
شیشه شیر شبانه معمولا آخرین چیزی است که از کودک گرفته می شود. این شیشه شیر می تواند بخش مهمی از روال شبانه کودک شما باشد و منبعی از آرامش برای او هنگام خوابیدن. این موضوع می تواند عادت سختی برای کودک شما باشد و کنار گذاشتن آن دشوار است، اما شما زمان کافی برای انجام این تغییر را دارید. بهترین زمان برای گرفتن شیشه شیر از کودک در شب بین یک تا دو سالگی است.
از یک سالگی به بعد، کودک شما نیازهای تغذیه ای خود را از وعده های غذایی و تنقلات روزانه تأمین می کند، بنابراین دیگر نیازی به کالری های شیر مادر یا شیر خشک برای گذراندن شب ندارد.
اگر شما هنوز به کودک خود شیر می دهید، نیازی به قطع کردن کامل شیردهی نیست. زیرا، متخصصان توصیه می کنند که حداقل تا یک سالگی به کودک خود شیر بدهید. البته روند شیردهی به شما و فرزندتان بستگی دارد اما وقتی کودک شما یک ساله شد، دیگر نیازی به شیر خشک ندارد و می توانید شیر گاو به او بدهید.
نکته مهم این است که در حدود یک سالگی، می توانید انتقال شیر از شیشه را به لیوان های خاص یا لیوان های نی دار شروع کنید. همچنین توصیه می شود تا دو سالگی، کودک خود را به استفاده از لیوان های بدون در برای سلامت دندان هایش عادت دهید. لیوان های خاصی که شبیه شیشه شیر هستند(با دهانه نرم و انعطاف پذیر) می توانند ابزار خوبی برای انتقال تغذیه کودک از شیشه به لیوان باشند.
اگر کودک شما نارس به دنیا آمده یا مشکلات سلامتی دیگری مانند مشکلات گوارشی یا عدم رشد مناسب دارد، ممکن است به شیشه شیر قبل از خواب بیشتر نیاز داشته باشد. قبل از تغییر در برنامه تغذیه ای او با پزشک مشورت کنید.
چرا باید شیر شبانه را قطع کرد؟
اگر کودک شما عادت کرده است که با شیشه شیر بخوابد و درست بعد از خوردن آن به خواب می رود، ممکن است برای او سخت باشد که بدون شیشه شیر به خواب برود. بنابراین بهتر است کودک خود را به خوابیدن بدون شیشه شیر عادت بدهید، چرا که هر چه بیشتر منتظر بمانید و شیر شبانه را قطع نکنید، ترک آن برای شما و کودک سخت خواهد شد.
یکی دیگر از دلایل گرفتن شیشه شیر از کودک در شب برای محافظت از دندان های کودک نوپا است. اگر کودک شما در حین نوشیدن از شیشه شیر به خواب برود، ممکن است شیر در دهان او جمع شود و اطراف دندان هایش باقی بماند که باعث پوسیدگی دندان ها می شود.
این موضوع حتی اگر کودک شما حین خوردن شیر از شیشه به خواب نرود نیز صدق می کند. بهتر آن است که هنگام خواب هیچ شیری در دهان کودک شما نباشد، به ویژه زمانی که دندان درآورده است. بعد از اینکه کودک شما از لیوان خاص استفاده کرد،دیگر او را با شیشه شیر یا لیوان شیر و آبمیوه به تخت نفرستید.
چگونه شیشه شیر شبانه را برای کودک قطع کنید؟
کودکان در تنظیم تغذیه خود خوب عمل می کنند، بنابراین کودک شما ممکن است با چرخاندن سر خود یا ناتمام گذاشتن شیشه شیر، به شما نشان دهد برای کنار گذاشتن شیر شبانه آماده است. اما اگر کودک شما هنوز آماده قطع شیر شبانه نباشد، کار را برای خود و شما سخت می کند، به ویژه اگر شیشه شیر بخشی از روال خواب شبانه او باشد یا چیزی باشد که او از آن آرامش می گیرد.
شما هنوز هم می توانید روال خواب شبانه کودک خود را با گرفتن شیشه شیر از کودک در شب همچنان حفظ کنید و روش های دیگری برای آرام کردن او قبل از خواب پیدا کنید.
در ادامه چند روش برای کمک به قطع شیشه شیر شبانه ذکر شده است:
- اگر کودک شما معمولا هنگام نوشیدن با شیشه شیر به خواب می رود، شیشه شیر را در ابتدای روند خواب شبانه اش قرار بدهید تا او به خواب رفتن بدون شیشه شیر عادت کند.
- به تدریج مقدار شیر مادر یا شیر خشک در شیشه شیر کودک خود را کاهش دهید. هر شب یک واحد کمتر به او بدهید تا اینکه فقط یک واحد در شیشه باقی بماند، سپس آن را از روال شبانه اش حذف کنید.
- سایر بخش های روال خواب شبانه کودک خود را همانطور که بود حفظ کنید، مثل حمام رفتن، پوشیدن لباس خواب، خواندن کتاب، خواندن لالایی، در آغوش گرفتن و غیره.
- اگر می خواهید بخشی از روال شبانه کودک خود را با چیزی دیگر جایگزین کنید (مثلا خواندن لالایی)، این کار را برای چند روز همراه با شیشه شیر انجام دهید تا کودک شما با این بخش جدید از روال شبانه آشنا شود.
- وقتی کودک شما حداقل یک ساله شد، به او اشیاء راحتی مانند پتوی مورد علاقه یا اسباب بازی نرم بدهید.
- قبل از خواب، زمان بیشتری برای در آغوش گرفتن و وقت گذراندن با کودک خود اختصاص دهید.
- به جای شیشه شیر، لیوان شیر را با شام یا تنقلات قبل از خواب به کودک خود بدهید.
- به کودک خود توضیح دهید که او دیگر بزرگ شده است و نیازی به شیشه شیر قبل از خواب ندارد.
- در این مسیر، زمانی که کودک شما شروع به نوشیدن از لیوان می کند، او را تشویق کنید، لیوانی که کودک شما دوست دارد را انتخاب کنید، مثلا لیوانی که رنگ مورد علاقه او یا شخصیت کارتونی محبوبش روی آن باشد.
سخنی از نی نی تینی
هنگامی که روند گرفتن شیشه شیر از کودک در شب را آغاز کردید، باید ثابت قدم باشید. بین دادن یا ندادن شیشه شیر تردید نکنید. با اعتماد به نفس و خوش بینی نسبت به این تغییر با کودک خود رفتار کنید.