
آدنومیوز چیست؟
آدنومیوز بافتی مشابه به پوشش داخلی رحم (آندومتر) است که وارد دیواره عضلانی رحم (میومتر) می شود. این وضعیت باعث می شود که رحم شما بزرگ تر شده و ممکن است دو یا سه برابر اندازه معمول خود رشد کند. آدنومیوز می تواند علائمی مانند دوره های قاعدگی شدید، دردهای شکمی و لگنی، و درد در زمان رابطه جنسی ایجاد کند. درمان آن معمولا با دارو یا جراحی انجام می شود.
آدنومیوز چه زمانی اتفاق می افتد و چه علائمی دارد؟
آدنومیوز (که به صورت “آدنومایوزیس” تلفظ می شود) زمانی اتفاق می افتد که بافت مشابه به پوشش داخلی رحم، یعنی آندومتر، به داخل دیواره عضلانی رحم (میومتر) نفوذ کرده و رشد می کند. این رشد باعث ضخیم تر و بزرگ تر شدن رحم می شود و ممکن است اندازه رحم شما دو یا حتی سه برابر اندازه طبیعی خود شود. این وضعیت می تواند موجب دردهای قاعدگی، خونریزی شدید یا طولانی مدت قاعدگی، خونریزی با لخته و همچنین درد شکمی و لگنی شود.
آدنومیوز چقدر می تواند شایع باشد؟
بسیاری از زنان ممکن است ندانند که دچار این عارضه شده اند زیرا این بیماری همیشه علائم واضحی ندارد. در حالی که شیوع دقیق این بیماری مشخص نیست، اما تحقیقات نشان می دهند، این وضعیت در زنانی که:
- بین 40 تا 50 سال سن دارند.
- حداقل یک بار زایمان کرده اند.
- عمل جراحی قبلی روی رحم انجام داده اند، مانند برداشتن فیبروم رحم یا روش های گشادی و کورتاژ.
- دچار اندومتریوز هستند.
شایع تر است. با این حال، پزشکان به طور فزاینده ای آدنومیوز را در افرادی که در دهه 30 زندگی خود هستند و دچار خونریزی غیرطبیعی واژنی یا دردهای قاعدگی شدید می باشند، تشخیص می دهند.
همچنین 2 تا 5 درصد از نوجوانان با دوره های قاعدگی دردناک شدید، نیز دچار این عارضه هستند.
علائم بیماری آدنومیوز چیست؟
حدود 1 نفر از هر 3 فرد مبتلا به این عارضه ، هیچ گونه علائمی ندارند. در مواردی که علائم بروز پیدا می کنند، افراد ممکن است با مشکلات زیر مواجه شوند:
- درد قاعدگی شدید (دیسمنوره)
- خونریزی شدید قاعدگی (منوراژی)
- قاعدگی نامنظم
- درد شکمی و لگنی با یا بدون کرامپ های شدید
- درد در زمان رابطه جنسی (دیسپارونیا)
- نازایی
- بزرگ شدن رحم
- احساس نفخ یا پر بودن شکم (شکم آدنومیوز)
چه عواملی باعث ایجاد آدنومیوز می شوند؟
علت دقیق بروز این بیماری هنوز برای پژوهشگران مشخص نیست. با این حال، تحقیقات نشان می دهند که ممکن است عوامل مختلفی مانند هورمون ها، ژنتیک، التهاب یا ضربه به رحم باعث بروز این عارضه شوند.
آیا آدنومیوز رحم خطرناک است؟
بله، زیرا این بیماری می تواند به مرور زمان بدتر شود. خونریزی شدید ناشی از آدنومیوز ممکن است خطر کم خونی را افزایش دهد. کم خونی زمانی رخ می دهد که بدن شما مقدار کافی از گلبول های قرمز غنی از آهن نداشته باشد. و می تواند باعث احساس خستگی یا سرما در بدن شود.
روش های پیشگیری از آدنومیوز چیست؟
با توجه به این که علت دقیق این عارضه هنوز مشخص نیست، پزشکان نمی دانند انجام چه اقداماتی می تواند برای پیشگیری از این بیماری موثر باشد. اما با رعایت موارد زیر می توانید خطر ابتلا به آن را کاهش دهید:
- مراقبت از سلامت رحم و انجام چکاپ های منظم
- مدیریت بیماری هایی مانند اندومتریوز
- داشتن رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مناسب
- مشاوره با پزشک در صورت داشتن تاریخچه جراحی رحم
اگر در حال حاضر با علائم این عارضه روبرو هستید یا سوالاتی دارید، توصیه می کنیم که با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین درمان و روش های مدیریت وضعیت شما را مشخص کند.
آیا آدنومیوز می تواند به سرطان تبدیل شود؟
خیر، این عارضه خود باعث سرطان نمی شود و منجر به سرطان نیز نمی شود. این وضعیت تنها باعث ایجاد مشکلاتی در رحم می شود، اما به هیچ عنوان به سرطان تبدیل نخواهد شد.
آدنومیوز چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشکان معمولا با توجه به علائم شما و انجام یک یا چند آزمایش مختلف، این بیماری را تشخیص می دهند:
- معاینه لگنی: در طول معاینه لگنی، پزشک ممکن است متوجه شود که رحم شما بزرگ تر، نرم تر یا حساس به لمس است.
- آلتراسوند (سونوگرافی): در سونوگرافی ترانس واژینال، امواج صوتی برای تولید تصاویری از اندام های لگنی شما استفاده می شود. این تصاویر می توانند گاهی ضخیم شدن دیواره رحم را نشان دهند.
- تصویربرداری: اسکن های تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) می توانند بزرگ شدن رحم و ضخیم شدن نواحی خاصی از رحم را نشان دهند.
پزشک شما ممکن است برای رد کردن بیماری های جدی تر، از بیوپسی استفاده کند. در طی بیوپسی، پزشک نمونه هایی از بافت جمع آوری می کند و آن ها را برای شناسایی نشانه های بیماری های جدی تر آزمایش می کند.
آدنومیوز چگونه درمان می شود؟
از آن جایی که هورمون استروژن باعث رشد بافت های آندومتر می شود، علائم این بیماری معمولا بعد از یائسگی از بین می روند. در این میان، درمان های مختلفی وجود دارند که می توانند به تسکین درد، خونریزی شدید و سایر علائم کمک کنند:
- داروهای ضد درد: داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن به کاهش کرامپ ها و درد کمک می کنند.
- داروهای هورمونی: برخی از داروهای هورمونی می توانند در تنظیم قاعدگی و خونریزی غیرطبیعی کمک کنند. که شامل قرص های ضد بارداری، تزریق دپو-پروورا و دستگاه داخل رحمی (IUD) هورمونی مانند میرنا می شوند.
- داروهای غیرهورمونی: داروهایی مانند اسید ترانگزامیک می توانند مقدار خونریزی واژنی را کاهش دهند.
- آدنومیومکتومی: این جراحی آدنومیوز را از عضله رحم خارج می کند. این عمل، مشابه عمل میومکتومی است که فیبروم های رحمی را برمی دارد.
- هیسترکتومی: این جراحی رحم شما را برمی دارد. پس از هیسترکتومی، شما دیگر قاعدگی نخواهید داشت و قادر به باردار شدن نخواهید بود.
اگر آدنومیوز درمان نشود، چه اتفاقی می افتد؟
اگر این عارضه درمان نشود، می تواند منجر به ناباروری یا سقط جنین شود. این وضعیت به دلیل ناتوانی در کاشت جنین در پوشش رحم است. مشکلات دیگری مانند درد مزمن شکم و لگن نیز ممکن است ایجاد شوند.
آدنومیوز چگونه بارداری را تحت تاثیر قرار می دهد؟
این عارضه معمولا در زنانی که حداقل یک بار زایمان کرده اند، رخ می دهد. با این حال، این وضعیت ممکن است باعث دشواری در بارداری برای بار اول یا داشتن بچه های دیگر شود. در صورتی که باردار شوید، خطرات بیشتری وجود دارد که شامل سقط جنین و زایمان زودرس می شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
در صورت بروز هر یک از موارد زیر حتما به پزشک خود مراجعه کنید:
- قاعدگی بسیار سنگین
- کرامپ های شدید قاعدگی
- درد در زمان رابطه جنسی
- احساس پر بودن یا سنگینی در شکم
چه سوالاتی در مورد آدنومیوز باید از پزشک خود بپرسم؟
اگر شما دچار این عارضه هستید، ممکن است بخواهید از پزشک خود بپرسید:
- چرا من دچار آدنومیوز شدم؟
- بهترین درمان برای من چیست؟
- آیا باید از روش های دیگر پیشگیری از بارداری استفاده کنم؟
- آیا قادر به باردار شدن خواهم بود؟
- آیا باید به دنبال علائم عوارض باشم؟
تفاوت بین آدنومیوز و اندومتریوز چیست؟
آدنومیوز و اندومتریوز هر دو شرایطی هستند که بافت مشابه به آندومتر را در بدن ایجاد می کنند. هر دو وضعیت می توانند دردناک باشند. این عارضه بیشتر باعث خونریزی شدید قاعدگی می شود. تفاوت اصلی این دو وضعیت در مکان رشد بافت است:
- آدنومیوز: بافت مشابه آندومتر وارد عضله رحم می شود.
- اندومتریوز: بافت مشابه آندومتر خارج از رحم در مکان هایی مانند تخمدان ها یا لوله های فالوپ رشد می کند.
آیا آدنومیوز یک وضعیت جدی است؟
این بیماری معمولا باعث عوارض جدی نمی شود، بلکه ممکن است منجر به مشکلاتی مانند سختی در بارداری یا سقط جنین شود. علائمی که ایجاد می کند می تواند زندگی روزمره شما را مختل کند. نگران نباشید و با پزشک خود در مورد روش هایی برای کاهش علائم صحبت کنید.
سخنی از نی نی تینی
شما ممکن است حتی ندانید که آدنومیوز دارید. این وضعیت همیشه علائمی ندارد. وقتی علائمی مانند خونریزی شدید، کرامپ های دردناک یا درد در زمان رابطه جنسی ظاهر می شوند، می توانند زندگی شما را مختل کنند. در مورد روش های تسکین علائم با پزشک خود صحبت کنید. برخی داروها می توانند به شما کمک کنند. اگر قصد داشتن فرزند ندارید، هیسترکتومی می تواند این وضعیت را درمان کند. علائم معمولا پس از یائسگی از بین می روند.
آیا شما یا کسی که او را می شناسید با آدنومیوز روبرو شده اید؟ تجربه خود را با ما در میان بگذارید و سوالات خود را در قسمت نظرات مطرح کنید. ما در اینجا هستیم تا به شما کمک کنیم.