارداری می شود؟

همزمان با علائم و تغییرات فیزیکی حاصل از تشکیل جنین، دنیایی از احساسات نیز به سراغ شما می آیند. یک سوال، چه کسی در این شرایط استرس ندارد؟

بارداری نگرانی های جدیدی را به زندگی شما تزریق می کند. شما سعی می کنید روی سالم ماندن خود و فرزندی که در شکم خود دارید تمرکز کنید و تقریباً همه چیزهایی را که می خورید، می نوشید و انجام می دهید، کنترل می کنید. اما ممکن است در مورد نحوه مراقبت از کودک خود در هنگام به دنیا آمدنش نگران باشید. و اگر شاغل هستید، ممکن است فشار بیشتری برای انجام تمام کارهایتان قبل از رفتن به مرخصی زایمان متحمل شوید.

حالا هورمون ها با هم مخلوط می شوند. تغییر سطح هورمون ها در دوران بارداری می تواند باعث نوسانات خلقی شود و این ترن هوایی های احساسی ممکن است تحمل هر گونه استرسی را که با آن روبرو هستید را برای شما سخت تر کند.

بنابراین یکی از دلایل ایجاد استرس حین بارداری همین تغییرات هورمونی شکل گرفته در بدن ما می باشند.

استرس در دوران بارداری چه حسی دارد؟

استرس فقط در ذهن شما نیست، همان جایی که می تواند باعث شود شما احساس ناامیدی، نگرانی، ناراحتی یا عصبانیت داشته باشید. استرس همچنین می تواند علائم فیزیکی نیز داشته باشد.

علائم فیزیکی نشان دهنده استرس در دوران بارداری

علائم فیزیکی نشان دهنده استرس در دوران بارداری

  • مشکلات تنفسی
  • افزایش ضربان قلب
  • تپش قلب
  • دل درد
  • موارد وحشت زدگی
  • دندان قروچه
  • خستگی

استرس همچنین می تواند باعث بدتر شدن برخی از علائم استاندارد بارداری شما شود. از جمله  این موارد می توان به بدن درد، سردرد، حالت تهوع و مشکل خواب اشاره کرد. استرس می تواند شرایط مزمن قبلی را که قبل از بارداری هم داشتید تشدید کند. استرس در دوران بارداری همچنین می تواند سبب کاهش و یا حتی افزایش اشتهای شما شود ، که ممکن است مانع حفظ یک رژیم غذایی متعادل شود.

تاثیر استرس بر بارداری چیست؟

استرس می تواند تاثیرات زیادی بر بارداری داشته باشد. اما در ابتدا مهم است که بدانید چیزهای عادی وجود دارند که ممکن است هر روز شما را تحت فشار قرار دهند. به عنوان مثال باید بدانید که مواردی چون نگرانی در مورد سونوگرافی یا احساس ناامیدی در هنگام گیر کردن در ترافیک، برای کودک شما بد نیستند. این استرس‌های معمولی و روزمره به کودک شما آسیب نمی‌ رسانند و باعث سقط جنین نیز نمی‌شوند، هیچ مدرک پزشکی مبنی بر ارتباط این موارد با یکدیگر وجود ندارد.

اما اگر میزان استرس شدید باشد یا از بین نرود می تواند سبب بروز مشکلات متعددی شود. مطالعات صورت گرفته در این زمینه، استرس مزمن را (این نوع استرس طولانی مدت، ثابت و مانع از عملکرد شما می شود) با عوارض بارداری مانند زایمان زودرس، پره اکلامپسی و وزن کم نوزاد هنگام تولد مرتبط دانسته اند.

طلاق، مشکلات مالی یا مشکلات عمده سلامتی، از جمله موارد جدی استرس در دوران بارداری هستند که حتما باید با پزشک خود در رابطه با آن ها صحبت کنید، به خصوص اگر آن‌ها را با سیگار کشیدن، نوشیدن الکل یا مواد مخدر مدیریت می ‌کنید.

اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) در افرادی اتفاق می افتد که یک رویداد آسیب زا مانند تجاوز جنسی، سوء استفاده یا یک بلای طبیعی را تجربه کرده اند. وقتی دچار PTSD هستید، بارها و بارها آن را تجربه می کنید که می تواند بسیار ناراحت کننده باشد. برخی تحقیقات نشان داده است که زنان مبتلا به PTSD ممکن است نسبت به زنانی که با آن مواجه نیستند، نوزاد نارس یا کم وزن به دنیا بیایند. پزشک و مشاور شما می توانند راه هایی را به شما آموزش دهند که از محرک های PTSD خودداری کنید و علائم آن را مدیریت کنید.

به یاد داشته باشید که بسیاری از زنان باردار در معرض استرس هستند اما نوزادان سالمی دارند. نحوه برخورد با استرس، خود می تواند تفاوت ایجاد کند.

برای مقابله با استرس در دوران بارداری چه کنم؟

برای خود وقت بگذارید

زمانی که احساس کردید ناراحت هستید، استراحت کوتاهی داشته باشید. چند دقیقه مدیتیشن، مطالعه، صحبت با یک دوست یا پیاده روی ممکن است همان چیزی باشد که به آن نیاز دارید. برای تسکین درد ها و کمک به آرامش، ماساژ می تواند گزینه بسیار عالی ای باشد.

تحرک داشته باشید

هر نوع فعالیت بدنی تنش ها را از بین می برد و اندورفین را آزاد می کند. ورزش به شما کمک می کند بارداری سالمی داشته باشید و می تواند سلامت عاطفی شما را بهبود بخشد. پیاده روی، شنا یا یوگای را امتحان کنید، کلا هر فعالیت سبک بدنی که به آن علاقه دارید را انجام دهید. اگر پزشک به شما گفته است که ورزش نکنید، سعی کنید از گوش دادن به موسیقی لذت ببرید. یا شروع به نوشتن کنید و سعی کنید تمامی احساسات خود را به رشته تحریر درآورید.

یک نفس عمیق بکشید

اگر دچار تنش شدید، احتمالاً نفس خود را حبس کرده اید. گاهی اوقات افراد زمانی که درد دارند یا استرس دارند، تنفس عمیق می تواند بسیار به آن ها کمک کند. تمرکز بر نفس کشیدن می تواند به شما کمک کند تا کنترل بیشتری بر افکار و احساسات خود داشته باشید، با این کار می توانید موقعیت های دشوار را به طور موثرتری مدیریت کنید.

اطراف خود را با افراد مثبت احاطه کنید

چگونه می توانید بفهمید که کدام یک از دوستانتان برای شما خوب هستند؟ به احساسی که در لحظه در کنار آن ها بودن دارید، توجه کنید. اگر کسی شما را ناراحت می کند، سعی کنید در دوران بارداری از آن شخص دوری کنید. بعداً می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا آن فرد ارزش ادامه‌ی رابطه را دارد یا خیر.

هشیار باشید

ذهن آگاهی، تمرینی است که در آن یاد می گیرید با کنجکاوی، باز بودن و پذیرش توجه خود را بر زمان حال متمرکز کنید. کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) یک روش محبوب کاهش استرس است و کتاب ها و برنامه های MSBR زیادی وجود دارد که می تواند به شما یاد دهد چگونه از ذهن آگاهی در زندگی روزمره خود استفاده کنید.

برای مواجهه با توجهات ناخواسته آماده شوید

این که اطرافیان شما در مورد سایز شکم شما نظر می دهند، شما را آزار می دهد؟ به جای ناراحت شدن، از قبل برای نحوه برخورد با نظرات بی ادبانه برنامه ریزی کنید.

برای مقابله با کاهش استرس در دوران بارداری در این زمینه به یک دوست خوب، شریک زندگی خود یا یک مشاور مراجعه کنید و با وی صحبت کنید.

اگر احساس کردم استرسم در دوران بارداری کنترل نشده است چه باید بکنم؟

اگر استرس و نگرانی در زندگی شما وجود دارد و نمی توانید آنها را از بین ببرید، با پزشک خود در این رابطه صحبت کنید. وقتی در دوران بارداری استرس را مدیریت نکنید، ممکن است به نقطه ای برسد که طاقت شما طاق شود. استرس مزمن می تواند مانع از آن شود که بتوانید آرام شوید یا هرگز به نگرانی های خود فکر نکنید، و می تواند تا جایی که احساسات شما خارج از کنترل شوند، افزایش یابد. استرس همچنین می تواند به افسردگی یا اضطراب در دوران بارداری تبدیل شود و شما را دائماً دچار احساس نگرانی یا ترس کند.

درمان شدن در این زمینه می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. پزشک مراقبت های اولیه یا متخصص زنان می تواند شما را به یک درمانگر، مشاور یا سایر متخصصان سلامت روان ارجاع دهد. گفتار درمانی یکی ازروش های درمان‌ استرس مزمن، اضطراب و افسردگی است. با گفتگوی فردی به صورت حضوری یا به صورت مجازی با یک درمانگر، تکنیک هایی را برای مدیریت اضطراب و استرس در دوران بارداری خود به روشی سالم تر یاد خواهید گرفت.

سوالات متداول

سطوح بالای استرس که برای مدت طولانی ادامه می یابد ممکن است باعث مشکلات سلامتی مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی شود. در دوران بارداری، استرس می تواند شانس داشتن نوزاد نارس (متولد قبل از هفته 37 بارداری) یا نوزاد کم وزن را افزایش دهد.

مواردی مانند انجام ورزش های سبک، صحبت با افراد مورد علاقه، نوشن احساسات در کنترل میزاتن استرس این دوران بسیار کمک کننده می باشند.

اضطراب، افسردگی و استرس در بارداری از عوامل خطرناک در ایجاد پیامدهای نامطلوب برای مادران و کودکان هستند. اضطراب در مورد بارداری با بارداری کوتاه تر همراه است و پیامدهای نامطلوبی برای زایمان زودرس، رشد عصبی جنین و پیامدهای کودک دارد.

نوزادان از هرگونه اصطکاک بین افراد اطراف خود بسیار آگاه هستند. مشاجره ها و ناراحتی ها برای رشد مغز کودک شما چه قبل و چه بعد از تولد خوب نیست. این عامل احساس امنیت و ایجاد پیوندهای قوی را برای آنها دشوارتر می کند.

گریه با فرکانس کم تأثیر نامطلوبی بر جنین نمی گذارد. با این حال، اگر در دوران بارداری از افسردگی رنج می برید، نوزاد متولد نشده شما می تواند اثرات منفی بسیاری را متحمل شود.

اگر خیلی غمگین هستید یا از افسردگی رنج می برید، کودک شما نیز این احساسات را تجربه می کند. وضعیت عاطفی شما بر رشد کودک شما در بخش قابل توجهی از زندگی او تأثیر می گذارد.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.babycenter.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 0 / 5. تعداد آرا: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله