آمادگی برای مهدکودک
نویسنده: تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۰۵/۲۱بدون دیدگاه on آمادگی برای مهدکودکزمان مطالعه : 3,1 دقیقه

آمادگی برای مهدکودک چیست؟ هیچ عامل واحدی وجود ندارد که تعیین کند آیا یک کودک آماده ورود به مدرسه است یا خیر. در این مقاله می‌خواهیم بررسی کنیم که آیا کودک شما از لحاظ فیزیکی، اجتماعی و شناختی به اندازه کافی بالغ شده است یا نه.

تاریخ‌ های قطعی چیست و چگونه بدانم که فرزندم به مهلت مقرر رسیده است؟

تاریخ‌های قطعی، مهلت‌هایی هستند که مدارس برای تعیین اینکه چه کسی می‌تواند به کلاس مهدکودک بعدی وارد شود، استفاده می ‌کنند. فرزند شما باید تا تاریخ مقرر که معمولاً حدود ۱ مهر است، به سن ۵ سالگی رسیده باشد، اگرچه ممکن است حتی هیچ مهلتی تعیین نشده است.

بسیاری از مدارس هنوز از این تاریخ‌ها برای تعیین آمادگی کودک برای مهد کودک استفاده می‌کنند، اما تحقیقات نشان می‌دهد که سن زمانی کودک بهترین راه برای تصمیم‌گیری درباره آمادگی او برای مهدکودک نیست.

مسئله اصلی “آمادگی برای مهدکودک” است. در سال‌های اخیر، مربیان کودکان خردسال بیشتر بر توسعه فیزیکی، اجتماعی و شناختی کودک به جای سن او تمرکز کرده‌اند.

آمادگی برای مهدکودک چیست؟

کارشناسان می‌گویند هیچ عامل ساده یا واحدی وجود ندارد که تعیین کند آیا یک کودک برای رفتن به  مهدکودک آماده است یا خیر. در عوض، باید توسعه کودک از جنبه‌های مختلف ارزیابی شود.

توانایی او در تفکر منطقی، صحبت کردن به صورت واضح و تعامل خوب با سایر کودکان و بزرگسالان، برای موفقیت در مهدکودک و مدرسه بسیار مهم است. همچنین باید به توسعه فیزیکی کودک توجه شود.

در واقعیت، تعداد بسیار کمی از کودکان در همه این زمینه‌ها به یک اندازه مهارت دارند. بسیاری از کودکانی که از نظر ذهنی پیشرفته هستند، ممکن است از نظر عاطفی عقب‌تر باشند، در حالی که کودکانی که از نظر فیزیکی بسیار ماهر هستند، ممکن است از نظر توسعه زبانی کندتر باشند.

چگونه می‌توانم بفهمم که فرزندم آمادگی برای مهدکودک دارد؟

اگر او در مهدکودک است، با معلم صحبت کنید. او احتمالاً درک خوبی از توسعه فرزند شما و نحوه مقایسه او با سایر کودکانی که در سطح سنی مشابه او هستند، دارد.

اگر فرزندتان در مهدکودک نیست یا می‌خواهید نظر دیگری داشته باشید، با پزشک فرزندتان مشورت کنید. او از توسعه فیزیکی فرزندتان مطلع است و می‌تواند بازخورد مفیدی در مورد آمادگی فرزندتان ارائه دهد.

همچنین می‌توانید با اعضای خانواده و دوستانی که فرزندتان را خوب می‌شناسند، صحبت کنید. به خصوص به نظرات معلمان یا کسانی که تجربه کار با کودکان در مدارس دارند، توجه کنید.

بازدید از یک کلاس مهدکودک در مدرسه‌ای که قصد دارید فرزندتان را در آن ثبت نام کنید نیز می‌تواند اطلاعات بسیار مفیدی به شما بدهد. وقتی در انتهای کلاس ایستاده‌اید، به رفتار کودکان دیگر، نحوه بازی آنها با یکدیگر و مهارت‌هایی که دارند، توجه کنید. آیا می‌توانید تصور کنید که فرزندتان روی یکی از آن صندلی‌ها نشسته و در یک فعالیت شرکت می‌کند؟

در نهایت، شما بهتر از هر کسی فرزندتان را می‌شناسید. به این فکر کنید که او در زمان بازی با دیگران و زمانی که در اتاقش تنهاست چگونه رفتار می‌کند. سپس از خودتان این سوالات را بپرسید:

  1. آیا فرزندم می‌تواند به دستورالعمل‌ها گوش دهد و سپس آنها را دنبال کند؟ کودکان برای عملکرد در کلاس، پیشرفت با معلم و همسالان خود به این مهارت‌ها نیاز دارند.
  2. آیا او می‌تواند خودش ژاکتش را بپوشد و به دستشویی برود؟ کودکان باید در سن مدرسه تا حدودی خودکفا باشند.
  3. آیا او می‌تواند حروف الفبا را تکرار کند و بشمارد؟ بیشتر معلمان مهدکودک فرض می‌کنند که کودکان حداقل با اصول اولیه الفبا و اعداد آشنا هستند، اگرچه این موضوعات به عنوان بخشی از برنامه درسی مهدکودک پوشش داده خواهند شد.
  4. آیا او می‌تواند مداد را در دست بگیرد؟ با قیچی برش بزند؟ او به این مهارت‌های حرکتی ظریف نیاز دارد تا نوشتن الفبا را شروع کند و با پروژه‌های کلاس همگام باشد.
  5. آیا او به کتاب‌ها علاقه نشان می‌دهد؟ آیا سعی می‌کند با گفتن داستانی بر اساس تصاویر، کتابی را “بخواند”؟ این نشانه‌ای است که توسعه زبانی او هم‌سطح با سایر کودکان مهدکودک است و او آماده شروع به یادگیری خواندن است.
  6. آیا او کنجکاو و پذیرای یادگیری چیزهای جدید است؟ اگر کنجکاوی یک کودک قوی‌تر از ترس او از ناشناخته‌ها باشد، او در مدرسه موفق خواهد بود.
  7. آیا او با سایر کودکان به خوبی کنار می‌آید؟ آیا او می‌داند چگونه نوبت بگیرد و اشتراک بگذارد؟ او تمام روز با کودکان دیگر تعامل خواهد داشت، بنابراین مهارت‌های اجتماعی فرزندتان برای موفقیت در مدرسه بسیار مهم هستند.
  8. آیا او می‌تواند به عنوان بخشی از یک گروه با دیگران همکاری کند؟ توانایی قرار دادن نیازهای خود در درجه دوم، مصالحه و همراهی با دیگر کودکان نیز بخشی از شایستگی عاطفی است.

اگر به اکثر این سوالات پاسخ “بله” دادید و به بقیه “گاهی اوقات”، فرزندتان آماده مهدکودک است. اگر نه، ممکن است فرزندتان از یک سال دیگر در مهدکودک یا از یکی از کلاس‌های انتقالی یا پیش‌دبستانی که اکنون توسط بسیاری از مدارس خصوصی ارائه می‌شود، بهره‌مند شود.

آیا فرزند من باید آزمون سنجش بدهد؟

اداره آموزش و پرورش مناطق مختلف آزمون سنجش را از اواسط خرداد در پایگاه‌های مدارس دولتی برگزار می کنند و این آزمون تا اواسط مهر طول می‌کشد. آزمون سنجش مدرسه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و بدون انجام آن، امکان تحصیل دانش‌آموز در پایه اول دبستان وجود ندارد و پیش‌شرط ثبت‌نام در نظر گرفته می شود.

در این آزمون موارد زیر بررسی می شود.

  • بینایی
  • شنوایی
  • آمادگی تحصیلی
  • سطح سلامت کودک (اندازه‌گیری توده بدنی، قد، وزن، دهان و دندان، بیماری‌های پوست و مو، بیماری‌های نیازمند مراقبت ویژه و وضعیت واکسیناسیون)
  • غربالگری اختلالات یاد گیری
  • نقص توجه و بیش فعالی

از فرزند شما سوالاتی پرسیده می‌شود تا توانایی‌های شناختی او ارزیابی شود، مانند نام بردن رنگ‌ها و اشکال یا تعریف کردن یک داستان. همچنین از او خواسته می‌شود که کارهایی مانند کشیدن اشکال، مرتب کردن اشیا یا پریدن در یک خط مستقیم را انجام دهد.

برخی مهدکودک‌ها نیز قبل از پایان دوره پیش‌دبستانی، دانش‌آموزان را برای شرایط ورود و آمادگی برای مهدکودک آزمایش می‌کنند.

پس از تکمیل این غربالگری، می‌توانید درخواست کنید که نتایج آن را ببینید. اگر مایل باشید، می‌توانید این نتایج را با مدیر مهدکودک فرزندتان یا مدیر مدرسه ابتدایی که فرزندتان قرار است در آن تحصیل کند، بررسی کنید تا ببینید آیا این متخصصان توصیه می‌کنند که فرزندتان سال آینده به مهدکودک برود یا خیر.

سوالات متداول

بهترین سن برای شروع مهد کودک بسته به توانایی‌ها و نیازهای فردی هر کودک متفاوت است. اما به طور کلی، بسیاری از کودکان در سن ۳ سالگی آماده هستند تا به مهد کودک بروند. در این سن، کودکان مهارت‌های اجتماعی، زبانی و حرکتی لازم برای تعامل با دیگران و یادگیری از طریق بازی را دارند. با این حال، مهم است که والدین به علائم آمادگی کودک خود توجه کنند.

می‌توانید کودک را با مهد کودک آشنا کنید. برای این کار، او را به بازدید از مهد کودک ببرید تا با محیط آشنا شود. همچنین می‌توانید بازی‌هایی را در خانه انجام دهید که شبیه به فعالیت‌های مهد کودک است. صحبت کردن درباره مهد کودک به شکل مثبت و تشویق کودک به تعامل با همسالانش نیز به آماده‌سازی کمک می‌کند.

بسیاری از کودکان در ابتدای مهد کودک خجالتی هستند، اما با گذشت زمان و با حمایت شما، اعتماد به نفس آنها افزایش می‌یابد. تشویق به برقراری ارتباط با کودکان دیگر، شرکت در فعالیت‌های گروهی و تقدیر از تلاش‌های کودک می‌تواند به او کمک کند تا بر خجالت خود غلبه کند. همچنین می‌توانید با مربیان مهد کودک در این مورد صحبت کنید تا آنها نیز با دقت بیشتری کودک را حمایت کنند.

طبیعی است که کودکان در ابتدای ورود به مهد کودک نگرانی‌هایی داشته باشند. مهم است که با دقت به حرف‌های کودک گوش دهید و احساسات او را درک کنید. توضیح دهید که مهد کودک مکانی امن و شاد است که او می‌تواند دوستان جدیدی پیدا کند و چیزهای جدیدی یاد بگیرد. همچنین، تلاش کنید تا روزانه با کودک درباره تجربیاتش در مهد کودک صحبت کنید تا او احساس راحتی بیشتری داشته باشد.

برای انتخاب مهد کودک مناسب، بهتر است به چند مهد کودک مختلف سر بزنید و از نزدیک با محیط، مربیان و برنامه‌های آموزشی آنها آشنا شوید. سوالات خود را از مربیان بپرسید و نظرات والدین دیگر را جویا شوید. همچنین به احساس کودک خود هنگام بازدید از مهد کودک توجه کنید. مهد کودکی که محیطی گرم، حمایتی و ایمن دارد، معمولاً انتخاب مناسبی است.

تیم تحریریه نی نی تینی متعهد به ارائه مفید ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات، مقالات و راهنمایی های در زمینه بارداری و فرزند پروری است. ما در ایجاد و به ‌روزرسانی محتوای منتشر شده در سایت، به منابع معتبر متکی هستیم، موادری چون: سازمان‌های بهداشتی معتبر، گروه‌ های حرفه ‌ای پزشکان و سایر متخصصان، و مطالعات منتشر شده در مجلات معتبر. ما معتقدیم که همیشه باید منبع اطلاعاتی که می‌بینید را بدانید.

  1. www.babycenter.com

این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟

جهت امتیاز دادن روی یک ستاره کلیک کنید!

میانگین آرا 5 / 5. تعداد آرا: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز می دهید.

جهت اشتراک گذاری مقاله در شبکه های اجتماعی، پلتفرم خود را انتخاب کنید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

عناوین مقاله